Confuzia sanului (mamelonului) poate determina intarcarea precoce din cauza refuzului sanului. Avand in vedere ca laptele matern este singurul aliment perfect pentru bebelus, confuzia mamelonului aparuta ca urmare a folosirii biberonului sau a suzetei poate avea consecinte negative. Din fericire, problema poate fi remediata cu usurinta daca mama o identifica suficient de devreme.
Bebelusul tau pare sa fie mai incantat sa primeasca suzeta decat sanul? Obisnuiesti sa il hranesti mixt si manifesta o placere deosebita mai degraba fata de biberon decat pentru san? Probabil ca te confrunti cu confuzia sanului (mamelonului), unul dintre principalii factori care saboteaza alaptarea!
Confuzia sanului este o problema in alaptare legata de folosirea suzetei, a mameloanelor din silicon sau a biberonului. Bebelusul se obisnuieste sa suga din aceste dispozitive, ceea ce implica o tehnica total diferita de atasare. Atunci cand i se ofera sanul, bebelusul va folosi aceeasi tehnica de supt ca la biberon, ceea ce este ineficient cand vine vorba despre mamelon.
Consecinta este un bebelus nervos pentru ca suge si nu primeste lapte, o secretie lactata redusa pentru ca nu e stimulata suficient, o mama trista care crede ca nu e suficient de buna incat sa isi alapteze copilul si esuarea alaptarii.
Asadar, de ce apare confuzia mamelonului? Ce se poate face in aceasta privinta?
Folosirea unor obiecte si accesorii pentru supt, biberonul, suzeta, mameloanele artificiale se pare ca are consecinte, indiferent de cat de „asemanatoare sanului matern” ar fi aceste dispozitive. Daca totusi ele iti sunt de ajutor incearca sa le folosesti cu precautie. Iata care sunt cele mai frecvente probleme pe care pot sa apara:
Confuzia sanului (mamelonului) – Probleme legate de atasarea sa san
Atasarea la san este complet diferita de atasarea la orice tetina. Atunci cand prinde sanul, bebelusul deschide gura larg, iar mamelonul ajunge in treimea posterioara a gurii, in partea superioara. Atunci cand suge din tetina, aceasta patrunde foarte putin in gura bebelusului. Prin urmare, bebelusul poate pierde obiceiul de a prinde corect sanul.
Atasarea incorecta la san determina un supt ineficient si, deci, o cantitate mai mica de lapte. O cerere scazuta determina o scadere a ofertei, deci mama va incepe sa nu mai aiba suficient lapte, pentru ca bebelusul pare sa nu mai aiba nevoie de el. Mai mult decat atat, atasarea incorecta la san determina aparitia durerilor in timpul alaptarii, dureri care conduc, de asemenea, catre intarcare.
Confuzia sanului (mamelonului) – Refuzul sanului
Atunci cand se hraneste la san, bebelusul are un rol activ. Limba sa este mereu impinsa inainte si in jos pentru a crea vacuumul care determina iesirea laptelui. Gingiile sale se misca pentru a masa sanul. Pe de alta parte, atunci cand suge din biberon, fluxul de lapte este mult mai rapid si mai puternic, iar tetina artificiala este mai dura si reprezinta un stimul mai intens pentru declansarea reflexului de supt.
Este normal ca bebelusul sa aprecieze mai mult fluxul mare de lapte obtinut cu putin efort si sa dezvolte o preferinta pentru el. Bebelusul va deveni nemultumit atunci cand este asezat la san, se va agita, va plange si este posibil chiar sa ajunga sa respinga sanul.
Citeste mai departe si afla ce se poate face pentru a evita confuzia sanului (mamelonului).
Ce se poate face pentru a evita confuzia sanului (mamelonului)?
Suptul este instinctiv la bebelusi. Bebelusii nascuti la termen sug macar o data in prima ora de viata. In primele 6 saptamani de viata ar trebui sa se evite cu orice pret folosirea oricarui tip de tetina, fie ea suzeta sau biberon. Un start optim in alaptare minimizeaza nevoia ulterioara de a apela la suplimente.
Este esential sa te informezi corect cu privire la nevoile bebelusului, relatia acestuia cu sanul, comportamentul normal al nou-nascutului, pentru a evita cu succes folosirea suzetei, cel putin la inceput.
Alaptarea la cerere, indiferent cat de frecvente sunt cererile si cat timp doreste bebelusul sa petreaca la san, este cheia unei alaptari de succes. Nu te lasa pacalita, nici un nou-nascut nu isi manipuleaza parintii si nu devine razgaiat, iar suptul pentru confort este benefic pentru mama si bebelus!
Bebelusul meu deja prefera biberonul. Ce pot face?
Daca bebelusul tau deja pare sa manifeste o preferinta pentru tetina, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a salva alaptarea este sa lasi deoparte orice tetina si sa pui copilul la san ori de cate ori cere.
Primele zile vor fi probabil o provocare pentru amandoi, dar daca problema este abia la inceput, in 2-3 zile secretia lactata se va regla la nevoia reala a bebelusului, iar el va invata sa aprecieze din nou cel mai bun lapte din lume.
Daca problema este mai veche, iar secretia ta lactata a si scazut substantial, sprijinul unui consultant in alaptare certificat iti va fi de mare ajutor. Nu uita ca exista femei care au reusit sa relacteze, deci poti si tu sa elimini o amarata de suzeta din programul de masa al bebelusului!
Nu uita ca cel mai mare risc de aparitie a confuziei mamelonului este in primele 6 saptamani de viata ale bebelusului, atunci cand obiceiurile de supt nu sunt consolidate, iar secretia lactata nu este inca reglata. Odata depasita aceasta perioada, majoritatea bebelusilor vor continua sa se hraneasca la san, chiar daca mama isi asuma riscurile introducerii suzetei in rutina zilnica.
Voi v-ati confruntat cu problema confuziei mamelonului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.