De când am aflat că sunt însărcinată, am știut că vreau să alăptez și am avut încredere în corpul meu că poate produce lapte suficient pentru bebe. Pe toată perioada sarcinii m-am informat de tot ce ține de alăptare, am participat la diferite webinare. Acolo am și aflat de consultanți în alăptare IBCLC. Ulterior am și colaborat cu Simona Ivanciu, pe care o recomand din suflet. Teoria o aveam foarte clară în minte, așteptam doar perioada în care pot pune în practică ceea ce învățasem. Se spune că bebelușii se nasc cu acestă calitate, de a se atașa corect la sân, iar noi, mamele trebuie să învățăm din mers.
În ziua cea mare, după ce am născut, a venit momentul alăptării, eu știam sigur că totul o să decurgă foarte bine, dar nu a fost tocmai așa. Una dintre asistente mi-a spus că am mameloanele plate și că ar fi bine să folosesc un mamelon de plastic pentru a mi se forma al meu…mare greșeală. În loc să mă încred în instinctele mele, cum că bebelușul se va descurca cu ce are, am ales să folosesc mamelonul de plastic. Din cauza acestei decizii și atașarea incorectă a bebelușului, am făcut niște ragade de toată frumusețea și la fiecare alăptare îmi venea să plâng de durere. DAR am rezistat, mi-am spus că orice ar fi, o să îmi treacă, bebelușul trebuia să se hrănească. Citește și despre: Alăptarea poate fi GREA! Ce trebuie să știe mamele pentru a putea trece peste perioadele dificile
Am plecat din spital cu gândul că un consultant în alăptare IBCLC avea să salveze situația în care mă aflam. Doar că eu am născut exact înainte de perioada sărbătorilor de iarna și șansele erau mici să găsesc pe cineva disponibil.
Norocul meu a fost că am insistat în multe locuri și până la urmă am ajuns la Simona, consultantul IBCLC, care a reușit să ajungă la mine în câteva ore. Am avut o discuție foarte interesantă și plină de informații, discuție care mi-a dat încredere că totul o să fie bine.
Învățând atașarea corectă la sân, ragadele mi-au trecut în câteva zile și de atunci totul a mers ca pe roate. Concluzia este că noi, mamele trebuie să fim încrezătoare în corpul nostru și dacă simțim că nu ne descurcăm, să cerem ajutor, din fericire, avem de unde. Cu siguranță fiecare mamă poate alăpta, aveți încredere și informați-vă înainte. Informația este cheia.
Citește și despre: Frumusețea și alăptarea. La ce tratamente poți apela liniștită pentru o mămică fericită și (mai) frumoasă
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
Foarte multe mămici, când au primul copil, aud că nu au mameloanele formate sau că mameloanele sunt prea scurte. Și atunci sunt sfătuite să apeleze la protecțiile de silicon pentru mameloane, protecții ce nu ar trebui recomandate cu atât de multă ușurință, pentru că doar anumite situații este nevoie cu adevărat de ele. Și aici vorbim despre bebelușii care nu au un tonus crescut (cum se întîmplă în cazul prematurilor, de exemplu), care au un fren foarte scurt sau cerul gurii foarte înalt. Se mai pot folosi atunci când bebelușul, obișnuit cu biberonul, refuză sânul. Dacă nu este vorba de vreunul dintre astfel de cazuri, protecția de silicon nu ar trebui să fie prima soluție atunci când sunt dificultăți în atașarea bebelușului. Când sânul este angorjat, de exemplu, atunci pielea este foarte întinsă iar mamelonul pare că nu există. Doar pare, pentru că se poata forma cu ușurință sau bebe se poate atașa direct la sân, în momentul în care se folosesc tehnici de formare a mamelonului (trebuie să menționez că tehnicile sunt blânde și în niciun caz nu presupun durere), de ușurare a sânului, de utilizare a unor poziții de alăptare care să ducă la o atașare profundă. Pentru că, practic, bebelușul trebuie să se atașeze de o porțiune mare de șesut, nu de mamelon. Mai trebuie să știi că este necesar ca mărimea protecției de silicon trebuie să fie una adecvată, pentru că altfel poți face răni. Pentru a sta pe sân și pentru a nu te chinui ținând și protecția de silicon, și bebelușul, și mâinile sale care se tot agață de protecție și aripile protecției care îi ajung peste năsuc, este important să împingi vârful protecției spre interior, trăgând de aripioare și centrând mamelonul. Apoi aranjează pe sân aripioarele pentru a se lipi de sân.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE