Ai citit toate cărțile despre bebeluși, ai pus un milion de întrebări, ai căutat pe Google, ai făcut liste peste liste, ți-ai terorizat medicul și prietenele apropiate cu curiozitatea ta, și totuși, iată-te acasă, cu nou-născutul în brațe, absolut pierdută.
Nu ești singura, nu ești prima și cu siguranță nici ultima mamă care trece prin aceste momente cu nou-născutul! Există o mulțime de aspecte pe care le vei observa cu uimire în primele săptămâni de viață ale bebelușului tău, experiențe subiective despre care nu vei fi auzit la nimeni altcineva. Iată ce ne-au povestit mamele despre asta:
#1 Mânuțele lui bebe miroseau a brânză
Tot corpul lui Sabin mirosea a … bebeluș, a nou-născut, a lăptic dulce, mirosul acela inconfundabil, care te topește din prima. Dar palmele lui miroseau a brânză, pentru că ține pumnii închiși atât de mult timp, încât transpiră și trebuie șters des.
#2 Degeaba bebe dormea toată ziua
Îmi amintesc că Mara dormea și 17 ore pe zi, și tot nu apucam să fac nimic prin casă, ce să mai spun de activități pentru sufletul meu…? Oare de ce? Acum, e în continuă mișcare, nu îl pot scăpa din ochi nici o secundă, și totuși mă descurc mai bine…
Citește pe larg despre: Normalitatea somnului la bebeluși. Cum este bine să (a)doarmă bebe
#3 Cum poate să plângă atât un bebe?
Am citit despre colici, știam cam la ce să mă aștept, dar când am auzit-o pe Sonia plângând prima dată de-adevăratelea, am rămas șocată. Cum e posibil ca o ființă atât de mică și de gingașă să facă atâta gălăgie? Unde găsește forță să țipe atât?
Citește pe larg despre: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
#4 Atâtea scutece pe zi? Serios?
Ok, când decizi să devii părinte semnezi un angajament implicit de a schimba scutece vreo 3 ani de zile, poate mai mult. Ce nu mi-a trecut prin cap a fost că nou-născutul poate avea 12 scaune pe zi. 12!! Ajungi să te întrebi dacă nu cumva mănâncă prea mult. Un scutec pe oră! Este, cu siguranță, un record negativ despre care habar nu aveam că e posibil!
Citește pe larg despre: Scaunul bebelușului. Scurt ghid de ce este normal și ce nu + INFOGRAFIC
#5 Mă așteptam ca schimbatul scutecelor să fie groznic
Vezi toate video-urile alea pe internet cu tătici care nu îți pot stăpâni reflexul de vomă când ăți schimbă bebelușii. Eram convinsă că trebuie să fie nasol tare să schimbi scutece cu treabă mare. Așa că am fost mega-surprinsă când am descoperit că scutecul nu miroase nici pe departe atât de urât cum îmi imaginam.
#6 Tăiatul unghiilor e un fel de operație pe creier
Înainte să se nască Alexia și să o studiez centimetru cu centimetru, nu mi-aș fi imaginat că bebelușii pot avea niște unghii atât de mici, iar eu va trebui să le tai – și încă destul de des, altfel se zgârie cu ele pe față! Să folosesc unghiera – la forfecuță am renunțat rapid – mi s-a părut înspăimântător.
#7 Pielea nou-născutului se…cojește??
Am născut-o pe Carina într-un spital foarte prietenos cu mamele și bebelușii și m-am bucurat de ora magică și am avut-o permanent cu mine. Îmi amintesc că am rămas uimită când, imediat după naștere, pielea a început să se usuce și să se desprindă așa, ca niște fulgi, ca și cum s-ar fi bronzat prea mult la soare. Mi-a explicat asistenta că e substanța aia, vernixul, cu care e acoperită pielea în uter, care se usucă și se scutură. Citește pe larg despre: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
#8 Nou-născutul nu face contact vizual
După ce vezi nu știu câte filme cu nou-născuți care au, în realitate, câteva luni, să stai cu propriul bebeluș și să îl vezi cum privește spre tavan poate fi ușor dezamăgitor. Probabil că e mai interesant decât mine…
#9 Nou-născutul râgâie ca un om mare
M-au învățat în maternitate ca, după masă, să îl țin pe bebe ridicat pe umărul meu, ca să elimine aerul înghițit în timp ce suge. Dar nu mă așteptam la asemenea râgâit, într-o mie de ani! Îmi amintesc că m-a pufnit râsul când l-am auzit prima oară.
Citește pe larg despre: Cum îl ajuți pe bebe să eructeze – Tehnici simple după fiecare masă
#10 Bebe miroase delicios
Cred că mirosul de bebe mic este un miros care mi s-a imprimat pentru totdeauna în creier, imediat după ce Andrei s-a născut. O să-l țin minte întotdeauna, deși alți sugari parcă nu miros la fel. E ceva divin, cred că are legătură și cu hormonii, și cu instinctul matern, nu știu să explic, dar e cel mai frumos miros pe care l-am simțit vreodată!
#11 Alăptatul îmi ocupă întreaga zi
Am dorit foarte mult să alăptez, așa că după ce s-a născut Amalia am pus-o la sân la cerere, din prima zi de viață. Am ajuns să o alăptez și de 12 ori pe zi, și fiecare sesiune dura cel puțin jumătate de oră. Dar am avut perioade în care parcă stătea la sân non stop, fără pauză, nici nu mai știam când a început să sugă sau când ar trebui să termine. Cred că de asta nu apuc să mai fac mai nimic!
Citește pe larg despre: Alăptarea: a trăi din 3 în 3 ore? Sunt obosită uneori și mi-aș dori să nu fiu unica producătoare de lapte din casă
#12 Nou-născutul meu doarme orice-ar fi
Am fost ultima din grupul nostru de prieteni care a născut, și îmi amintesc cum umblam cu toții pe vârfuri în casele cu bebeluși mici, care dormeau. Mă pregătisem psihic pentru asta, dar ce să vezi?! Radu noastru doarme buștean când e obosit, cred că poți efectiv să tai lemne cu drujba lângă el fără să tresară. Bafta mea!
#13 Ce mutrițe dubioase face!
Când stau și mă uit la Nicholas cum se strâmbă, nu-mi pot opri mirarea. Grimasele sale depășesc spectrul emoțiilor umane pe care le cunosc. Uneori, îmi imaginez exact ce sentimente exprimă, alteori mă întreb dacă nu cumva râde de mine. Dacă își va păstra aceeași expresivitate, e clar nominalizat la premiile Oscar!
#14 Desprinderea cojițelor de pe scalp dă dependență!
Sau sunt eu o ciudată? Știu că toți bebelușii au dermatita asta, cojițele de pe pielea capului, dar pe mine mă scot din minți. Se uita soțul la mine ca la o ciudată, cum stăteam și îndepărtam ușor, cu unghia, cojițele, pe lângă firele de păr, și îi spuneam că eu suport să îl vad pe George cu ele… Citește pe larg despre: Totul despre crustele de lapte la bebelusi
#15 Brațele mele s-au tonifiat în doar 6 luni
Bine, e adevărat că asta nu e chiar o surpriză de nou-născut, dar pentru mine a fost o surpriză, când am văzut ce bicepși aveam după 6 luni de plimbat, legănat, susținut, aruncat, jucat, legănat, legănat, legănat… Niciodată nu am arătat așa de bine în ceea ce privește musculatura brațelor!
Tu ce anume îți amintești că te-a surprins când ai ajuns cu bebelușul acasă?
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.