Cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se confruntă gravidele sunt gingivita de sarcină, granulomul de sarcină, cariile și eroziunile dentare. Vestea bună e ca tratamentele stomatologice se pot efectua în condiții normale pe toată perioada sarcinii. Este important ca medicul stomatolog să fie informat despre evoluția sarcinii și istoricul tău medical. Ca să poți face vizita la stomatolog mai relaxată am stat de vorba cu dna dr. Cosmina Maftei, medic stomatolog. Prin grija și delicatețea ce o caracterizează reușește să diminueze sau chiar să anuleze patternul echivalării stomatologiei cu durerea.
Gura este zona prin care bacteriile și virusurile pot pătrunde în organismul nostru, de aceea considerăm că este important să știm cum ne putem păstra o igienă dentară și cum putem preveni urgențele dentare în timpul sarcinii sau alăptării. Conform Colegiului Medicilor Stomatologi din România, urgențele stomatologice pot afecta sau chiar pune în pericol starea generală a organismului, cu atât mai mult a femeilor însărcinate.
Pe lângă competența acumulată în cei zece ani de practică, dna dr. Cosmina Maftei acordă o importanță deosebită relației cu pacienții. Nu întodeauna o programare la medicul stomatolog înseamnă durere! In acest interviu cu dna. dr. stomatolog Cosmina Maftei vei afla recomandări utile pentru sarcină și perioada alăptării.
Clubul Bebelușilor: Pe lângă periajul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare zilnice, ce alte recomandări aveți pentru sănătatea orală a viitoarelor mămici?
Dr. Cosmina Maftei: Igiena dentară și prevenția sunt cei mai importanți factori pentru sănătatea orală a fiecăruia dintre noi. Dar cu atât mai mult pentru viitoarele mămici ce se confruntă cu o perioadă plină de schimbări hormonale, fizice iș emoționale. Pe lângă o pasta de dinți și o apa de gură, cu ingrediente cât mai naturale, recomand și dușul bucal. Un înlocuitor al aței dentare, ce ajută la o curățare mult mai eficientă.
Clubul Bebelușilor: Din experiența dvs. ca medic dentist, cu ce probleme se confruntă cel mai des mămicile în timpul sarcinii și după naștere? Cum pot fi ele prevenite?
Dr. Cosmina Maftei: Atât din experiența acumulată de-a lungul anilor în cabinet, cât și cea personală, de mămică, în timpul sarcinii pot apărea probleme ale gingiilor, așa zisa „gingivită de sarcină”. Gingivită ce se manifestă prin inflamarea gingiilor, sângerări și durere. Apare atât la periaj, cât și la presiune, produse de placa bacteriană și agravată de schimbările hormonale.
Insa, trebuie stiut, ca ea se poate trata, fara anestezie sau alte medicamente si chiar fara durere. Cu ajutorul noilor tehnologii laser, se poate remedia fara a produce disconfort mamei sau copilului. Netratata, poate sa duca la o nastere prematura sau la o greutate scazuta a bebelusului.
O alta problemă ar fi cea legată de apariția cariilor, care poate fi mai accentuată în această perioadă. Multe mamici se confruntă cu stările de greață și vărsăturile matinale, ce duc la eroziunea smalțului. Ca și recomandare este bine să clătească gura cu apa simplă, sau putem amesteca o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă, ajutând la neutralizarea efectului acid asupra dinților, nu este indicat să te speli pe dinți imediat după un episod vomitiv.
Se cunoaște faptul că în timpul sarcinii nu sunt recomandate radiografiile dentare, un motiv în plus de a nu lăsa netratate cariile sau alte tratamente urgente. Însă dacă totuși este absolut necesară, roagă asistenta de radiologie să-ți asigure un sorț de protecție. Nu recomand ronțăitul multor carbohidrați sau dulciuri. Puteți alege gustări mult mai sănătoase precum fructe și legume crude, migdale, alune, nuci.
INFO Clubul Bebelușilor: gingivita de sarcină este o afecțiune orală frecventă în sarcină fiind cauzată în special de modificările hormonale și circulatorii ca urmare a nivelului crescut de estrogen. Gingivita de sarcină apare cel mai des între luna a doua și a opta de sarcină și este caracterizată de o predispoziție accentuală de sângerare a gingiilor.
Clubul Bebelușilor: Ce este glanulomul de sarcină și cum se tratează?
Dr. Cosmina Maftei: O altă afecțiune ce poate să apară destul de frecvent la femeia gravidă este granulomul de sarcina (epulis gravidarum – în denumirea sa științifica). Reprezintă o formațiune tumorală benignă, o creștere în volum a gingiei la nivelul papilei interdentare, în urma unei gingivitei netratate. Formațiune ce sangerează foarte ușor și abundent la atingere. Ca și tratament – se poate exciza în cazul în care sângerarea este masivă sau se poate diminua până la dispariția în totalitate după naștere. Igiena dentară și controalele periodice vor ajuta întotdeauna la eviatarea unor asemenea probleme.
Clubul Bebelușilor: Ce ne puteți spune despre aportul necesar de calciu pe perioada sarcinii și alăptării, sunt necesare suplimentele de calciu pentru dezvoltarea dinților și a oaselor copilului?
Dr. Cosmina Maftei: Sarcina este una dintre cele mai frumoase și fericite întâmplări, trăite de orice femeie. Însă ea vine la pachet și cu nenumărate fluctuații hormonale, de minerale și vitamine. Pot apărea multiple carențe, de fier, calciu sau magneziu. Toate având un rol aparte în menținerea sănătății, atât a mamei, cât și a fătului.
Calciul este esențial atât în sarcină, cât și pe toată perioada alăptării. Pentru dezvoltarea armonioasă a oaselor, dinților bebelușului și a menținerii rezistenței acestora. Dantura temporară (de lapte) a noului-născut se formează din luna a treia intrauterină. Tot ceea ce consumăm, orice carență sau medicație mai agresivă (în special antibioticele) se va reflecta în structura dinților celui mic. Orice deficit de calciu sau vitamina D, duc la un smalț slab, poros, predispus la carii și demineralizare.
În același timp, calciul ajută bebelușul să aibă o inimă sănătoasă și o musculatura puternică. Lipsa acestuia din organismul mamei duce la un dezechilibru și în organismul fătului. Fiind cel mai abundent mineral din corpul uman și având un rol important și în controlul nivelului de magneziu și potasiu, responsabile pentru sănătatea sistemului de susținere (osos ți muscular). Cele mai bune surse alimentare pentru un aport de calciu pe lângă laptele bine cunoscut, sunt:
- Laptele vegetal –(migdalele, soia) bogate în calciu
- Legumele cu frunze verzi – pătrunjelul pe lângă multă vitamina C pe care o conține, ajută și la controlul calciului
- Smochinele – o alta sursă naturală și cu un gust pe măsură
- Bamele, soia, fasolea uscată – bogate în proteine și ajută și la echilibrarea calciului din organism.
Dezechilibrul lui în organismul gravidei poate duce la preeclamsie – o afecțiune gravă, manifestată prin creșterea tensiunii arteriale – o cauză principală de deces a femeii însărcinate și a noului nascut.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Clubul Bebelușilor: Cât de sigure sunt tratamentele stomatologice în timpul sarcinii? Dar anestezia?
Dr. Cosmina Maftei: Sunt adesea întrebată, dacă sunt sigure și indicate tratamentele stomatologice în perioada sarcinii și cea de alăptare. Da, sunt mai mult decat recomandate, sunt obligatorii! În primul rand, atunci cand ți-ai propus să rămâi gravidă, spune-i medicului tău dentist și stabiliți împreuna un plan de tratament și ce ai de făcut pe parcursul sarcinii.
Acum există multe tratamente mult mai prietenoase și confortabile, prin care poți evita anestezia dentară, frezele, inclusiv durerea – tratamentele laser – fiind cele mai recomandate chiar și în perioada alăptării. Cel mai sigur moment în care poți efectua manopere dentare este al doilea trimestru, între săptamânile 14 – 20 de sarcină. Păstează-ți o igienă ireproșabilă chiar și dacă simți că ești mai obosită sau nu ai timp, alocăți 5 minute pentru un periaj de două ori pe zi.
Clubul Bebelușilor: Care sunt medicamentele ce sunt permise în sarcina și alăptare pentru afecțiunile dentare sau chiar durere? Dar cele nepermise sau de evitat?
Dr. Cosmina Maftei: Medicamentele sunt un subiect controversat întotdeauna când vine vorba de sarcina. Preferabil, este de evitat pe cat posibil utilizarea lor, însă atunci când sunt absolut necesare, în primul rând, trebuie apelat la sfatul medicului ginecolog curant. În funcție de gradul posibil de afectare al fătului există categorii de medicamente total contraindicate, de evitat sau fără niciun risc.
În prima categorie intră:
- antibioticele în general în sarcină, doar cele din clasa penicilinelor, amoxicilina, cefalexin, clindamincina – pot fi recomandate.
- paracetamolul – poate fi si el adminsitrat în cazul unei răceli persistente sau ca și anlagezic.
- la fel, în cazul anesteziei dentare – sunt sigure cele fără adrenalină.
Dintre medicamentele contraindicate fac parte:
- ibuprofenul și aspirina – dacă în trimestrul I și II există un risc mediu, în trimestrul al- III- lea sunt total nerecomandate.
- antibioticele din clasa tetraciclinelor, eritromicina, doxiciclina – au risc crescut de afectare a fătului.
- tot în aceasta categorie intră și antidepresivele, dacă totuși există o recomandare, medicul psihiatru va prescrie cea mai sigură variantă.
- Apele de gura pe baza de clorhexidina – sunt de evitat pe parcursul sarcinii.
Clubul Bebelușilor: Când și unde vă găsim la cabinet dacă avem nevoie de serviciile dvs.?
Dr. Cosmina Maftei: Mă puteți găsi la clinica LifeDentalSpa – pe tot parcursul săptamânii. Este o clinică cu care colaborez cu mult drag și dăruire. Aproape toate manoperele sunt asistate laser, materialele sunt non-toxice, benefice pentru orice pacient și în plus se mizează în primul rand pe o medicină dentară holistică.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE