Cauti remedii naturala pentru paraziti intestinali la copii? Paraziții intestinali apar frecvent la copii, una dintre cauze fiind reprezentată de interesul acestora spre explorare, combinat cu o lipsă de atenție pentru măsurile de igienă. Deși de cele mai multe ori paraziții intestinali ai copiilor nu ar trebui să reprezinte un motiv serios de îngrijorare, e normal să apelezi la medic pentru recomandări de tratament, mai ales atunci când aceștia devin simptomatici.
Paraziti intestinali – Care sunt simptomele care indică prezența lor?
Deși confirmarea diagnosticului de paraziți intestinali se realizează numai în urma examenului coproparazitologic, există unele simptome care orientează diagnosticul:
- Dureri abdominale frecvente, balonare, diaree alternând cu constipația, vărsături;
- Prurit anal. În special pe timp de noapte;
- Oboseală frecventă, lipsa chefului de joacă, apatie;
- Piele palidă.
Există și alte semne comune care ar putea indica prezența paraziților intestinali la un copil:
Scădere în greutate: paraziții intestinali pot împiedica absorbția adecvată a nutrienților, ceea ce poate duce la scăderea în greutate sau la întârzierea creșterii copilului.
Mâncărime anală: unii paraziți, cum ar fi oxiurii, pot provoca mâncărime intensă în zona anală.
Modificări ale aspectului fecalelor: poate apărea prezența sângelui sau a mucusului în fecale, sau acestea pot prezenta aspectul unor boabe de orez în cazul infestării cu tenii.
Anemie: unele tipuri de paraziți pot provoca anemie prin absorbția de fier și alte nutrienți esențiali.
Probleme de somn: paraziții intestinali pot provoca tulburări de somn și coșmaruri la copii.
Dacă observi aceste simptome la copilul tău, este important să consulți un medic pentru a confirma diagnosticul și pentru a primi tratamentul adecvat. Află informații importante despre confirmarea suspiciunii de paraziți intestinali: cum să procedezi pentru un examen coproparazitologic corect?
Remedii naturale pentru paraziți intestinali la copii
În cazul unei infestații parazitare demonstrate, medicul va recomanda un tratament medicamentos specific pentru îndepărtarea acestora. Dar copiii se reinfectează cu ușurință, iar tratamentul administrat de mai multe ori pe an nu reprezintă o soluție adecvată, deoarece poate avea efecte secundare. Remediile naturale susțin eficiența tratamentului medicamentos și pot contribui la prevenirea infestațiilor ulterioare, sau la menținerea acestora sub control.
Cele mai cunoscute remedii naturale pentru paraziții intestinali sunt:
Ceaiul și uleiul volatil de cimbru.
Laptele cu mentă.
Ceaiul de frunze de hrean.
Ulei de măsline cu usturoi.
Ceaiul de pelin.
Ceaiul de fenicul.
Semințele de dovleac și uleiul de dovleac.
Ceaiul și uleiul volatil de cimbru
Cimbrul are proprietăți vermifuge pronunțate; ceaiul se prepară, pentru copii, prin infuzarea unei lingurițe de plantă în 300 ml apă clocotită. Acesta se bea zilnic, în timpul mesei, timp de două săptămâni. Uleiul volatil nu reprezintă o alegere bună pentru copiii de vârstă mică; la copiii mai mari, se poate administra conform recomandărilor medicului. Află de la ce vârstă este sigur să introduci plantele aromatice în alimentația bebelușului!
Laptele cu mentă
Laptele cu mentă se prepară rapid: se fierb 100 ml lapte degresat cu 4 tulpini și 10 frunze verzi de mentă. După răcire, se adaugă o lingură de miere. Se consumă pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun, iar administrarea se repetă dupa 7 zile.
Ceaiul de frunze de hrean
Ceaiul de frunze de hrean se prepară prin fierberea unui litru de apă, în care se infuzează 4 linguri de frunze uscate de hrean, timp de 5 minute. Se strecoară și se bea o cană pe zi. Citește și despre: Paraziții intestinali la copii. Prin ce analize se depistează și cum se tratează
Uleiul de măsline cu usturoi
Usturoiul este recunoscut ca un remediu eficient împotriva viermilor intestinali, dar copiii cu greu îl accepta ca atare. De aceea, se poate recurge la un amestec de ulei de măsline și usturoi, astfel: În 500 ml ulei de măsline se pun 3 căței de usturoi ușor zdrobiți și o rămurică de rozmarin; recipientul se păstrează închis timp de 10 zile. Se consumă crud, în salate sau ca atare. Descoperă beneficiile uleiului de măsline pentru bebeluși și copii!
Ceaiul de fenicul
Ceaiul de fenicul are avantajul de a putea fi consumat la orice vârstă, el fiind recomandat inclusiv mamelor în perioada alăptării. Se pune o linguriță de semințe de fenicul într-o cană de apă clocotită, se infuzează timp de 10 minute, se strecoară și se bea după masă.
Semințele și uleiul de dovleac
Semințele și uleiul de dovleac sunt, de asemenea, foarte utile în controlul paraziților intestinali la copi. Semințele crude se pot consuma ca atare, câte o linguriță în fiecare dimineață, pe stomacul gol. De asemenea, se pot lua 50 semințe care se pisează într-un mojar și se amestecă cu miere, rezultând o pastă care se va consuma pe stomacul gol dimineața, timp de măcar 3 săptămâni. Uleiul de dovleac poate înlocui uleiul de floarea soarelui în diverse tipuri de salate și poate fi consumat și pe o felie de pâine prăjită, de exemplu.
Este important de menționat faptul că medicul trebuie să fie la curent cu intenția ta de a-i oferi copilului și un tratament naturist pentru a controla o eventuală infestație parazitară. În funcție de vârsta copilului și de starea sa de sănătate, medicul poate avea unele recomandări suplimentare sau poate considera că un remediu este mai potrivit decât altul.
Foarte important: nu te simți vinovată pentru paraziții intestinali ai copilului tău! Cât timp speli bine fructele și legumele și prepari termic corect carnea pe care o primește acesta, este de așteptat ca micuțul să se infesteze, uneori, din cauza mâinilor murdare. Citește și despre: Vărsăturile la copii – Îngrijirea la domiciliu și când mergem la doctor