Bebe D. s-a nascut in septembrie 2021 la termen (39+3zile), prin cezariana. Îmi doream foarte mult sa nasc natural însă eram pregătită și pentru cezariana, doctorul informându-ma ca este posibil sa nu pot naște natural. Și a avut dreptate, am stat in travaliu dar mai mult nu s-a avansat. Știam de opțiunile de a naște, știam și de opțiunile de alaptat bebe, la sân sau biberon și mai știam că îmi doresc foarte mult să-l hrănesc la san. Nu vedeam și nu știam ce ar putea merge rău aici, ce m-ar putea împiedica să fac asta. După naștere, bebe a fost adus imediat la mine și am încercat sa-l atașam la sân. Se chinuia mititelul dar nu reușea să prindă bine sânul. Chin în prima zi, iar din a doua zi am primit un mamelon și așa am reușit să-l atașam pe bebe. Nu m-a vizitat niciun consultant în alăptare și nimeni nu l-a verificat pe bebe sa vadă dacă are cumva fren.
Odată ajunsă acasă am chemat-o pe Simona căreia ii mulțumesc din suflet. Aveam răni la ambii sâni. Ea l-a verificat pe bebe, ne-a spus ca are fren (care nu este foarte restrictiv), tot ea mi-a spus ca mamelonul din silicon este prea mic și din cauza asta am durerile continue. Ne-a dat si opțiunile pentru rezolvarea problemei: in prima faza sa încercam la un osteopat pentru eliminarea tensiunii și mai apoi dacă tot nu este ok sa intervenim asupra frenului. Citește pe larg despre: Frenul restrictiv poate afecta hrănirea la sân a bebelușului. Intervenția de frenectomie (tăierea frenului lingual)
Am dorit mult să nu-l mai chinuim pe bebe pentru că nașterea nu a fost una ușoară și nici primele lui zile… așa că am ales să încercăm la osteopat. Am primit recomandările pentru osteopat, am urmat toate ședințele necesare, intre timp am avut și un episod de canale înfundate cu febra și frisoane. Și aici vreau sa-i mulțumesc din nou Simonei, ea m-a ajutat sa trec peste acest episod, mi-a răspuns la orice ora și m-a îndrumat pas cu pas ce sa fac pentru desfundarea lor. Am terminat ședințele la osteopat însă lui bebe ii era in continuare greu sa pape fără mamelon si baga foarte mult aer pentru ca pierdea vidul. Așa ca după multiple amânări am ajuns pana la urma sa-i tăiem frenul. Și intr-un final… sa papam fără mamelon. Citește pe larg despre: Lasă-ți bebelușul pe mâna vindecatoare a osteopatiei, terapia binefăcătoare bebelușilor. Beneficiile ei în alăptare
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
Deși se consideră frenul restrictiv ca fiind “modă” pentru că în ultima vreme pare că este o explozie de bebeluși ce primesc acest “diagnostic”, această situație este una normală. Îți explic de ce. Frenul este “ața de sub limbă”. Și toți o avem. Se întâmplă, însă, ca această ață să fie mai scurtă în unele cazuri. Motiv pentru care, bebelușii de exemplu, nu se pot atașa la sân, sau nu pot menține vidul ori mămicile au răni la nivelul mameloanelor.
Toate acestea se întâmplă, bineînțeles, în cazul în care bebelușul este alăptat. Însă, dacă bebelușul, din diverse motive, nu este alăptat și este hrănit cu biberonul, se poate descurca bine chiar având acel fren restrictiv, pentru că între cele doua metode de hrănire există diferențe majore de folosire a limbii, a gurii, a buzelor, a mușchilor, a mandibulei, etc. Până de curând dacă bebelușul nu se putea atașa la sân, cea mai simplă soluție (nu și cea mai sănătoasă, din păcate) era să îi fie oferit bebelușului hrană cu biberonul. Odată cu mișcarea privind readucerea alăptării la statulul ei binemeritat, au apărut și consultanții în alăptare acreditați care sunt specializați (și) pe descoperirea tuturor cauzelor care împiedică atașarea corectă la sân sau apariția ragadelor.
Astfel, în descoperirea unui fren restrictiv sunt folosite scale speciale, este realizată proba suptului și sunt urmărite anumite condiții, pentru că intervențiile asupra frenului nu sunt realizate doar de “dragul” de a fi realizate. În cazul unui fren borderline (la limită), așa cum a fost și cazul mămicii, se încearcă mai întâi cea mai blândă metodă – realizarea unor ședințe de osteopatie, pentru ca bebelușul să poată scăpa de orice tensiune ce l-ar putea împiedica să se atașeze corect. Dacă nici după această intervenție, alăptarea nu se îmbunătățește, atunci se merge mai departe, la o evaluare făcută de un medic dentist sau orl-ist care are specializare pe frenurile restrictive, medic ce va recomanda sau nu intervenția asupra frenului.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE