Afla cum poti scapa de cremele de protectie solara, daca mananci alimente care te protejeaza impotriva arsurilor solare! Vara, toate magazinele, de la cel de cartier pana la cel mai bine dotat supermarket, plafar sau farmacie, au cate un raion intreg destinat cremelor de protectie solara. Le putem evita? Stiai si ca ceea ce mananci te poate proteja de arsurile solare si de cancerul de piele?
Este acceptat de catre medicina moderna faptul ca expunerea prelungita la soare se asociaza cu un risc crescut de cancer de piele. Pe de alta parte, daca citesti lista de ingrediente ale cremelor de protectie solara, vei descoperi macar un ingredient mai putin prietenos cu pielea. Si atunci…cum e mai bine sa procedam? In primul rand, soarele nu este neaparat inamicul public numarul unu. Expunerea rationala la soare este de-a dreptul benefica pentru organism, ea fiind singura cale prin care corpul uman devine capabil sa sintetizeze vitamina D.
Insa expunerea la soare trebuie facuta rational, la orele potrivite. Daca petreci mult timp afara intr-o zi insorita de vara, o alta optiune o reprezinta protejarea pielii cu imbracaminte subtire din fibre naturale, palarii cu boruri largi, ochelari de soare. Cercetarile au aratat ca inclusiv unele alimente ne pot ajuta sa prevenim arsurile solare! Exista marturii a numeroase persoane care au o dieta sanatoasa si care sustin ca de cand si-au schimbat modul de alimentatie, nu au mai avut parte de neplacerea arsurilor solare, in ciuda tenului lor foarte deschis. Citeste mai departe si afla ce alimente ne pot ajuta sa luptam impotriva arsurilor solare.
Dar care este legatura intre arsurile solare si cancer?
Poate te intrebi cum anume ajunge o mica arsura solara sa cauzeze cancerul de piele. Ei bine, nu vei face cancer de piele daca te-a prins soarele intr-o zi lunga de vara, insa arsurile solare de gradul doi (cel la care se formeaza basicute cu lichid pe piele) se asociaza cu o crestere substantiala a riscului de a dezvolta cancer de piele. Dupa expunerea prelungita la soare, celulele pielii capata o forma specifica. Desi se credea ca UVB sunt radiatiile periculoase, care pot determina cancer de piele, s-a constatat ca mai degraba UVA au capacitatea de a determina mutatii in ADN-ul celulelor noastre, ele fiind responsabile de imbatranirea prematura a pielii si de aparitia melanomului malign.
Arsurile solare duc la acumularea unei cantitati mari de radicali liberi la nivelul pielii. Radicalii liberi se asociaza cu rate crescute de cancer. Antioxidantii din alimente au puterea de a „neutraliza” acesti radicali liberi, fiind esentiali in lupta impotriva cancerului de piele! Citește mai multe despre: Riscurile bebelușului BRONZAT | Ce se întâmplă când un bebeluș se bronzează?
Iata ce alimente previn arsurile solare
Rosiile sunt bogate in licopen. Studiile au demonstrat ca cei care consuma suc natural de rosii zilnic beneficiaza de protectie crescuta impotriva arsurilor solare si de asemenea sufera mai putin de pe urma efectelor fotosensibilizatoare.
Pepenele rosu este de asemenea bogat in licopen, astfel incat, daca rosiile nu sunt cele mai bune prietene ale tale, poti opta pentru o felie racoroasa de pepene!
Untul, frisca naturala si alte surse de grasimi saturate ajuta la prevenirea cancerului de piele.
Somonul, uleiul de somon si uleiul de cod au de asemenea efecte benefice impotriva arsurilor cauzate de supraexpunerea la soare. De asemenea, aceste uleiuri sunt bogate in vitaminele liposolubile A, D si E, care previn arsurile solare si cancerul de piele.
Rodiile sunt o sursa bogata in acid elagic, care are capacitatea de a proteja pielea impotriva leziunilor microcelulare produse de radiatiile UVA si UVB. CITEȘTE ȘI: Vara pentru bebeluși: recomandări anti-încălzire + semne care indică un pericol major
Ciocolata, de preferat cea neagra, are capacitatea dovedita de a dubla cantitatea minima de radiatii solare necesara pentru declansarea unei arsuri.
Morcovii sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant puternic care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la prevenirea a numeroase boli. Consumati zilnic, morcovii te pot ajuta protejandu-ti pielea impotriva actiunii nocive a radiatiilor solare. Cantitati mari de beta-caroten se gasesc si in legumele cu frunze verzi, ardei rosii, mango, pepene galben si caise. Studiile au demonstrat ca actiunea carotenului este maxima daca se consuma macar 5 portii de fructe si legume din aceasta lista, zilnic, timp de 10 saptamani.
Citricele contin limonina, care se pare ca are capacitatea de a determina scaderea risculuid e cancer cutanat cu 34%.
Plantele din familia cruciferelor sunt foarte bogate in antioxidanti, extrem de eficienti in lupta contra radicalilor liberi. Din familia cruciferelor fac parte varza, broccoli, kale si conopida, asa ca include-le in dieta voastra de vara!CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii