Părinți adesea interpretează sau pun un diagnostic greșit atunci când vine vorba de simptomele constipației celui mic și despre modul în care aceasta îl afectează. Însă, înainte de a înțelege mai multe despre constipație, este necesar să aflăm cum este scaunul normal al unui sugar, dar și care este frecvența obisnuită.
SCAUNUL BEBELUȘULUI HRĂNIT CU LAPTE MATERN
Un bebeluș hrănit la sân poate avea mai multe scaune pe zi deoarece laptele matern este mult mai ușor de digerat. Scaunul are consistența unei paste texturate de culoarea muștarului, cu miros dulce, suficient de moale încât să se asemene cu diareea. Cu toate acestea, este la fel de normal ca scaunul să lipsească timp de 2-3 zile.
Cum putem explica acest lucru? Datorită faptului că laptele matern oferă un bun echilibru din punct de vedere nutrițional, nou născutul poate avea scaune zilnice, dar și mai rar (1-2 ori pe săptămână), fără a fi vorba de o constipație.
SCAUNUL BEBELUȘULUI HRĂNIT ARTIFICIAL
În ceea ce privește bebelușii hrăniți cu formulă, constipația este mai des întâlnită, scaunele fiind mai puțin numeroase, dar voluminoase, consistente, cu o nuanță de galben sau maro și cu un miros mai accentuat. Pe măsură ce bebelușul crește, frecvența scaunelor se diminuează (o dată la 2 zile), iar consistența și volumul – crește.
CITEȘTE ȘI: Nașterea vaginală. Cum poți ajuta la dezvoltarea microbiomului bebelușului tău
De ce se poate constipa bebelușul meu?
Constipația – o tulburare a tranzitului intestinal, poate avea o cauză organică, fiind un prim semn al unei afecțiuni mai complexe, dar poate fi și de natură obișnuită, ce nu are neapărat o legătură cu vreo afecțiune.
Constipația poate să apară datorită unui dezechilibru la nivelul sistemului digestiv, în efortul pe care organismul bebelușului îl depune pentru a se adapta mediului extrauterin. Dar, ea poate să apară și în cazul alimentației cu formulă de lapte.
Laptele matern are capacitatea de a produce un anumit tip de fibre, numite oligozaharide, care în mod normal nu pot fi digerate. Aici intervine rolul bacteriilor bune, care consumă aceste fibre, potențându-le astfel activitatea pozitivă în favoarea dezvoltării florei intestinale, automat rezultând și bunul mers al tranzitului.
Un copil ar trebui să consume zilnic 25-30 g de fibre, care în mod natural se pot regăsi în anumite alimente. În ceea ce privește un sugar, aportul matern nu este suficient, iar până la vârsta de 6 luni când se va începe diversificarea se pot folosi anumite suplimente de fibre în combinație cu probioticele, bacteriile bune. Astfel, combinarea celor două elemente poate să reprezinte punctul perfect de plecare în contextul unei constipații cauzate de deficitul de fibre.
O cauză frecventă a constipației poate fi și alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) Sistemul imunitar al micuțului reacționează la proteinele din lapte, provocând reacții adverse la nivel digestiv și respirator, precum și cutanat. APLV apare cu preponderență în primul an de viață.
Constipația în perioada diversificării alimentației bebelușului
În ceea ce privește copilul care deja consumă alimente solide, de cele mai multe ori, constipația este cauza unui aport insuficient de fibre. Aici trebuie să intervenim prin modificarea alimentației.
Simptomele constipației:
Fiecare caz este particular, de aceea simptomele și semnele vor fi diferite pentru fiecare copil în parte, dar cu anumite aspecte comune. Iată cele mai des întâlnite simptome:
- are defecații mult mai rare, comparativ cu ultimele săptămâni;
- prezintă un abdomen destins de volum și dur (umflat);
- plânge înainte de fiecare scaun;
- are scaun negru sau cu striuri sangvinolente, uneori și mucus în exces;
- este iritabil, neliniștit;
- simte disconfort abdominal, dureri de burtică;
- prezintă gaze.
CITEȘTE ȘI: Colicile bebelușului: când, cum, de ce apar și cum ne putem ajuta bebelușul
Recomandări pentru părinți, ce ajută în cazul constipației
- folosirea exercițiilor fizice (bicicletă), masajul pe burtică, pernuțele calde anti colici, băile cu apă călduță etc.;
- recurgerea la metode „casnice”, ajutătoare, precum termometrul, supozitorul cu glicerină, microclisma, cu mențiunea că acestea vor trata efectul, nu cauza, iar folosirea lor îndelungată nu va aduce beneficii;
- schimbarea formulei de lapte, în cazul unei suspiciuni de APLV;
- monitorizarea temperaturii;
- administrarea unor probiotice și prebiotice, la recomandarea medicului;
- atenția sporită asupra alimentației mamei, în cazul unui copil alăptat la sân;
- atenția sporită asupra alimentației copilului daca s-a început diversificarea.
Prebioticele și constipația
Prebioticele sunt de fapt fibre, „hrana” bacteriilor bune, care afectează pozitiv gazda prin stimularea unui număr optim de bacterii benefice colonului. În final, acestea contribuie la un bun tranzit, împiedicând astfel un potențial dezechilibru al microbiomului instestinal. Prebioticul de tipul inulinei, extras din anghinare sau cicoare, este un aliat puternic în îmbunătățirea funcțiilor digestive în cazul micuților constipați, dar în același timp contribuie și la absorbția calciului și magneziului.
Partea bună este că, prebioticele pot fi asociate cu probioticele, recomandată fiind menținerea unui echilibru între cele două. Acesta reprezintă un aspect important mai ales în primele luni de viață ale bebelușului, când el se acomodează cu noul mediu, iar sistemul digestiv destul de imatur încearcă să facă față noilor provocări.
O altă formă de constipație întâlnită este reprezentată de scaunele mici și dese. Dacă acestea sunt prezente în primele luni de viață, este necesară contactarea medicului pediatru în vederea stabilirii unui tratament.
ÎNGRIJIREA MEDICALĂ ESTE NECESARĂ ATUNCI CÂND COPILUL:
- prezintă încă simptome de constipație după 3 zile de tratament;
- nu are poftă de mâncare, nu are energie, este apatic;
- plânge în momentul defecației;
- pierde în greutate.
ATENȚIA MEDICALĂ IMEDIATĂ ESTE NECESARĂ ATUNCI CÂND COPILUL:
- este mai mic de 3 luni și are febră;
- are febră și simptome persistente sau simptomele se agravează brusc;
- prezintă scaun cu sânge și mucus în exces;
- are stări de vomă, vărsături;
- prezintă scurgeri de lichid din anus;
- scaunul are culoarea albă, fapt care denotă inactivitate biliară, adică incapacitatea sistemului digestiv de a digera laptele/alimentele.
Cât de sigure sunt metodele fizice de stimulare a scaunului?
Stimularea scaunului cu ajutorul unui termometru este cea mai frecventă, dar nu este tocmai cea mai potrivită, deoarece prin utilizarea acestuia se pot produce leziuni la nivelul mucoasei anale. În cazul în care se folosește, este bine să utilizăm totuși un termometru cu capul flexibil care să nu afecteze peretele anal.
Supozitoarele cu glicerină au rol laxativ, stimulând secreția mucoasei rectale, ulterior declanșând defecația (eliminarea scaunului). Însă, atenție la folosirea lor fără recomandarea/consultul medicului, deoarece acestea pot determina crampe abdominale sau iritații la nivel rectal.
Toate aceste proceduri fac parte din grupul soluționărilor temporare pentru constipația celui mic. Dar, ele nu rezolvă cauza constipației, ci doar o ameliorează pentru o perioadă scurtă, tratând efectul, nu și cauza. Pentru soluționarea acestei tulburări a trazitului, în cazul în care suferința nu are la bază o boală, vom avea în vedere suplinirea alimentației prin creșterea aportului de fibre.
Atenție la preparatele pe bază de fier folosite pentru tratamentul anemiei sau în scop profilactic care pot cauza constipație. Anumite formule de fier se absorb foarte greu în organism, iar fierul neabsorbit este „hrană” pentru bacteriile din colon, cauzând astfel constipație sau alte afecțiuni ale tractului digestiv. Discutați cu medicul în legătură cu aceste suplimente și alegerea formulei potrivite pentru copil.
Material aprobat și revizuit de Ramina Tîrsală, medic rezident neonatolog la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara
ART-LIN-04/21-35
Surse:
https://www.aafp.org/afp/2006/0201/afp20060201p469.pdf
https://www.thechildren.com/sites/default/files/patienteducation_2.pdf
https://hsc.unm.edu/school-of-medicine/pediatrics/assets/doc/coc-resources/constipation-treatment-infants-children.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32048977/