Am avut timp o sarcina întreagă să mă pregătesc pentru acest moment, și totuși îmi amintesc, când am ieșit cu primul meu copil pe poarta maternității, mă simțeam de parcă aș fi fost dată afară din cuib. Iar când l-am așezat pe bebe în pătuțul lui, pregătit cu atâta grijă și după toate regulile tuturor academiilor de pe planetă, m-am întrebat: adică, medicii chiar au avut încredere în noi să ne ocupăm de el?
Nou-născuții seamănă și, cel puțin teoretic, știi cam la ce să te aștepți: pipi, caca, lapte, plânsete, poate un zâmbet dacă ai noroc. Chiar și așa, știind șa ce să te aștepți, primele zile pot fi puțin copleșitoare, imaginează-ți cum ar fi sa fii complet nepregătită! În continuare, îți povestim, pe scurt, la ce să te aștepți, cum va fi și ce e cu adevărat important să ai pregătit pentru această perioadă.
#1 E o perioadă de adaptare
Tu te adaptezi la rolul de mamă, iar copilul se adaptează la mediul de viață extrauterin, în care apar o mulțime de senzații noi: foame, sete, singurătate, teamă, cald, frig, o durere, o gâdilitură, o mâncărime, o lumină prea puternică, o umbră răsărită de nicăieri.
Te mai adaptezi și la viața post-partum: o cezariană, poate o epiziotomie, șederea în spital, emoțiile trăite acolo, poate oboseala rezultată din imposibilitatea de a dormi în alt pat decât cel de acasă.
Pornește pe acest drum cu răbdare, multă răbdare, și fără așteptări. Astfel, totul va fi bine.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
#2 Pregătește-te pentru externare
Ca să pleci acasă cu nou-născutul ai nevoie de actele medicale – aici e treaba medicilor – și de haine potrivite pentru voi doi. Sunt sigură că bagajul pentru acest moment e pregătit, indiferent de cutumele pe care vrei sau nu să le respecți, deci aici nu are rost sa insistăm.
În schimb, vreau sa îți vorbesc despre scaunul de mașină pentru nou-născut. Utilizarea lui este obligatorie prin lege, și dacă tot îl ai, ar fi bine să îl fi instalat corect în mașină, conform instrucțiunilor și tutorialelor producătorului.
Citește pe larg despre: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
#3 Ține la îndemână numărul de telefon al unui consultant în alăptare
Deși e naturală, alăptarea nu e neapărat simplă. Pentru ca nu ne mai adunăm un sat ca să creștem copiii și pentru că există o mare probabilitate ca mama ta să se fi întors la serviciu la 3 luni după naștere, cum era pe vremuri, există șanse reale să nu ai pe nimeni în preajmă, care să îți ofere un sprijin real și sfaturi corecte legate de alăptare.
Și pentru că, în primele zile, alăptarea poate fi dureroasă, iar tu probabil că ești în alertă, gata să intri în panică și să apelezi la biberon și la formulă, cel mai bine e să apelezi la un specialist. Și mai bine ar fi să stai de vorbă cu un consultant înainte de a naște, ca să aveți deja o relație de încredere construită.
Citește pe larg despre:
Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
Niciodată laptele praf nu îi va aduce beneficii copilului, așa cum o face laptele de mamă
Obiceiuri sănătoase din primele săptămâni de viață ale bebelușului, pentru o familie fericită
Când poți să îl scoți pe bebe la prima plimbare în funcție de anotimp?
Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
#4 Locuința e pregătită pentru bebe?
Nou-născutul nu are nevoie de camera lui, dimpotrivă; cel mai bun loc pentru el este în camera părinților. Dar are nevoie de un spațiu sigur pentru somn – cel mai confortabil este să îi lipești pătuțul de pătuțul vostru – și de o temperatură potrivită: între 20 și 22 grade Celsius în dormitor. Camera trebuie aerisită cel puțin o dată pe zi, evident că în cameră nu se fumează – preferabil nu se fumează deloc în interior, căci fumul circulă în toată casa, oricâte uși ai închide – iar mediul este ferit de factori nocivi: mucegai, umezeală excesivă sau uscăciunea aerului și așa mai departe.
#5 Contactează medicul
Încă înainte de nașterea celui mic ar trebui să fi ales un medic de familie, preferabil unul cu competențe în pediatrie, și un medic pediatru cu care să rezonezi și despre care să ai recomandări bune.
Este obligația medicului de familie să te viziteze în prima săptămână după externare pentru a evalua copilul și pentru a-ți da câteva sfaturi utile despre îngrijirea acestuia. Ulterior, va fi în sarcina ta să mergi cu bebelușul la cabinetul medicului de familie lunar, pentru evaluare și imunizările din Programul Național de Vaccinare.
Dacă ești ca mine, foarte prudentă, e bine ca cel mic să se afle și în evidențele unui medic pediatru, pentru situațiile în care eventuale probleme apărute depășesc competența medicului de familie. Un medic pediatru care îți cunoaște copilul are șanse mai mari să facă o recomandare pertinentă în cazul unei boli.
#6 Fii preagătită pentru îngrijirea adecvată a bontului ombilical
Nu e mare filozofie, cu siguranță ți-au arătat doamnele asistente, în maternitate, ce ai de făcut. Chiar și așa, îți trebuie un flacon de Baneocin, o compresă sterilă, mărunțișuri de acest gen, p ecare mai bine le ai, decât să te trezești că îți lipsesc.
#7 Fii pregătită pentru prima plimbare cu nou-născutul!
În afara cazului în care te-ai externat în mijlocul unui val de ger sau al unei furtuni de zăpadă, nou-născutul trebuie să iasă zilnic la plimbare. Deocamdată îl poți scoate afară pe bebe în brațe, dar un cărucior sau un sistem de purtare sunt alternative mult mai confortabile pentru tine.
#8 Lapte și scutece
Ideal este ca nou-născutul să fie alăptat exclusiv, la cerere. Nu te lăsa păcălită de faptul că cere frecvent mâncare: laptele tău se digeră foarte repede, iar stomacul lui e foarte mic. Dacă udă 6 scutece pe zi și dacă ia în greutate, atunci ai suficient lapte. Și da, laptele tău este bun!
În ceea ce privește scutecele, respiră: după ce împlinește 6 săptămâni de viață, majoritatea bebelușilor îți schimbă obiceiul de a avea scaun la fiecare supt! CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
# 9 Când ai nevoie de medic?
Chiar dacă viața cu un nou-născut poate părea intimidantă, nu e chiar atât de complicat și de periculos pe cât pare. Îți poți contacta medicul ori de câte ori ai vreun semn de întrebare sau vreo îndoială, dar există câteva situații în care este obligatoriu să mergi pentru o consultație:
– dacă bebelușul are pielea sau albul ochilor de culoare galbenă (sau mai galbenă decât la externare);
– dacă udă mai puțin de 6 scutece în 24 h sau dacă trec peste 48 h fără scaun;
– dacă mănâncă prost sau refuză să mănânce;
– dacă are temperatură mai mare de 38 grade Celsius;
– dacă are dificultăți de respirație;
– dacă varsă de mai multe ori la rând;
– dacă e agitat sau letargic;
– dacă are scaune frecvente, lichide, cu miros neplăcut;
– dacă are o iritație pe piele;
– dacă are pete albe în gură, care ar putea indica o candidoză.
Citește pe larg despre: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.