Cum să asigurăm confortul copilului în zilele toride de vară
Atunci când mercurul termometrelor crește, trebuie să aveți o grijă în plus pentru sănătatea bebelușilor. Protejați-i de căldura puternică, pielea lor sensibilă poate suferi din cauza expunerii prelungite la soare.
Zilele fierbinți de vară înseamnă, de regulă, relaxare la mare, munte, piscină sau grădină, joacă și plimbări în aer liber. În calitate de proaspăt părinte, s-ar putea să reprezinte totodată și un motiv de îngrijorare cauzat de disconfortul copilului pe timp de caniculă. E de așteptat, e ceva firesc, deoarece vremea foarte caldă poate deveni periculoasă pentru bebeluși. Iată câteva recomandări pentru a evita neplăcerile la impactul cu căldura excesivă.
Riscurile zilelor toride pentru copii
Odată cu încălzirea vremii (când valorile depășesc 27 de grade Celsius), organismul bebelușilor își menține cu greu temperatura normală. Academia Americană de Pediatrie (AAP) nu face declarații oficiale despre corelarea stării generale proaste cu temperaturile ridicate, însă Jan Montague, doctor în medicină, managerul secției de pediatrie a Good Samaritan Hospital (NY), recomandă să-i feriți pe micuți de căldura excesivă, evident în măsura în care acest lucru este posibil.
„Nu este indicat a ieși cu copiii la plimbare dacă afară e foarte cald, mai exact la peste 27-30 de grade”, declară ea. „Bebelușii nu transpiră (proces prin care corpul se răcorește), așa că ei sunt expuși riscurilor provocate de caniculă mult mai repede decât un copil mare sau un adult.” De la un soare torid, bebelușii se pot deshidrata sau se pot alege cu iritații cutanate. Pentru a te asigura că micuțul tău e protejat pe durata zilelor lungi și fierbinți de vară, urmăriți câteva sfaturi de specialitate.
1. Alegeți hainele adecvate
Dacă stați în casă, îmbrăcați-vă copilul cu haine subțiri și lejere, de preferință confecționate din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, ce pot absorbi transpirația mult mai bine decât țesăturile sintetice. Există și o regulă de bază: „Îmbrăcați-vă copilul așa cum vă îmbrăcați și voi” Dacă purtați pantaloni scurți și tricou și vă simțiți bine, la fel va fi și bebe. Vara, pentru exterior, sunt indicați pantalonași lungi, subțiri, de culoare deschisă, tricou cu mânecă lungă și pălăriuță cu boruri largi, pentru a se proteja zona feței. Rezistați tentației de a lăsa copilașii expuși la razele puternice ale soarelui.
2. Asigurați-vă de ventilație în încăpere
Din cauza că bebelușii nu transpiră suficient, ei se pot supraîncălzi mult mai repede decât un adult. Ca atare, nu trebuie niciodată lăsați nesupravegheați în camere neaerisite, efectiv încinse de la caniculă, sau în mașini parcate fix în bătaia soarelui. Câteva minute le sunt îndeajuns copiilor pentru a le crește vertiginos temperatura.
Nu vă îmbrăcați copiii prea gros când călătoresc cu mașină că sunt prinși destul de strâns în scaunul special și e clar că se pot înfierbânta. Dați-le să poarte un singur strat de material textil, fără pălării sau șoșețele. Asigurați-vă că, în timpul călătoriei, micuții sunt feriți de razele soarelui. Pentru a evita arsurile solare, acoperiți geamul mașinii.
3. Folosiți un marsupiu potrivit sezonului
Combinația dintre căldura corpului dumneavoastră și spațiul limitat al marsupiului poate face ca un bebeluș să se încălzească și să fie de-a dreptul deranjat de plimbare. Dacă doriți să-l purtați prin căldură într-un port-bebe, măcar alegeți un articol fabricat din nailon subțire, nu din denim sau vreo altă pânză groasă. În caz că pe fața copilului apar semne de roșeață, renunțați pe moment la acest accesoriu de transport. Pentru un plus de confort, puteți să pulverizați cu apă mânuțele și piciorușele bebelușului ori să-l ștergeți cu o cârpă umezită.
4. Aveți grijă la hidratare
Chiar dacă nu vedeți că pe fruntea bebelușului curg picurii de sudoare, el tot poate pierde lichide, din cauza caniculei. Fața înroșită, pielea caldă la atingere, respirația rapidă și agitația pot fi semne de alertă ale deshidratării. În timpul verii, micuții ar trebui să bea cu 50% mai multă apă decât în mod obișnuit. Tot ca măsură de prevenție a deshidratării, asigurați-vă că bebe are scutecele la fel de îmbibate ca de obicei.
5. Planificați cu responsabilitate activitățile out-door
Cele mai nepotrivite ore de stat pe afară cu copilul mic sunt între 10:00 și 14:00, când soarele dăunează cel mai mult epidermei, spune medicul Eric Siegel, dermatolog în Millburn, New Jersey. Planificați plimbările și alte activități în aer liber, înainte sau după această perioadă de vârf. Cu puțină atenție la îmbrăcămintea pe care o poartă, așa încât să-i fie asigurate confortul deplin si protecția împotriva căldurii excesive, copilul poate fi scos zilnic afară, la plimbare.
6. Atenție la semnele de epuizare
Atunci când sunteți la plimbare cu cel mic, monitorizați-l îndeaproape pentru a sesiza la timp semnele de epuizare provocate de căldură. Dacă îi este foarte cald, bebe poate deveni irascibil, nervos, agitat sau dimpotrivă letargic, adormit, nemai trezindu-se de foame ori de sete. Verificați-le starea, dacă se înroșesc sau dacă se înfierbântă. Pe măsură ce se tot încălzesc, pot apărea vărsăturile, iar epiderma devine foarte uscată. Copilul cu aceste simptome are urgent nevoie de asistență medicală.
Datorită expunerii la soare, plimbările de dimineața devreme sunt o sursă excelentă de vitamina D. Chiar și 15 minute pe zi pot face diferența între copiii ținuți în aer liber și cei care își petrec mult timp în casă. Cu cât bebe stă mai mult pe afară, cu atât tinde să fie mai vesel și mai fericit decât cel ținut în casă, printre jucării.
7. Folosiți cremă de protecție solară
Pentru un bebeluș mai mare de 6 luni, folosiți frecvent, din abundență, crema de protecție solară. Aplicați loțiunea din două în două ore, când intră sau iese din apă. Alegeți o cremă de protecție solară rezistentă la apă, concepută special pentru copii, cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15. Aplicați-o și pe sub haine. „Un tricou mediu din bumbac are un SPF de numai 5”, notează același Dr. Siegel.
8. Căutați zonele umbrite
Când ajungeți cu copilul la plajă sau în parc, relaxați-vă într-un loc protejat, ferit de bătaia soarelui (sub un copac, o umbrelă, un baldachin). Ochelarii de soare protejează ochișorii și reduc considerabil strălucirea soarelui. Asigurați-vă că eticheta produsului specifică capacitatea lentilelor de blocare a radiațiilor ultraviolete (UVA și UVB) cu 99%.
9. Fiți pregătiți cu calmante pentru piele
Dacă pe fond de căldură și umiditate copilul transpiră, se poate pricopsi pe gât, în zona inghinală, în pliurile pielii din spatele genunchilor sau în pliul coatelor, cu mici umflături roșii (nu le spargeți, protejează pielea împotriva infectării). Problema este cunoscută sub numele de erupție cutanată de la căldură. Ca să se amelioreze, schimbați-l pe bebe de hăinuțele ude, dându-i îmbrăcăminte subțire, din bumbac. Pudrați-i zonele afectate cu amidon de porumb. Pentru rapida refacere, mutați copilul într-o încăpere aerisită, răcoroasă, confortabilă.