Să fii mamă, departe de propria mamă, nu e neapărat un lucru simplu. Lipsa de experiență își spune adesea cuvântul, chiar și atunci când există cele mai bune intenții și dorința acută de a învăța. Pur și simplu nu se poate să anticipezi, cu mintea obișnuită de adult, toate minunile pe care le pot testa copiii.
Atunci când o dai în bară cu lucruri care altor mame li se par predictibile, e greu să nu te simți vinovat. Cu siguranță e mai simplu să înveți să fii mamă atunci când îți vine în ajutor o altă mamă. E obișnuit, așadar, ca o mamă care a trecut deja prin experiența parentingului fără ajutor, să decidă să ceară ajutorul propriei mame la următorii copii.
Relația dintre bunici și nepoți e aproape unică în lumea mamiferelor
Majoritatea mamiferelor continuă să aducă pe lume generații după generații de pui și nu au timp să se ocupe de nepoți. Puține specii păstrează o bună relație între mame și fiice, majoritatea intrând devreme într-o veritabilă concurență: unele specii de focă își alăptează puii doar 3 zile, iar ursoaica își alungă puii de îndată ce un mascul atractiv apare în zonă. Până și porcușorii de Guinea par să îți uite complet puii în momentul în care femelele sunt însărcinate din nou.
Există și specii care pun preț pe familie. De pildă, câteva specii de balene care trăiesc mult și care, la un moment dat în viață, încetează să se mai reproducă și, în schimb, se pun în slujba nepoților.
Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 💕 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Sprijinul bunicelor dă rezultate
Un studiu efectuat în Finlanda demonstrează că, în perioada preindustrială, prezența în viața familiei a unei bunici cu vârsta între 50 – 75 ani face ca șansele de supraviețuire a copiilor în primii 3 ani de viață să crească cu 30%. Un alt studiu a arătat că prezența bunicelor materne în viața copiilor asigură o rată de supraviețuire mai mare decât prezența taților biologici. Și se pare că tot implicarea bunicilor materne fac ca sănătatea fizică și mentală a mamelor să se îmbunătățească simțitor.
Citește și: Dragă mamă-soacră, îți mulțumesc pentru felul în care ai reușit să-l crești pe fiul tău, un fiu care gândește, trăiește și iubește cu toată ființa lui
Bunicile materne sunt constanta a vieților noastre
Comportamentul uman este dictat genetic, dar este și foarte influențabil, factorul modelator fiind cel social. Mamele moderne bat orice recorduri în materie de adaptabilitate în prezent, când numărul familiilor monoparentale este mai mare ca niciodată, iar mamele acestor mame oferă un sprijin social esențial și indispensabil.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Fata mamei se bucură de o mulțime de avantaje
De pildă, indiferent de poziția lor socio-economică, mamele care beneficiază de susținerea mamelor lor sunt mai puțin stresate în timpul sarcinii și mai puțin îngrijorate în legătură cu posibilele complicații ale nașterii. Frecvența depresiei post-natale este mult redusă în cazul mamelor cu mame implicate, nașterile sunt mai ușoare, rata cezarienelor e redusă, iar nou-născuții sunt mai robuști și mai adaptabili la mediul extrauterin. Alăptarea merge mai bine în grupul mamelor care se bucură de susținerea mamelor lor, iar oboseala post partum nu este la fel de pronunțată.
CITEȘTE ȘI: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra
Bunicile sunt prețioase în orice cultură
Influența benefică a bunicilor materne este recunoscută în toate culturile.Bunicile din China pregătesc o fiertură specială pentru ca proaspetele mame să nu ducă lipsă de calciu; bunicile din Indonezia sunt renumite pentru supa lor care stimulează lactația. Inclusiv în unele triburi îndepărtate, bunicile materne sunt extrem de implicate în viața copilelor și nepoților lor.
Oricine poate face ce face o bunică, nu?
Până la urmă, gătitul, sprijinul fizic și moral, susținerea emoțională sunt la fel de prețioase, indiferent din partea cui vin, nu-i așa? Ei bine, oricât de ciudat ar părea, răspunsul documentat științific este NU.
Absența bunicii materne creează un stres visceral documentat, după cum arată un studiu publicat în Nature în 2011. Nașterile sunt mai dificile în familiile care nu se bazează pe sprijinul bunicii materne, cu un risc mai mare de cezariană, bebeluși cu greutate mai mică la naștere și mortalitate perinatală mai mare.
Relația cu mama ne face mame mai bune
Există studii care demonstrează că mamele care au o relație strânsă și călduroasă cu propriile mame sunt mai sensibile și mai empatice față de proprii bebeluși. Metodele imagistice au demonstrat că aceste femei au un surplus de materie cenușie în anumite zone ale creierului, ceea ce demonstrează că relația pe care o avem, fiecare dintre noi, cu propriile mame ne modelează arhitectura creierului.
Luând în considerare confirmarea științifică a ceea ce până de curând era considerat cutumă socială, devine clar de ce implicarea bunicilor materne în viața tinerei familii are o valoare aproape neprețuită. Desigur, asta nu exclude nevoia de a stabili limite clare în dinamica acestor legături familiale.
CITEȘTE ȘI: Este important să le oferi bunicilor ocazia să se implice! Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Pandemia a schimbat lucrurile
Pandemia a schimbat cu siguranță regulile jocului, cel puțin până la apariția primelor vaccinuri. În dorința de a-i proteja pe bunici, mamele și nepoții au decis să păstreze distanța. A fost o perioadă dificilă, care s-a întins pe mai mult de un an și care a determinat pierderi mari în materie de viață emoțională și socială, dar cu siguranță a fost depășită si mai greu de familiile care au pierdut cel puțin un bunic sau o bunică.
Din fericire, Zoom și Skype și apelurile video se apropie de final, bunicii și nepoții au lăsat telefoanele deoparte și au reușit să se reunească, pentru că acesta este adevărul: mamele mamelor au un impact benefic major asupra sănătății noastre mentale și a comportamentelor materne, iar știința abia începe să lămurească ceva din aceste taine.
Citește și: Scrisoare pentru soțul meu: Ești făcut să fii TATĂ de FATĂ! Cel mai mult mă bucură că vei fi acolo, întotdeauna, pentru ea!