Care e cea mai bună mamă? Există o cea mai bună mamă, potrivită pentru toți copiii? Probabil că nu. Suniya Lathur, profesor de psihologie la Universitatea Arizona și mamă a doi copii a desfășurat studii centrate pe ideea de maternitate, pentru a afla care sunt acele elemente care ușurează procesul de adaptare a femeilor la rolul lor de mame. Materialul următor este un interviu cu dumneaei.
Studiile desfășurate de dvs se concentrează pe vulnerabilitate și reziliență și pe impactul acestora asupra familiilor cu venituri mici, a copiilor și a familiilor în care există probleme de sănătate mintală, respectiv a adolescenților din familii din clasa de mijloc. Toate sunt considerate situații cu risc și atunci ne întrebăm: ce anume îi poate ajuta pe acești copii să aibă o evoluție bună?
Toate aceste situații sunt fundamental diferite:
când locuiești în oraș, ești mai predispus să fii victima violenței;
când ai un părinte cu probleme de sănătate psihică sau cu probleme legate de alcoolism ești expus unor alte riscuri;
când trăiești într-un mediu înalt competitiv, trebuie să suporți un nivel ridicat de presiune.
În final, însă, problema este identică: o stare de stres cronic.
Citește pe larg despre: Mama are un rol esențial în formarea viitorului adult. Cele 5 tipuri principale de mame – Tu care dintre ele ești?
Reziliența se referă la abilitatea unei persoane de a face față unei situații dificile, dar s-a observat că nu forța interioară face diferența în această situație. Și atunci, care sunt factorii care determină reziliența?
În toate situațiile pe care le-am avut în studiu, cel mai important aspect care a influențat în bine evoluția acestor copii a fost starea de bine a mamei sau a îngrijitorului principal. E logic că, dacă ne așteptăm de la o persoană să crească, să îngrijească, să susțină și să hrănească un copil, ar trebui ca aceasta să fie, în primul rând, susținută și îngrijită. Prin urmare, dacă vrem să ne asigurăm că unui copil îi este bine, trebuie să ne ocupăm, în primul rând, de persoana care îl îngrijește.
Cum se traduce această situație, în viața reală?
De câte ori îmi expun rezultatele, oamenii se grăbesc să spună că înțeleg exact despre ce e vorba: mamele au nevoie să aibă mai multă grijă de ele însele.
Nu spun deloc asta!
Nu vreau să mai adaug nicio responsabilitate suplimentară pe umerii mamelor, care sunt, oricum, copleșiți.
Ce spun, este că îngrijirea mamei ar trebui să fie corect prioritizată.
Care e diferența dintre cele două?
Mamele trebuie să înțeleagă că au nevoie de aceeași atenție, grijă și blândețe ca și copiii lor și trebuie să prioritizeze asta. Femeia modernă este competentă, puternică, ocupată, dinamică și plină de succes. Rareori se mai gândește la sine ca la o persoană care are nevoie de blândețe și tandrețe.
Citește și despre: Mami, tu ești extraordinară și faci o treabă extraordinară! 6 motive să nu îți mai critici stilul de mămiceală
Ați identificat 4 elemente care le pot sprijini pe mame. Care sunt acestea?
Am fost surprinsă să observ ce impact puternic au avut aceste elemente asupra mamelor, inclusiv în condițiile unor căsnicii disfuncționale:
Acceptarea necondiționată este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă;
Alinarea și susținerea se află pe locul doi. Mama trebuie să poată anticipa că va beneficia de susținere în perioadele cele mai solicitante;
Autenticitatea este pe locul al treilea. Este important pentru mame să poate fi ele însele în compania oamenilor dragi. Să te prefaci și să te cenzurezi presupune un mare consum de timp și mult efort;
Prieteniile sunt cel de-al patrulea element. Nici măcar nu contează care e calitatea acestor prietenii, important este timpul petrecut împreună cu amicii.
Ce ați schimba în legătură cu modul în care v-ați crescut copiii?
Sunt foarte fericită să spun că ambii mei copii spun că nu am fost niciodată aspră sau critică în interacțiunea cu ei. Dar au existat perioade în care am suferit de depresie, am trecut printr-un divorț dificil, iar asta este o perioadă la care un copil asistă cu multă greutate.
A fost o perioadă dificilă. Nu știu dacă îmi doresc să îmi fi schimbat stilul de parentaj, cât îmi doresc să fi fost mai atentă, să construiesc un întreg sistem de suport în jurul meu. Să am tribul meu.
Nu trebuie să aștepți până pleacă la facultate copiii, până divorțezi sau până când se întâmplă cine știe ce eveniment. Fă acum ce ai de făcut. Atunci când ești deja într-o situație dificilă, nu mai ai energie să construiești relații sociale.
Citește și despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?