Multe mame se intreaba cum va fi reluarea vietii intime dupa nastere si mai ales cum se va impaca ea cu alaptarea copilului. Este o intrebare legitima avand in vedere ca alaptarea aduce modificari si de ordin fiziologic dar si psihologic care pot interfera cu viata de cuplu sau pot aduce modificari in relatiile sexuale.
Cum va fi dupa nastere si debutul alaptarii?
Desigur ca sunt si numeroase femei care se adapteaza rapid la viata de dupa nastere si care nu vad alaptarea drept o piedica in calea vietii intime care ramane la fel ca inainte sau chiar mai…palpitanta. Acest articol isi propune sa se adreseze mai ales femeilor care sunt ingrijorate de cum vor impaca postura de mama care alapteaza cu cea de iubita si care au anumite nelinisti, temeri in aceasta privinta. Sa vedem care sunt obstacolele de ordin fizic care pot interveni in viata intima atunci cand mama alapteaza:
Lipsa lubrefierii naturale a vaginului.
Alaptarea suprima pentru luni bune ovulatia pentru a preveni instalarea unei noi sarcini inainte ca organismul sa se recupereze dupa cea anterioara. Acesta este un lucru minunat si inteligent pe care il face natura insa vine la pachet cu dezavantajul ca datorita nivelului scazut de estrogen din corp vaginul va suferi de uscaciune si relatiile sexuale vor fi mai dificile. Din fericire insa exista lubrefianti care pot remedia aceasta problema astfel incat femeile care alapteaza n-ar trebui sa ezita sa apeleze la asa ceva.
Lipsa libidoului.
Aceasta este cauzata atat de nivelul scazut de estrogeni din corp cat si a faptului ca atentia unei proaspete mame, fie ca alapteaza fie ca nu, este indreptata in totalitate catre copil o buna perioada de timp. Barbatul va trebui sa aiba rabdare iar femeia sa se gandeasca ca “pofta vine mancand”.
Oboseala.
Chiar daca nu ne dam seama actul alaptarii consuma multe calorii si poate fi obositor astfel incat de multe ori mamele ajung sa adoarma mult inainte de potentialul “program nocturn”. Puteti sa reorganizati viata de cuplu si sa apelati la “sesiuni diurne” daca atunci sunteti mai in forma si copilul are somnuri mai lungi si mai dese ziua.
“Probleme tehnice”
Mai ales in primele saptamani, pana la 3 luni, cand se stabilizeaza lactatia, pot surveni “accidente” de stropire generoasa a partenerului in timpul “actiunii”. Depinde de cat umor si intelegere exista in cuplu pentru a depasi aceste mici inconveniente si a nu face mare caz din ele.
CITEȘTE MAI DEPARTE DESPRE: 7 PROBLEME comune în relația voastră de cuplu și SOLUȚII care ar putea face ca lucrurile să funcționeze
Relatia de cuplu in timpul alaptarii – obstacole de ordin psihologic
Pentru unele mame alaptarea este un pretext la a renunta la intimitatea cu sotul fiindca se simt nesigure pe ele sau nu sunt impacate cu schimbarile din corpul lor. Multe femei considera ca sanii apartin in perioada alaptarii in totalitate copilului si nu mai suporta sa fie fie atinse pe sani de sot ori din cauze de disconfort fizic ori din cauza preocuparii ca bebelusul urmeaza sa se trezeasca, sa ceara sa suga iar sanii vor fi “contaminati”. Acesta nu este un motiv de renuntare totala la viata intima ci de “reorganizare” a ei astfel incat barbatul sa se adapteze la noua postura a femeii fara sa-i provoace disconfort.
Unele femei nu se pot detasa cand se angajeaza intr-un moment intim deoarece sunt panicate ca bebelusul se va trezi din secunda in secunda, se concentreaza doar la a-l auzi, nu se pot gandi decat la asta. Incercati sa descoperiti care sunt reprizele de somn profund ale bebelusului pentru a profita de ele. Nu trebuie sa traiti doar cu teama ca se va trezi plangand si sa anticipati acest moment ci sa “traiti clipa”, daca se trezeste asta e, planurile “grandioase” se pot amana.
Importanta este desigur comunicarea cu partenerul: nu va sfiiti sa discutati deschis despre temerile voastre, despre noile dileme, sa recunoasteti ca libidoul nu este la cote maxime sau ca va simtiti lipsita de energie. Veti constata ca si partenerul are temeri si nelinisti legate de aceasta noua postura de tata si de sot al unei proaspete mamici care alapteaza si care si-a mutat centrul de interes spre noul membru al familiei. Impreuna veti reusi sa depasiti toate dificultatile si sa ajungeti la o viata intima satisfacatoare indiferent ca alaptarea va dura 2-3 ani sau mai mult, importante sunt comunicarea, rabdarea si imaginatia!Aceste 7 semne sunt un semnal de alarmă că divorțul e aproape!
CITEȘTE ȘI: Dragostea între părinți după nașterea copilului ❤ CELE 10 PORUNCI ale căsniciei (pentru el și ea)
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE