Toata lumea stie ca bebelusii plang. Plansul este poate activitatea cea mai asociata cu copiii, primul lucru la care multi se gandesc cand aud de nou-nascuti fiind:”cu siguranta plange mult!” Asa si este, e drept ca unii bebelusi plang mai putin, altii mai mult, cert este ca toti fac asta deoarece este unul dintre primele lor mijloace de comunicare. Ce ne poate comunica nou-nascutul atunci cand plange? Cel mai adeasea plange deoarece:
- Ii este foame
- Este obosit si simte nevoia de somn
- Are un disconfort abdominal
- Este o atmosfera tensionata in casa
- In camera este o temperatura neadecvata
- Are loc eruptia dintilor de lapte
- Anxietatea de separare
- Doreste sa fie tinut in brate
- Este bolnav
Motive pentru care bebelusii plang – Ii este foame.
Dat fiind putinele activitati pe care le face un copil in primele luni de viata, nevoia de a fi hranit poate fi una dintre principalele cauze ale plansului. Ideal ar fi ca mamele sa invete sa distinga primele semne prin care un bebelus isi manifesta dorinta de hrana pentru a evita plansul neconsolat sau de durata.
Atunci cand bebelusul incepe sa se foiasca, mai ales la trezirea din somn, sa plescaie din buze, sa-si suga degetele, cel mai probabil doreste sa suga de aceea ar fi bine sa-i oferiti sanul sau biberonul pentru a elucida daca intr-adevar aceasta este cauza agitatiei.
Insa nu trebuie sa puneti orice plans al copilului pe seama foamei, al faptului ca bebelusul nu se satura sau ca ar avea nevoie de supliment, deoarece exista destule alte motive pentru care el ar putea plange.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cele mai importante 4 schimbări în timpul puseurilor de creștere la bebeluși despre care trebuie să știi
Motive pentru care bebelusii plang – Oboseala, nevoia de somn.
Un adult daca i se face somn se pune in pat si adoarme. Ei bine, pentru un bebelus lucrurile nu stau atat de simplu. Copiii foarte mici nu stiu sa se adoarma singuri iar uneori parintii nu observa semnele lor de oboseala si continua sa-i suprastimuleze. Incercati sa anticipati momentul in care bebelusul simte nevoia de a dormi si puneti-l la somn inainte sa fie prea obosit si sa planga nervos.
Afla cele mai noi informatii despre somnul copilului si cele mai relevante metode de adormire.
Motive pentru care bebelusii plang – Disconfort abdominal.
Fie ca e vorba de colici, gaze, nevoia de a eructa multi bebelusi plang din cauza ca dureaza pana sistemul lor digestiv se adapteaza la viata extra-uterina. Cand aceasta este cauza, plansul este adesea insotit de inrosire a fetei, miscari agitate ale membrelor, “bolborosiri” ale intestinelor. Tineti copilul piele pe piele, faceti-i un usor masaj la burtica, tineti-l la orizontala pentru a-l face sa eructeze astfel incat sa-i diminuati disconfortul abdominal.
Motive pentru care bebelusii plang – Atmosfera tensionata/agitatie in jur.
Bebelusii sunt ca niste bureti care absorb starile sufletesti ale celorlalti, in special ale mamei. Chiar daca vi se pare ca ei nu constientizeaza prea multe bebelusii sunt capabili sa resimta agitatia celor din jur, anxietatile mamei, stresul. Incercati sa creati o atmosfera relaxata in jurul sau, sa-i oferiti un mediu in care sa se simta in siguranta si mai ales sa incercati, ca mama, sa nu va panicati din orice fiindca altfel copilul isi va manifesta si el anxietatea prin plans.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Motive pentru care bebelusii plang – Temperatura neadecvata in camera
Fie ca este prea cald fie prea rece. Multe proaspete mamici au tendinta sa imbrace prea gros nou-nascutul, chiar si in casa, ceea ce duce la supraincalzirea lui pe care o va semnaliza prin agitatie si plans.
Nu faceti prea cald in camera copilului si nu il infofoliti caci nu se va simti confortabil. De asemenea, evitati si temperaturile prea scazute. Incercati sa vedeti care este temperatura optima la care se simte bine copilul, aceasta fiind de obicei in jur de 20-22 de grade Celsius.
Motive pentru care bebelusii plang – Eruptiile dentare.
Majoritatea bebelusilor devin mai agitati si mai plangaciosi in perioada eruptiilor dentare, care la unii poate incepe de la 4 luni. Daca bebelusul saliveaza mai mult, duce obiecte la gura si le roade, isi indeasa pumnii in gura, isi sug degetele este posibil ca eruptia unui dinte sa fie cauza plansului sau.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Ordinea de erupție și schimbare a dinților de lapte INFOGRAFIC | Este normal dacă dinții apar mai târziu?
Motive pentru care bebelusii plang – Anxietatea de separare.
Perioada in care incepe anxietatea de separare difera de la copil la copil, dar multi o au pentru prima data in jurul a 3 luni, altii pe la 6-7 luni manifesta primele episoade.
In perioadele acute de anxietate de separare copilul plange ori de cate ori mama iese din raza sa vizuala, chiar si pentru cateva secunde, plange ori de cate ori incearca altcineva sa il ia in brate, ori de cate ori vede un chip nefamiliar. Tot ce poti sa faci este sa ai rabdare si sa-l asiguri mereu de prezenta ta, chiar daca pare dificil, caci este o faza trecatoare.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Anxietatea de separare | Copilul este atât de atașat de mamă încât nu poate pleca nicăieri fără el
Motive pentru care bebelusii plang – Nevoia de a fi tinut in brate.
Multi parinti se gandesc atunci cand bebelusul plange: este hranit, are scutecul schimbat, nu-i este cald, frig deci nu are de ce sa planga si il lasa sa se linisteasca singur.
Insa bebelusii au uneori pur si simplu nevoia de a fi tinuti in brate, de a simti apropierea mamei, nu este un moft sau un “rasfat” cum cred unii ci o nevoie fireasca si care trebuie indeplinita pentru a-i asigura o buna dezvoltare afectiva.
Nu ezitati sa va luati bebelusul in brate de cate ori pare a avea nevoie, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care il puteti face pentru el, apropierea fizica este vitala pentru un copil!
CITEȘTE ȘI DESPRE: Nu-l răsfeți dacă-l înveți în brațe mai ales când plânge
Motive pentru care bebelusii plang – Boala.
Plansul bebelusului poate semnala si o boala care isi manifesta primele simptome sau care deja s-a instituit, deci verificati daca nu are febra, vreo eruptie cutanata, semne de alergie si in caz ca vi se pare ca plansul are o cauza mai grava decat cele enumerate anterior, adresati-va medicului. Oricum plansul datorita unei boli este diferit de plansul din alte motive.
Al tau bebe plange des? Cum il linistesti? Ce metoda ai gasit si da cele mai bune rezultate?
CITEȘTE ȘI: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.