Salvatoare de vieti dar si folosite uneori abuziv, antibioticele isca in prezent discutii aprinse intre doctori si parinti. Iata tot ce ar trebui sa stii in legatura cu antibioticele.
Antibioticele disponibile acum in lumea medicala se iau la o veritabila intrecere cu microbii care sunt din ce in ce mai rezistenti. Preferate de unele mamici, blamate de altele, antibioticele raman totusi indispensabile in lumea moderna. Ele nu sunt un rau necesar, lor le datoram cresterea sperantei de viata cu macar 10 ani.
Iata cateva lucruri de baza pe care ar trebui sa le stii despre antibiotice
Antibioticele sunt eficiente doar impotriva bacteriilor. Asadar, administrarea lor in cazul infectiilor virale este inutila. In cazuri particulare, cu copii care sufera de alte boli asociate, sau care sufera de un sindrom de imunodeficienta, medicul poate decide administrarea unui antibiotic care sa previna suprapunerea unei infectii bacteriene peste infectia virala deja existenta. Acestea sunt insa cazuri rare. Studiile au demonstrat ca peste 90% dintre infectiile tractului respirator la copii sunt de natura virala, asadar administrarea de antibiotic este inutila in peste 90% dintre raceli.
Nu exista antibiotice „slabe” sau „puternice”. Un antibiotic „slab”, cum este considerat in prezent biseptolul de odinioara, se poate dovedi eficient fata de o anumita bacterie, rezistenta la un antibiotic „puternic”, mai recent aparut. Efectul antibioticului depinde de sensibilitatea microbilor la actiunea acestuia.
Antibioticul se administreaza, pe cat posibil, dupa efectuarea antibiogramei. Desi rezultatul unei antibiograme se obtine abia dupa 3 zile, acest protocol medical permite tratarea corecta a micutului tau, fara a i se administra acestuia medicamente inutile, ineficiente sau in exces. Exista putine cazuri in care situatia este atat de grava si de urgenta incat medicul sa aiba cu adevarat motiv sa recurga la administrarea unui antibiotic cu spectru larg, in asteptarea rezultatului analizelor.
Exista mai multi factori care dicteaza alegerea tratamentului cu un anumit antibiotic. Medicul iti va recomanda antibioticul pe care il considera potrivit, tinand cont nu numai de rezultatul antibiogramei ci si de alti factori. De exemplu, un antibiotic pe care i l-ai administrat deja copilului pentru o infectie a tractului respirator, care a fost bine tolerat si eficient, poate fi considerat nepotrivit in cazul unei infectii urinare, deoarece concentratia pe care o atinge antibioticul la nivelul tractului urinar este insuficienta. Iata un alt motiv pentru care sa nu administrezi antibiotice fara sa te consulti in prealabil cu medicul!
Antibioticele nu sunt eficiente in mod egal pentru toti copii. Chiar daca doi copii au simptome asemanatoare, nu inseamna ca antibioticul care s-a dovedit eficient la unul dintre ei va avea efectul dorit si la al doilea. Desigur, daca vorbim de doi frati, e putin probabil ca ei sa fie infectati cu microbi diferiti. Insa daca antibioticul X a fost eficient in tratarea infectiei urinare a fetitei colegei de serviciu, nu exista absolut nici o garantie ca el se va dovedi eficient si in cazul fetitei tale.
Administrarea de antibiotic trebuie intotdeauna asociata cu administrarea unui probiotic. Exista mai multe variante de probiotice pentru copii disponibile pe piata, asa ca ai de unde alege, in functie de sfatul medicului si de modalitatea cea mai simpla de administrare pentru piticul tau. In cazul in care medicul uita sa iti recomande si un probiotic, il poti intreba ce produs considera ca este cel mai potrivit, sau poti apela la sfatul farmacistului.
Antibioticul nu distruge imunitatea copilului. Folosite cu discernamant, antibioticele salveaza multe vieti. Este adevarat ca nu e o idee inspirata sa apelezi la tratamentul cu antibiotic de la primele semne de raceala, insa exista situatii in care administrarea lor este necesara si nu ai nici un motiv sa o eviti. Ele nu ii tareaza pe copii pe viata, nu le afecteaza sistemul imunitar care, la acel moment, era pur si simplu depasit si avea nevoie de putin ajutor pentru a iesi invingator in lupta cu microbii.
Abuzul de antibiotice are un mare minus, si anume acela ca, administrate necorespunzator, ajuta la selectarea unor bacterii din ce in ce mai rezistente la din ce in ce mai multe antibiotice. Asta se intampla atunci cand copilul tau primeste un antibiotic care nu este eficient fata de bacteria care l-a imbolnavit, daca nu respecti orarul de administrare a antibioticului sau daca intrerupi tratamentul prea devreme.
Tratamentul cu antibiotice pe cale generala trebuie sa dureze minim 5 zile, dar durata optima este in general de 7 zile. Intreruperea tratamentului dupa mai putin de 5 zile, pe motiv ca acum copilul se simte bine, poate determina „revenirea” bolii, iar de data aceasta medicul va fi obligat sa iti recomande utilizarea unui alt antibiotic decat cel folosit prima data.
Pe durata tratamentului cu antibiotic, dar si imediat dupa aceea, copilul este mai sensibil la eventuali patogeni cu care ar putea intra in contact. De aceea medici recomanda evitarea aglomeratiilor si a colectivitatii pe perioada tratamentului si, daca e posibil, inca o saptamana dupa aceea. Acesta nu este un efect secundar al antibioticului. Pur si simplu organismul copilului tocmai a luptat cu o infectie, iar mijloacele sale de aparare sunt slabite. In plus, cercetatorii au demonstrat ca dezechilibrul temporar pe care antibioticul il produce la nivelul florei normale a organismului, poate determina o crestere a sensibilitatii. Perioada de convalescenta nu este o legenda!
Tu i-ai administrat pana acum antibiotice copilului tau? Cu sau fara prescriptie medicala? In ce afectiuni? Ai facut intai antibiograma? Cu ce ai completa lista noastra de lucruri obligatorii de stiut de catre parinti?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.