Una dintre primele griji ale oricarei gravide este sa evite ca substantele nocive din mediu sa ajunga la bebelusul pe care il poarta in burtica. Toti medicii vorbesc despre cofeina, nicotina si alcool, insa atunci cand vine vorba despre alimente, lucrurile sunt neclare. Aditivii alimentari se afla practic in toate alimentele procesate sau semipreparate si pot avea efecte nefaste asupra sarcinii. Iata principalii aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti si principalele lor efecte asupra fatului.
De ce se adauga aditivi in alimente? Aditivii alimentari au ca scop sa faca mancarea mai apetisanta. Alimentele in care se adauga aditivi arata mai bine, au miros mai placut, gust mai bun si rezista mai bine in timp. Nu in ultimul rand, alimentele aditivate sunt mai usor de procesat.
Care sunt cei mai frecventi aditivi adaugati in alimente?
Atunci cand citesti eticheta unui produs gata preparat, vei regasi pe lista de ingrediente conservanti, potentiatori de gust si de aroma, agenti de ingrosare si coloranti alimentari.
Este putin probabil sa reusesti sa te feresti de toti aditivii alimentari, fie si pentru o scurta perioada de timp, cele 9 luni de sarcina. Totusi este important sa limitezi consumul si sa eviti produsele care au cel mai mare risc sa afecteze fatul.
Glutamatul monosodic (monoglutamatul de sodiu) este un aditiv prezent in numeroase produse gata ambalate sau in conserve. Functia sa este de potentiator de aroma si de conservant. Pe unele etichete este listat ca „MSG”, „acid glutamic” sau, pur si simplu, „aroma naturala”. Unele studii au evidentiat ca glutamatul monosodic are capacitatea de a favoriza inmultirea celulelor tumorale. Alte studii l-au legat de infarctul cardiac. Alti cercetatori il invinovatesc pentru numarul in crestere de cazuri de obezitate si boli autoimune cu afectare hepatica. De asemenea, este categorisit ca o „excitotoxina” care determina hiperactivitate cerebrala si este invinovatit pentru hiperactivitate si dificultati de invatare la copii. Studiile efectuate pe rozatoare au evidentiat faptul ca monoglutamatul strabate bariera placentara si afecteaza dezvoltarea cerebrala a puilor.
Unii coloranti alimentari ar trebui de asemenea evitati pe perioada sarcinii. Cercetarile au identificat existenta unei corelatii directe intre unii coloranti si sindromul de hiperactivitate si de asemenea unii coloranti sunt considerati declansatori ai unor alergii alimentare. Pe lista colorantilor de evitat se afla E104, E120, E132, E142, E124, E129, E127 (eritrozina), E131 si E102 (tartrazina). Alti coloranti alimentari au fost considerati ca avand proprietati cancerigene.
Zaharina este un indulcitor artificial care se gaseste in mai toate bauturile carbogazoase. El are capacitatea de a strabate bariera placentara si se poate acumula in organismul fatului. Testele facute pe animale au relevat o incidenta crescuta a cancerului la puii ale caror mame au primit zaharina in cursul gestatiei.
Aspartamul este un alt indulcitor artificial foarte frecvent folosit in industria alimentara. El e prezent in sucuri, inghetate, bomboane, jeleuri, acadele, guma de mestecat. In 2009 cercetatorii au demonstrat ca aspartamul are capacitatea de a declansa migrene si de a cauza halucinatii. In plus, consumul indulcitorului perioade lungi de timp duce la un risc crescut de cancer.
Ciclamatul este un indulcitor a carui utilizare a fost interzisa in Statele Unite din cauza potentialului sau de a cauza cancer. De fapt, actiunea sa consta in intensificarea consecintelor pe care alte substante cancerigene le determina asupra organismului.
Grasimile trans sunt grasimi vegetale partial hidrogenate care se regasesc in margarina, gogosi, glazuri, popcorn pentru microunde, alimente prajite. Ele sunt grasimi nesanatoase care se depun in interiorul vaselor de sange.
Nitratii si nitritii sunt o categorie de substante cu rol conservant puternic. In plus, ei ofera carnii crude sau procesate, o culoare „”proaspata”. Inca nu s-a dovedit ca aceste substante ar fi capabile ele insele sa declanseze cancerul. Mai degraba, ele actioneaza ca si catalizatori ai sintezei unor substante periculoase. Nitratul si nitritul de sodiu sunt prezenti in toate mezelurile dar si in carnuri proaspete. Prepararea termica a carnii duce la eliberarea unui compus cancerigen, asociat cu numeroase forme de cancer. Studiile au demonstrat ca un consum crescut al acestei categorii de substante in timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut de aparitie a tumorilor cerebrale.
Bromura de potasiu este un alt aditiv alimentar care imbunatateste procesabilitatea fainii. El a fost interzis in unele state, insa nu peste tot. Este asociat cu tumori renale si tiroidiene.
Cum te poti feri de alimentele cu aditivi alimentari?
Desigur ca cea mai eficienta cale este citirea etichetei si evitarea produselor care comtin ingredientele mentionate mai sus. Nu uita ca si alimentele aparent neprocesate contin aditivi, cum este cazul colorantilor adaugati in carnea proaspata pentru a-i da un aspect mai comercial.
Opteaza pentru o dieta cat mai variata pentru a evita sa consumi cantitati mari dintr-un anumit aditiv. Nu te feri de zahar si de miere in favoarea indulcitorilor artificiali, nu sunt mai sanatosi. Spala temeinic legumele si fructele pentru a indeparta pe cat posibil pesticidele de pe coaja acestora. In masura posibilitatilor, alege produsele etichetate ca fiind organice.
Nu discutam doar despre fructe, legume si carne proaspete ci si despre alimente procesate etichetate ca fiind 100% organice. Tine minte ca si produsele etichetate simplu ca fiind „organice” pot contine pana la 5% produse non-organice, dar tot sunt mai bune decat altele. In fond, din cei peste 500 de aditivi alimentari aprobati pentru consum, doar 29 sunt aprobati de normele europene privind alimentele organice.
Tu cum procedezi ca sa te feresti de numerosii aditivi prezenti in toate alimentele? Pe care dintre ei ii consideri ca fiind cei mai mari „bau-bau”?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.