Oferă posibilitatea copiilor să se distreze și să învețe prin jocuri de logica captivante. Descoperă cele mai eficiente jocuri de gândire pentru dezvoltarea lor! Poate că ideea de jocuri de logică pentru copiii mici sună pretențios, dar acestea sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor. Descoperă câteva dintre cele mai simple și mai eficiente jocuri de logică pe care le puteți juca în familie, cu bună-dispoziție și chicote de râs!
Ai încercat vreodată să îi prezinți un raționament logic simplu unui copil de doi sau trei ani? Dacă da, ai observat probabil că nu ai avut ca interlocutor un partener tocmai rezonabil. Copiii mici sunt foarte concreți în gândire și iau lucrurile la propriu; abia când se apropie de vârsta începerii școlii devin pregătiți să îndeplinească sarcini care implică o gândire ceva mai abstractă.
Pe de altă parte, preșcolarii fac uneori niște conexiuni logice uimitoare în joaca lor întru descoperirea lumii. Iată câteva jocuri de logica pentru copiii mici care le vor antrena creierul și îi vor ajuta să descopere noi moduri de a gândi.
Jocuri de logica pentru copiii mici – ce este gândirea logică?
Gândirea logică presupune desfășurarea unui raționament în vederea identificării unor concluzii. Cu ajutorul unor jocuri de logică pentru copiii mici, aceștia pot înțelege mai bine atributele, relațiile și consecințele, un antrenament esențial pentru viață.
Jocuri de logica pentru copiii mici – Turnurile Gemene
Pentru acest joc ai nevoie de cuburi, cuburi colorate sau piese de LEGO. Așează-te în fața copilului și pune un paravan între voi, astfel încât copilul să nu vadă ce faci în jumătatea ta de masă. Începe cu două cuburi de culori diferite, construiește un turn și explică-i copilului: Tocmai am construit un turn din două cuburi. Am folosit un cub albastru si unul galben. Poți încerca să construiești un turn la fel cu al meu? Îți voi oferi indicii. În funcție de vârsta și de gradul de înțelegere al copilului, îi vei spune că Cubul albastru se află deasupra/dedesubt, sau Cubul albastru e așezat pe masă sau un alt indiciu similar.
Dacă micuțul reușește să construiască un turn geamăn – identic – încearcă să faci indiciile următoare mai dificile, folosind negații. De exemplu, poți spune: Cubul albastru nu se află deasupra. O astfel de afirmație necesită un nivel superior de gândire și este mai provocatoare. În cazul în care copilul nu o procesează, revino la indiciile inițiale. Jocul poate fi complicat prin utilizarea mai multor cuburi și a mai multor indicii, astfel încât fiecare dintre voi să construiască, pe rând, turnuri tot mai înalte.
Jocuri de logica pentru copiii mici – V-ați Ascunselea cu Surprize
Majoritatea copiilor iubesc jocurile de căutare. În această versiune, copilul ascunde o jucărie de pluș undeva în locuință, iar tu îi adresezi întrebări legate de locul în care se află. Copilul nu are voie să verbalizeze, doar va da din cap răspunzând DA sau NU la întrebările tale. E ascunsă într-o cameră în care se doarme? E ascunsă lângă un perete? Acest tip de întrebări îl obligă pe copil să se gândească bine la fiecare indiciu și să decidă valoarea de adevăr a acestuia.
Copiii mici nu oferă întotdeauna indiciile corecte, așadar notează întrebările și răspunsurile primite. La final, evită să îl corectezi în mod direct, ci apelează la formulări de tipul: Chiar era ascunsă într-o camera în care se doarme, dar NU era lângă perete!.
Jocuri de logica pentru copiii mici – Alinierea Jucăriilor
Un joc de acest gen îl invită pe copil să se gândească la ordine și atribute. Ai nevoie de câteva jucării de pluș, în general 4 – 5 sunt suficiente. Dacă vrei să faci jocul mai amuzant, ține-ți telefonul la îndemână! Atunci când copilul nu e atent, așează jucăriile în șir indian, de parcă s-ar fi aliniat ca să meargă undeva. Odată ce jucăriile sunt puse în ordine, poți să le fotografiezi cu telefonul. Apoi, schimbă ordinea jucăriilor.
Cheamă-l pe copil și invită-l să se joace conform indiciilor tale, folosind indicii de tipul prima, ultima, alaturi de, intre pentru a indica ordinea jucăriilor. Sau îi poți spune: Am așezat jucăriile cu roți primele, sau Animalul cu pete a fost ultimul în șir. La final, compară rezultatul cu fotografia!
Jocuri de logica pentru copiii mici – Puzzle-uri
Puzzle-urile par niște jocuri aproape demodate, dacă ne gândim la propunerile producătorilor de jucării din prezent, dar te-ai fi gândit vreodată că, după completarea mai multor puzzle-uri diferite, creierul copilului tău pur și simplu se schimbă, așa că îi va fi din ce în ce mai ușor să facă puzzle-uri din ce în ce mai grele? Practic, puzzle-urile testează și antrenează ingeniozitatea copiilor, aceștia fiind nevoiți să așeze piesele într-o anumită ordine pentru a obține imaginea finală.
Puzzle-urile îi ajută pe copii să se concentreze mai bine și mai eficient pe durate mai mari de timp. De asemenea, puzzle-urile sunt utile pentru a antrena orientarea în spațiu și percepția spațiului. Motricitatea fină este și ea antrenată cu ajutorul puzzle-urilor, care sunt de asemenea benefice pentru memoria pe termen scurt, mai ales atunci când copilul se joacă de mai multe ori cu același puzzle. Nu mai puțin important, puzzle-urile le antrenează copiilor abilitățile de a rezolva diferite probleme prin descompunerea acestora în sarcini mai mici.
Citește și despre:
12 jocuri cu mingea afară și în casă
Cum dezvoltăm inteligența bebelușului prin joacă, jocuri, jucării
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
Dezvoltarea motorie la copiii de 3-6 ani
Cele mai bune jucarii educative pentru dezvoltarea intelectuala si emotionala a bebelusilor
Jocurile de logică sunt foarte importante pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor, dar și pentru a le antrena abilități precum răbdarea sau perseverența. Încrederea în propria persoană, în propria minte și în propriile abilități reprezintă un alt câștig valoros pe care îl obțin copiii în urma jocurilor de logică. Nu mai e nevoie să menționăm că acestea sunt doar cărămizile de la baza construirii personalității și performanței academice, căci o minte antrenată de la vârste mici are o abilitate superioară de a forma conexiuni, deci practic învață mai ușor!
Surse: