În urmă cu un an și o lună, plină de bucurie, mă pregăteam să aduc pe lume cel mai minunat copil. Adaptarea bună, la 2 ore după nașterea prin cezariană, bebelușul era deja la sân, iar eu cea mai fericită mămică din lume. Dis de dimineață eram deja împreună, cu fetița la sân. Deși lucrurile păreau că merg în direcția perfectă, nu a fost chiar așa. Era lapte în sâni, dar bebelușul nu uda suficiente scutece, prin urmare a primit în maternitate și lapte praf în completare, pentru a nu se deshidrata.
Aveam să aflu peste o bună bucată de vreme că hipotiroidia făcea cantitatea de lapte să nu fie suficientă, iar atașarea incorectă la sân făcea ca rănile să apară și să nu mai treacă. Venite acasă în a patra zi, amândouă sănătoase, am continuat alăptarea în tandem cu laptele praf, deoarece aveam dureri foarte mari și nu reușeam să o țin suficient la sân.
Plină de răni, cu 2 zile înainte de Crăciun am apelat la un consultant în alăptare, o mamă minunată care s-a implicat de parcă ar fi fost propria poveste. Am învățat că așa sunt mamele, umăr lângă umăr când au nevoie. M-a învățat cum să fac atașarea corectă, ce poziții de alăptare să variez și mi-a dat curaj să insist, chiar dacă am impresia că nu sunt progrese.
Consultanta în alăptare m-a asigurat că alăptarea nu doare, iar perioada grea prin care trec acum se va sfârși imediat cum bebelușul va avea o atașare corectă, iar sânii vor fi stimulați să producă suficient lapte. Am renunțat imediat la laptele praf oferit cu biberonul și ne-a învățat să îl oferim prin SNS (sistem de nutriție suplimentară) aplicat pe sân sau deget, ca să nu sabotăm alăptarea cu biberonul. A fost greu și anevoios dar ne-a ajutat extraordinar de mult.
Prin SNS am oferit atât laptele praf, cât și laptele matern, pe care îl pompam la fiecare 3 ore, zi și noapte, ca să stimulez producerea unei cantități mai mari. Pe anumite perioade de timp făceam și power pumping. După ce mai trecuseră cât de cât ragadele cu glicerină vegetală (descoperită din greșeală mai mult, după ce am folosit toate tipurile de creme găsite în farmacii), s-au înfundat canalele la un sân și a devenit foarte dureros. Am urmat protocolul pentru canale înfundate de nici nu mai știu câte ori și cu greu, după 2 zile, am revenit la normal.
Am ținut bebelușul la sân mult, aproape tot timpul, am dormit cu ea în brațe, piele pe piele. Am luat suplimente, am corectat hipotiroidia, am băut multă apă și am mâncat cât mai corect, curat și variat. Trebuia și somn, dar pe acesta nu prea aveam cum să îl mai am, pentru că, la fel ca mulți părinți în pandemie, eram fără ajutor, iar bebelușul foarte dependent de mine.
CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
În timpul zilei, soțul o plimba prin casă, iar eu reușeam să mai dorm. Probabil și de aceea, a durat destul de mult până când am reușit să rămânem doar cu laptele matern. După o lună și jumătate rămăsesem cu suplimentare de lapte praf doar la masa de seara, iar la 5 luni am ajuns la alăptare exclusivă. Totul a meritat. Totul. Pentru noi a durat mult, cu multe momente grele în care credeam că nu vom reuși. Pentru altă mamă este posibil să dureze mai puțin, fiecare este diferită. Sau mai mult, dar merită. Uitându-mă în urmă, nu știu cum am reușit zi de zi, noapte de noapte, să fac asta. Dar aș face din nou totul pentru ea, de oricâte ori ar fi nevoie.
Îmi doresc ca orice mamă care trece prin acele clipe grele cu nesomn, răni, nesiguranță, dorință de a alăpta și neputință, să știe că nu e singură și nu face nimic greșit. Simplul fapt că își dorește ce e mai bun pentru copilul său, o face cea mai bună mamă din lume. Și că atunci când vede pe stradă că doar fereastra ei este luminată noapte de noapte, să nu se simtă singură. În acel moment, sunt multe mame care fac magia de a crește un pui de om cu răbdare și blândețe.
CITEȘTE ȘI: Nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând-o, cum își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo, la „țiți”
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant lactatie IBCLC:
Când mămicile își doresc alăptarea exclusivă este de dorit ca în locul biberonului, să fie folosită o metodă alternativă de hrănire, pentru a reuși păstrarea interesului bebelușului față de sân. În momentul în care nou-născutul este alăptat, limba are o mișcare specifică de val pentru a face laptele să iasă, în timp ce, atunci când este hrănit cu ajutorul unei tetine, limba acționează ca un piston. Folosind ambele metode, se poate întâmpla ca bebelușul să fie frustrat de necesitatea folosirii ambelor metode de hrană. Mai mult decât atât, fiind vorba despre supraviețuire, bebelușul poate ajunge să refuze sânul, pentru că prin tetină primește mult mai mult lapte dintr-o dată.
CITEȘTE ȘI: Nu există o bucurie mai mare ca mamă să îți vezi bebelușul cum te privește în ochi când îl alăptezi
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE