Sărbătorile reprezintă un moment special în viețile noastre, plin de bucurie, căldură și momente deosebite alături de cei dragi. Cu toate acestea, în euforia organizării și a așteptărilor speciale legate de perioada sărbătorilor de iarnă, părinții cad adesea în capcana unor greșeli comune. Este important să fii conștientă de aceste aspecte pentru a asigura o experiență autentică și plină de bucurie pentru întreaga familie, inclusiv pentru tine!
Stresul excesiv legat de pregătiri
Unul dintre cele mai frecvente aspecte care pot diminua bucuria sărbătorilor este stresul exagerat legat de pregătirile care trebuie făcute. Pe lângă serviciu, îngrijirea copilului și a casei, se adaugă o listă luuungă de sarcini, de la cumpărături la curățenie generală, decorarea casei și pregătirea mesei festive. Este foarte important să păstrezi o perspectivă echilibrată și să nu pierzi din vedere adevărata esență a sărbătorilor – timpul petrecut împreună cu cei dragi.
Sfat: organizează-ți timpul și prioritățile și implică întreaga familie, inclusiv invitații, în asumarea responsabilităților. Dacă primești musafiri, discută cu fiecare despre un preparat pe care doresc să îl aducă, astfel încât să mai scapi de o parte din povara gătitului. Dacă mergi în vizită, vorbește cu gazda despre cum vei aduce un fel de mâncare ce e și pe placul copilului. Nu uita să fii realistă: nu are nici un rost să pregătești nenumărate preparate pe care să le arunci după câteva zile! Citește și despre: Programul de Crăciun poate avea ca rezultat copii obosiți, nervoși, mofturoși și gata să declanșeze tantrumuri intense. Cum evităm aceste momente
Focusul prea mare pe cadouri materiale
Poate din dorința de a le oferi copiilor cadouri memorabile, părinții cad adesea în capcana de a pune prea mult accent pe cadourile materiale. În loc să se concentreze asupra valorii sentimentale a darurilor și asupra momentelor speciale împărtășite de întreaga familie, aceștia cheltuie exagerat de mult pe jucării sau haine care, în câteva zile, vor zace uitate prin casă. Mami, întreabă-te care sunt nevoile adevărate ale copilului și îndeplinește-le pe tot parcursul anului. Copilul este mai bucuros să te aibă alături, veselă și odihnită, decât să primească nenumărate jucării, care îl vor copleși curând.
Sfat: Întreabă-te mereu dacă darul pe care îl vizezi este corespunzător stadiului de dezvoltare al copilului. De asemenea, încearcă să acorzi mai multă atenție cadourilor multifuncționale, care încurajează dezvoltarea cognitivă și creativitatea. Încurajează schimbul de experiențe și trăiri și privește întreaga perioadă a Crăciunului ca pe una privilegiată, în care vă puteți bucura zile la rând unii de prezența celorlalți și în care te poți dedica pe deplin copilului, jucându-te cu el.
Ignorarea propriilor nevoi în favoarea altora
Părinții încearcă să organizeze Crăciunul perfect, iar în acest demers uită adesea de propriile lor nevoi. Astfel, încă dinainte de Ajun, eu ajung să se simtă epuizați și stresați, ceea ce afectează calitatea timpului petrecut de sărbători.
Sfat: Nu uita să îți acorzi timp pentru relaxare și odihnă. Încurajează întreaga familie să își descopere și să își respecte limitele, astfel încât să se bucure cu adevărat de zile de odihnă și energie. Întreabă-te dacă tu, copil fiind, mai ții minte ce ai mâncat de Crăciun într-un anumit an, sau dacă mai știi ce ai primit cadou? Cel mai probabil îți amintești, mai degrabă, de tradițiile de familie, de faptul că toți cei dragi erau adunați laolaltă, de jocurile jucate împreună!
Planificarea unui număr prea mare de activități
De multe ori, pe parcursul anului, suferim ca părinți că nu putem petrece suficient timp cu copiii noștri. Serviciul și restul responsabilităților ne dau peste cap, astfel că avem tendința să profităm prea mult de zilele libere de sărbători și să planificăm un milion de activități, pentru a recupera, parcă, lucrurile rămase nefăcute din restul timpului.
Sfat: Deși există o mulțime de activități tentante de realizat de sărbători, învață să le prioritizezi. Alege calitatea în locul cantității și nu cădea în capcana lui „mult” – vei ofta ușurată când vei relua serviciul și te vei putea odihni!
Alege activități plăcute pentru copii, optează pentru cele cu adevărat interesante pentru aceștia și rezervă spațiu și timp pentru momente liniștite în familie și cu prietenii. Adeseori, sunt mai plăcute și mai relaxante! Citește și despre: Magia primului Crăciun cu bebelușul, o experiență plină de emoții și momente de neuitat
Compararea cu alți părinți și cu alte familii
Pentru că petrecem atât de mult timp pe rețelele sociale suntem, inevitabil, expuși la tot felul de fotografii perfecte, postări cu momente idilice, activități care nouă nu ne-ar fi trecut prin cap, cadouri (mai) inspirate, copii (mai) cuminți sau mese mai îmbelșugate. Toate acestea creează o presiune nerealistă ș ne afectează capacitatea de a aprecia frumusețea propriei familii și de a ne bucura de propriile daruri.
Sfat: Concentrează-te asupra propriilor valori și tradiții de sărbători. O familie în care copilul a primit cadouri de mii de lei poate fi cu mult mai nefericită decât cea în care copilul a primit un singur dar. Ține minte că fiecare familie are propriile sale momente speciale, apreciază-le și fii recunoscătoare pentru ele!
Sărbătorile ar trebui să fie un prilej de bucurie, conectare și recunoștință, nu o sursă de epuizare și stres, nici măcar pentru mami! Mami, evită aceste greșeli comune și creează o atmosferă autentică și plină de iubire în timpul acestei perioade speciale de Sărbători. Prioritizarea timpului de calitate și aprecierea momentelor simple pot face din Sărbătorile de iarnă o experiență memorabilă pentru întreaga familie. Citește și despre: Meniuri deosebite pentru masa de Crăciun. 10 sugestii deosebite, de savurat, în zilele festive