Din pacate, cazurile de alergii la bebelusi si copii s-au inmultit extrem de mult in ultimii ani. Dermatita alergica (atopica) este una dintre cele mai frecvente manifestari ale alergiilor la copii. Iata ce obiceiuri trebuie sa dispara din rutina zilnica, pentru a putea fi ameliorate simptomele acestei alergii!
Ce este dermatita alergica (atopica)?
Dermatita alergica reprezinta manifestarea alergiei la nivel cutanat, cu alte cuvinte pe pielea copilului. Dermatita alergica imbraca mai multe forme de manifestare, fiind cunoscuta mai frecvent printre mamici cu denumirea de dermatita atopica. Formele usoare de manifestare sunt reprezentate de uscarea si inrosirea pielii, care pare sa fie mereu iritata, usor pruriginoasa si putin descuamata. In cazurile severe, mancarimile pe care le sufera copilul sunt insuportabile, pe piele apar adevarate placi de culoare rosie, de pe care pielea se descuameaza, facand sa apara leziuni mai profunde, agravate prin scarpinat. Uneori, situatia este atat de grava incat mamele nu apuca sa se odihneasca noaptea, ci isi pazesc copiii sa nu se scarpine si sa isi provoace leziuni pe fata.
Care sunt cauzele dermatitei alergice (atopica)?
Cauzele dermatitei alergice pot fi extrem de variate. Poate fi vorba despre substante care intra in contact direct cu pielea: produsele de igiena, detergentii sau balsamurile de rufe, diverse tesaturi. Alteori, cauzele sunt „ascunse”, cea mai frecventa si mai recunoscuta in lumea alergologiei fiind alergia la proteinele laptelui de vaca.
Ce sa NU faci daca micutul tau are dermatita alergica (atopica)?
NU folosi orice produs pentru igiena corporala!
Este esential sa scoti din uz orice sapun. Dermatita alergica se amelioreaza substantial prin hidratarea corecta a pielii, in timp ce sapunurile clasice nu fac decat sa usuce pielea. Foloseste produse dermatocosmetice speciale pentru copiii cu dermatita atopica.
NU freca pielea pentru a o usca.
Pentru ca este foarte important ca pielea sa fie hidratata, se recomanda ca micutul sa fie scos din cadita si tamponat foarte usor cu un prosop moale. Apoi, cat pielea este inca umeda, se va aplica un ulei natural (de cocos sau de migdale sau chiar ulei de masline fiert si racit) care va bloca evaporarea apei si o va obliga sa fie absorbita in piele.
NU folosi balsam de rufe.
Balsamul de rufe este nociv chiar si pentru adultii sanatosi, cu atat mai mult pentru un bebelus sau un copil cu dermatita de origine alergica!
NU folosi detergenti de rufe alesi la intamplare.
In retelele de farmacii exista detergenti speciali hipoalergenici. Utilizeaza-i pe acestia si seteaza masina de spalat pe un program de spalare cu optiunea de clatire suplimentara.
NU folosi nici un fel de solutie alcoolica pentru tratarea leziunilor facute prin scarpinat sau pentru ameliorarea mancarimilor. Pe langa riscul pe care il presupune absorbtia alcoolului in piele la copiii foarte mici, acesta usuca foarte tare pielea. Am stabilit deja ca in cazul dermatitei alergice, pielea uscata este cel mai mare inamic!
NU apela la leacuri babesti.
Alergiile sunt o problema reala si extrem de delicata, mai ales in cazul unui copil mic. Multe dintre leacurile babesti sunt nepotrivite pentru copiii mici, iar unele dintre ele il pot chiar expune la suprainfectii sau alte complicatii.
NU ii mai oferi copilului lactate si nu mai consuma nici tu lactate, daca il alaptezi.
Desigur, este necesar sa te consulti in prealabil cu medicul pediatru sau chiar cu medicul alergolog. Studiile au demonstrat insa ca intr-o majoritate covarsitoare de cazuri, copiii care au manifestari de dermatita atopica, au si un grad oarecare de alergie fata de proteinele laptelui de vaca. De obicei, eliminarea completa a lactatelor din dieta duce la ameliorarea evidenta a simptomelor in decurs de 3 saptamani. Bebelusii vor fi alaptati, insa mamele vor elimina complet orice lactate din dieta. Bebelusii care primesc lapte praf, vor fi trecuti pe o formula de lapte intens hidrolizata, conform sfatului medicului specialist, doar acesta este in masura sa iti spuna care dintre variantele de pe piata este potrivita pentru micutul tau!
NU apela la creme care contin cortizon.
Exista situatii extrem de grave in care acestea sunt ultima solutie dar in general, cortizonul nu face decat sa ascunda simptomele, fara a trata cauza, si aduce cu sine o serie de efecte adverse ce pot deveni severe, mai ales la un copil mic. Dermatita alergica poate fi tinuta sub control, daca respecti cateva reguli de baza despre care medicul pediatru, medicul alergolog si dermatologul iti pot vorbi in cunostinta de cauza.
CITEȘTE ȘI: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși și copii | Diagnostic și tratament corect | INTERVIU
Tu ce metode ai folosit pentru a ameliora simptomele micutului tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.