Traim in lumea tehnologiei, nu mai e nici un dubiu. Televizoare inteligente, tablete, notebookuri, smartphone-uri, toate fac parte din viata noastra de zi cu zi, iar bebelusii le observa si, in mod firesc, doresc sa le foloseasca, imitandu-te. Cat de buna este aceasta idee?
Interactiunile copil – parinte sunt esentiale pentru invatare
Modul in care ii vorbesti copilului si in care alegi sa interactionati este determinant pentru viteza de invatare a acestuia. Cu cat vorbesti mai mult, cu cat copilul este expus mai multor cuvinte in fiecare zi, cu atat mai multe oportunitati de invatare are acesta.
In viata de familie moderna, timpul de calitate petrecut 1 la 1 este din pacate limitat, caci parintii sunt adesea ocupati din cauza serviciului, temelor, tehnologiei si altor probleme. Suportul comunitatii, apreciat odinioara, este acum extrem de limitat.
Desigur, bebelusii invata si cand te urmaresc cum speli vasele, cand luati pranzul impreuna cu prietenii sau cand mergeti la grupul de joaca. In fiecare clipa ei aud cuvinte noi si vad lucruri noi, dar ele nu egaleaza timpul de calitate petrecut impreuna cu parintele, cand acesta este concentrat exclusiv asupra lor. Atunci cand ii oferi o interactiune ampla cu tine, ii faci copilului un mare bine.
Un studiu recent publicat a analizat efectele diverselor tipuri de jucarii asupra procesului de invatare. Astfel, s-a demonstrat ca jucariile traditionale sunt mai benefice pentru dezvoltarea limbajulu, decat variantele moderne.
Expunerea timpurie a copilului la limbaj influenteaza dezvoltarea comunicarii verbale care, la randul sau, are consecinte asupra succesului academic si a capacitatii de a citi. Cercetatorii au vrut sa stabileasca daca tipul de jucarii folosite in interactiunile parinte-copil are vreo legatura cu dezvoltarea comunicarii orale. Pentru acest studiu a fost folosit un grup de 26 de perechi copil-parinte, bebelusii avand varste intre 10 si 16 luni. El s-a extins pe o perioada de 14 luni, timp in care sesiunile de joaca desfasurate acasa la familiile respective au fost observate.
S-au folosit jucarii electronice, jucarii traditionale si carti, iar specialistii au colectat informatii despre crearea unui univers de limbaj in timpul jocului, univers in care au fost monitorizate, printre altele, numarul de cuvinte spuse de catre adulti si numarul de raspunsuri parentale verbale la solicitarile micutilor.
Jucariile electronice si limbajul copiilor
Studiul mentionat mai sus a demonstrat ca jucariile electronice se asociaza cu o cantitate si calitate redusa a comunicarii verbale, mai ales daca o comparam cu cea obtinuta in timpul folosirii cartilor sau a jucariilor traditionale. De aceea, se recomanda alegerea acestora din urma pentru a promova dezvoltarea timpurie a limbajului. Desigur, in prezent se incearca reproducerea studiului la o scara mai mare.
Pe piata exista sute de jucarii electronice, multe dintre ele pretinzand ca stimuleaza dezvoltarea. Acestea ii innebunesc pe parinti cu luminite, bipaituri si melodii repetitive, si au un efect destul de similar si asupra bebelusilor, caci s-a observat ca ele intarzie dezvoltarea limbajului prin limitarea interactiunilor copil – parinte.
Asadar, daca ai avut mereu o retinere fata de diversi “povestitori” care repeta la nesfarsit aceleasi 3 inceputuri de basme, sau fata de diverse animalute de plus vorbitoare care repeta 5 cuvinte in 3 limbi, se pare ca ai avut dreptate. Create cu scopul de a mentine bebelusii si copiii ocupati, pentru ca “slujba” parintilor sa fie mai putin solicitanta, ele nu sunt nici pe departe acele minunate instrumente de invatare, cum sunt marketate.
Voi cu ce fel de jucarii preferati sa va jucati? Aveti multe jucarii cu baterii?
Copilul le apreciaza, sau se plictiseste repede de ele?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Experiențe versus jucării. De ce are nevoie copilul pentru dezvoltarea inteligenței și a fi fericit
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.