Află care e cel mai bun lapte praf pentru bebeluși și descoperă cum poți asigura nutriția și protecția de care micuțul tău are nevoie. Oricât de complexă și de inovatoare ar fi formula de lapte pentru bebeluși, niciodată nu va putea să suplinească laptele matern. Anticorpii din laptele matern, armata de soldați care trec din laptele mamei în corpul bebelușului, oferindu-i imunitate, nu pot fi reproduși de niciun producător de lapte praf. Care sunt, însă, cele mai bune variante de lapte praf pentru nevoile unui bebeluș, află în articolul următor!
Avantajele alăptării sunt numeroase, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Specialiștii în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor de pretutindeni recomandă alăptarea exclusivă a bebelușilor până la împlinirea vârstei de 6 luni. Tot ceea ce conține laptele matern, cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși, îl protejează pe cel mic de infecții și boli. De aceea, copilul alăptat se îmbolnăvește mult mai rar decât cel care nu a beneficiat de laptele mamei sale. Mai mult, proteinele din laptele mamei sunt astfel create încât pot fi ușor digerate și absorbite de organismul încă nedezvoltat al celui mic decât proteinele din laptele de vacă sau din formulele de lapte pentru bebeluși. În aceeași discuție intră calciul și fierul din laptele matern. CITEȘTE ȘI: Alăptarea poate fi GREA!
Compoziția laptelui matern
Ca să înțelegem întreaga situație, să luăm fiecare substanță nutritivă întâlnită în laptele matern:
Proteinele din laptele matern
Laptele matern conține două tipuri de proteine: zer și cazeină. Aproximativ 60% este zer și 40%, cazeina. Acest echilibru natural al proteinelor din laptele mamei permite digestia rapidă și ușoară. Cu cât procentul de cazeină este mai mare, cu atât laptele respectiv va fi mai greu de digerat. Dar laptele matern conține și proteine specifice, care aduc o mulțime de beneficii: ” lactoferina este cea care inhibă dezvoltarea bacteriilor care se hrănesc cu fier în tractul gastrointestinal; ” IgA secretorie protejează copilul de virusuri și bacterii, precum E.Coli, dar protejează și împotriva dezvoltării alergiilor.
Alte imunoglobuline din laptele matern, IgC și IgM, apără organismul de infecții bacteriene și virale. Creșterea acestor proteine din laptele matern este dată de consumul de pește al mamei care alăptează; ” lizozimul este o enzimă care protejează copilul de îmbolnăvirea cu E.Coli și Salminella. De asemenea, promovează creșterea florei intestinale sănătoase, având și funcții antiinflamatorii; ” factorul bifidus susține creșterea lactobacilului. Lactobacilul este o bacterie benefică care creează un mediu acid, un mediu în care nicio bacterie nu poate supraviețui. CITEȘTE ȘI: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților
Grăsimile din laptele matern
Laptele matern conține grăsimi esențiale pentru sănătatea bebelușului. Sunt absolut vitale pentru dezvoltarea creierului, ajutând, de asemenea, și la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi. În plus, este o sursă primară de calorii.
Acizii grași cu lanț lung sunt necesari pentru dezvoltarea creierului, a retinei și a sistemului nervos. Acestea sunt depozitate în creier, încă din timpul vieții intrauterine, în ultimul trimestru de sarcină, iar după naștere sunt oferite de laptele matern.
Vitaminele
Cantitatea și tipurile de vitamine din laptele matern sunt direct legate de aportul de vitamine al mamei. De aceea este esențial ca femeia care alăptează să primească o alimentație sănătoasă, inclusiv vitamine. Cele mai importante vitamine pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a celui mic sunt vitaminele A, D, E și K, dar și cele solubile în apă, cum ar fi vitamina C, riboflavina, niacina (sau vitamina B3) și acidul pantotenic (sau vitamina B5). De aceea, mamele care alăptează ar trebui să continue administrarea vitaminelor prenatale și după naștere.
Carbohidrații
Lactoza este principalul carbohidrat din laptele matern. El reprezintă aproximativ 40% din totalul caloriile furnizate de acest preparat natural unic. Lactoza ajută la scăderea numărului de bacterii nesănătoase din stomac, ceea ce duce la îmbunătățirea absorbției calciului, a fosforului și a magneziului. Toate acestea fac ca laptele matern să fie combinația perfectă de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrați. Și nimic nu poate egala, cel puțin până acum, acest produs natural care este laptele matern. Leucocitele sunt celule vii care se găsesc numai în laptele matern. Ele ajută în combaterea infecțiilor. Anticorpii, tot niște celule vii, enzimele și hormonii fac ca laptele matern să fie ideal. Acestea nu pot fi adăugate într-o formulă de lapte, oricât ar fi ea de specială. CITEȘTE ȘI: Bebelușul este constipat?
Cum alegi cea mai bună formulă de lapte pentru bebelușul tău
În cazul în care, din diferite motive, nu poți să alăptezi bebelușul, va trebui să găsești o formulă de lapte cu care să-l hrănești exclusiv până în momentul în care vei decide să-i diversifici alimentația. Nici atunci formula de lapte nu iese de tot din meniul zilnic al copilului. Acest lucru se va întâmpla treptat, pe măsură ce alimentația semisolidă începe să ocupe cât mai mult din orarul meselor copilului.
De regulă, formulele de lapte pentru sugari sunt făcute din lapte de vacă, tratat pentru a-l face mai potrivit stomăcelelor celor mici.
Există o gamă largă de mărci și tipuri diferite dar, în mare, formula de lapte pentru sugari se găsește în două forme: sub formă de pulbere, care se prepară cu apă, și sub formă lichidă, gata pentru consum. A doua variantă este mai puțin comercializată la noi în țară, din cauza prețului ridicat și a recomandării de a folosi tot laptele odată ce sticla a fost deschisă.
Oricare ar fi, ele au o compoziție adaptată vârstei (formule de început, de continuare, speciale pentru prematuri) sau nevoilor bebelușilor (cu mai multă/mai puțină dextroză, formule din soia sau cu proteine hidrolizate pentru cei cu intoleranță la proteina din laptele de vacă, formule antireflux, fără fenilalanină pentru cei cu fenilcetonurie). Acestea din urmă nu se aleg decât cu recomandarea și după consultul unui specialist pediatru!
Care e cel mai bun lapte praf
Cea mai bună formulă de lapte pentru bebelușul tău este cea care răspunde nevoilor lui, urmând ca aceasta să se schimbe odată cu creșterea acestuia. Din dorința de a aduce compoziția laptelui praf cât mai aproape de compoziția laptelui matern, formulele de lapte pentru bebeluși sunt îmbogățite cu vitamine, minerale și acizi grași cu lanț lung, probiotice, prebiotice, acizi grași Omega 3 și 6.
Se aduc continuu îmbunătățiri formulelor de lapte de pe piață, cea mai recentă fiind, se pare, adăugarea unui șir lung de acizi polinesaturați (DHA și ARA), cu scopul de a impulsiona dezvoltarea creierului, dezvoltarea creierului, a retinei și a sistemului nervos. Toate acestea și, probabil și următoarele adăugiri ale formulelor de lapte pentru bebeluși, se regăsesc deja în laptele matern care nu se poate compara încă cu nimic din ceea ce poate produce omul.
Ar putea laptele matern să fie egalat de o formulă de lapte praf? Niciodată!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
CITEȘTE ȘI:
ABC-ul alăptării
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.