Combaterea păduchilor la copii: ghid complet pentru părinți
Păduchii reprezintă o problemă comună, dar adesea neglijată, întâlnită în special în rândul copiilor și având un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării acestora. Deși din punct de vedere medical infestarea cu păduchi nu este considerată o problemă gravă, consecințele sale pot fi neplăcute și pot afecta calitatea vieții copiilor și familiilor acestora.
În continuare poți afla cum se transmit păduchii, de ce sunt atât de greu de combătut, ce simptome produc și care sunt tratamentele eficiente împotriva lor. De asemenea, vei găsi informații despre eventuala prevenire a unei viitoare infestații.
Infestarea cu păduchi este cu siguranță deranjantă, dar nu trebuie privită altfel decât orice altă problemă de sănătate. Având în vedere transmiterea atât de ușoară în cadrul colectivităților de copii, este destul de probabil ca și micuțul tău să se confrunte la un moment dat cu această problemă. Iată cum să acționezi corect pentru a trata și preveni infectarea cu paduchi la copii!
Ce sunt păduchii și cum se răspândesc?
Păduchii sunt mici insecte parazite care trăiesc pe scalpul uman și se hrănesc cu sângele acestuia. Aceștia au dimensiuni mici, cam cât o sămânță de susan și au culoare gri sau maro. Ei trăiesc pe scalpul uman și de hrănesc cu sângele gazdelor; ouăle sunt depuse pe firele de păr, în apropierea rădăcinilor.
Modul principal de transmitere a păduchilor este prin contact direct, atunci când scalpurile celor doi copii se apropie în timpul jocurilor sau al altor activități sociale. De asemenea, păduchii pot fi transmiși prin intermediul obiectelor personale: pieptene, căciuli, pălării și chiar perdele de duș contaminate. Este important de știut că păduchii nu zboară și nu sar, doar se deplasează cu viteză prin părul uman. Infestarea cu păduchi nu este legată de igiena personală, dar locurile aglomerate de tipul colectivităților de copii pot facilita transmiterea lor.
Paduchii la copii – Simptomele infestării
Infestarea cu păduchi determină o serie de simptome caracteristice. Una dintre cele mai comune și evidente semne ale infestării cu păduchi este mâncărimea intensă a scalpului, declanșată de iritația asociată salivei acestora. Scalpul apare roșu și iritat, mai ales în cazul unei reacții alergice ușoare.
Examinarea scalpului permite vizualizarea ouălor (lindini), lipite de firele de păr, în special în zona rădăcinilor. Acestea au culoare albicioasă sau gri și au dimensiunea unui vârf de ac. În unele cazuri, păduchii vii pot fi observați mișcându-se pe scalp sau pe firele de păr. Locurile preferate sunt în jurul urechilor și pe linia părului.
Copiii pot avea zgârieturi pe scalp din cauza scărpinatului. Mâncărimea persistentă poate afecta somnul și poate determina iritabilitate și schimbări de comportament.
Paduchii la copii – Tratamente eficiente împotriva păduchilor
Din fericire, există în prezent numeroase produse comerciale eficiente în tratarea păduchilor; substanțele active pe care le conțin sunt permetrina, piretrina sau malationa. Acestea se aplică în general sub formă de loțiuni sau spray-uri și au acțiune atât împotriva formelor adulte, cât și a ouălor.
Pieptenii speciali, cu dinți subțiri, pot fi utilizați pentru îndepărtarea insectelor și a ouălor lor. De obicei, se folosesc în combinație cu tratamentele chimice. Există și o serie de tratamente alternative care pot fi utilizate pentru a facilita desprinderea ouălor de păduchi de pe firele de păr. Unele uleiuri esențiale cum ar fi cel de arbore de ceai, lavandă sau neem au proprietăți antiparazitare și pot fi folosite ca adjuvante, la copiii mai mari. Oțetul de mere diluat poate fi folosit pentru a clăti scalpul după tratamentul împotriva păduchilor deoarece ajută la îndepărtarea ouălor.
Indiferent de opțiunile alese, respectarea strictă a indicațiilor de pe ambalajele produselor este esențială pentru siguranța copilului și eficiența șampoanelor antiparazitare. Repetarea tratamentului, conform indicațiilor, este necesară pentru a asigura eliminarea completă a ouălor și insectelor de pe scalp.
Citește și despre:
Bolile parazitare la copii
Mușcătura de purice la copii: simptome, tratament, prevenire
Înțepăturile de insecte la copii – Măsuri generale de protecție
3 Probleme de sănătate la copii vara care pot fi prevenite
Când copilul muscă: motive si cum îl dezveți
Bebe mușcă sânul în timpul alăptării? Ce poți să faci pentru a-l opri
Tratarea obiectelor personale după infestația cu păduchi
Tratamentul scalpului nu este eficient decât dacă e completat de dezinfectarea obiectelor personale care pot fi, la rândul lor, contaminate și pot favoriza reinfestarea. Nu este vorba doar despre pieptene și căciuli/șepci ci, din păcate, și despre prosoape, lenjerie de pat, jucării de pluș și așa mai departe. Există mai multe metode de acțiune, care includ:
- Spălarea la temperaturi ridicate: spălarea lenjeriei de pat, căciulilor și îmbrăcămintei la temperaturi de minim 60 grade, împreună cu un detergent puternic, asigură neutralizarea insectelor și a ouălor lor;
- Uscarea la temperaturi ridicate: după spălare, obiectele personale pot fi uscate la temperaturi ridicate, dacă este posibil;
- Congelarea obiectelor care nu pot fi spălate: jucăriile de pluș și aște obiecte delicate pot fi puse într-un sac de plastic sigilat și congelate timp de minim 48 ore;
- Curățarea obiectelor personale cu apă fierbinte și săpun: este cea mai bună metodă pentru perii de păr, piepteni, căști etc;
- Aspirarea și igienizarea suprafețelor: covoarele, saltelele, fotoliile, canapelele trebuie aspirate în mod repetat cu ajutorul unui aspirator puternic.
Sfaturi practice pentru prevenirea infestației cu păduchi la copii
Prevenirea infestației cu păduchi nu este întotdeauna posibilă, dar există unele măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscurile. Copiii trebuie informați, de la vârste mici, despre modul de transmitere a păduchilor și despre cât de important este să evită să împartă cu alții obiectele personale de igienă, șepcile, căciulile și așa mai departe.
Verifică periodic părul copiilor pentru a depista precoce primele semne ale infestării cu păduchi; zonele din spatele urechilor și de la ceafă sunt preferatele insectelor și acolo pot fi observate cu ușurință;
Deși infestarea cu păduchi nu are legătură cu igiena, spălarea regulată a părului și schimbarea frecventă a lenjeriei de pat și a prosoapelor contribuie la prevenirea răspândirii infestației cu păduchi.
În cazul în care observi prezența insectelor sau a ouălor pe scalpul copilului, anunță imediat instituțiile pe care le frecventează acesta: creșa, grădinița, școala, clubul sportiv și așa mai departe. Ceste instituții sunt obligate să facă verificări și să notifice părinții celorlalți copii infestați, astfel încât să se prevină răspândirea păduchilor și reinfestarea copilului tău. Nu îți face griji; respectarea confidențialității este obligatorie prin lege!
Infestarea cu păduchi este neplăcută și implică un oarecare stres în ceea ce privește eradicarea, dar este destul de probabilă în cazul copiilor aflați în colectivitate. Respectarea regulilor de igienă și tratamentul corect al pediculozei sunt suficiente și eficiente în tratarea acestei probleme!
Surse:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/head-lice/symptoms-causes/syc-20356180
- https://www.nhs.uk/conditions/head-lice-and-nits/
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/no-panic-guide-to-head-lice-treatment
- https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/from-insects-animals/Pages/signs-of-lice.aspx