- Înghețată de piersici cu iaurt
- Înghețată de fructe de pădure
- Înghețată de cocos
- Înghețată de ciocolată
- Înghețată cremoasă de pepene galben
- Înghețată căpșuni
- Înghețată de lămâie și lămâie verde
- Înghețată de portocale
- Înghețată de mure
- Înghețată de caise
- Înghețată de kiwi
Niciun desert nu se prepară mai repede decât o înghețată, cu atât mai mult cu cât aceasta este făcută în casă, din ingrediente simple și naturale. Fructe, iaurt, smântână, mascarpone, lapte, condimente, esențe (vanilie, scorțișoară). Poți pregăti înghețata din fructe congelate. În felul acesta iese și mai cremoasă! În ceea ce privește zaharul din anumite rețete, acesta este opțional (cantitățile se pot micșora sau se poate renunța complet la zahăr după preferințe) și poate fi înlocuit cu piure de curmale, banană, sirop de arțar sau miere. Rețetete de înghețată de casă pot fi oferite copiilor mai mari de 1 an, caz în care vă recomandăm să le îndulciți cu piure de banana sau miere (se recomandă după vârsta de 12-18 luni).
PENTRU ALTE IDEI DE DESERT VEZI ȘI:
Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Înghețată de piersici cu iaurt
Ingrediente:
- 4 căni de piersici coapte (curățate de coajă, tăiate cubulețe)
- 1 jumătate de linguriță zeamă de lămâie
- 2 căni de frișcă
- 1 conservă de lapte condensat
- pentru îndulcire poți alege între: o banană coaptă, 3 linguri miere, 1 lingură sirop de arțar, 1 lingură zahăr brun.
Mod de preparare:
- Pune într-un castron piersicile, banana cubulețe și zeama de lămâie și lasă-le aproximativ 1 oră, timp în care fructele își lasă zeama, obținându-se un lichid dulce.
- Toarnă apoi totul într-un blender și pasează totul.
- Amestecul obținut se pune într-o tigaie și se încălzește pe foc 5 minute, până când obții un sos gros. Pune-l la rece 2 ore.
- Între timp, bate frișca până devine solidă, adaugă laptele condensat și amestecă cu mixerul la viteză mică, până ce totul capătă consistența unei creme.
- Amestecă ușor frișca obținută cu fructele de la rece, toarnă în forme, punând câte un băț de înghețată în fiecare, și dă la congelator cel puțin 6 ore.
Înghețată de fructe de pădure
Ingrediente:
- 750 g fructe de pădure congelate (afine, zmeură)
- 200 ml frișcă
- o banană și 10 curmale fără sâmburi
Mod de preparare:
- Scoate fructele congelate și lasă-le la temperatura camerei cam 15 minute înainte de a prepara înghețata.
- Pune-le apoi într-un blender împreună cu banana și pasează-le cât mai fin.
- Bate frișca până ce consistența ei devine fermă.
- Amestecă ușor fructele pasate, cu frișca bătută și curmalele făcute piure. Folosind fructele congelate, înghețata astfel preparată se poate servi imediat, neavând nevoie să mai stea la congelator.
Înghețată de cocos
Ingrediente:
- 1 conservă lapte de cocos
- 50 grame fulgi de cocos fini
- 2 lingurițe esență de vanilie
- o banană coaptă
Mod de preparare:
- Amestecă conținutul conservei de lapte de cocos (atenție, agit-o bine înainte de a o deschide) cu esența de vanilie și cu banana cu ajutorul unui blender.
- Toarnă amestecul cremos obținut în forme și dă-l la congelator 4 ore.
Poți adăugă în amestec fulgi de ciocolată sau biscuiți sfărâmați – în felul acesta înghețata va avea și un element crocant. Sau poți presăra fulgi de cocos peste înghețată, ca să capete un aspect pufos.
Înghețată de ciocolată
Ingrediente:
- 1 cană de lapte condensat
- 50 g pudră de cacao
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 150 g de fulgi de ciocolată
- 2 linguri miere
Mod de preparare:
- Bate smântână până devine fermă.
- Adaugă treptat pudra de cacao, laptele condensat, mierea și, la final, fulgii de ciocolată, amestecând de fiecare dată ușor.
- Pune la congelator cel puțin 4 ore.
Înghețată cremoasă de pepene galben
Ingrediente:
- 1 pepene galben mic
- 1 iaurt mic grecesc
- esență de vanilie
Mod de preparare:
- Taie pepenele în cubulețe și pune-l la congelator peste noapte.
- Pune bucățelele de pepene în vasul de blender și mixează-le bine.
- Adaugă iaurtul și câteva picături de esență de vanilie și amestecă în continuare până obții un amestec omogen.
- Dă-o la congelator pentru 1-2 ore.
Înghețată de căpșuni
Ingrediente:
- 500 g de căpșuni
- 2 linguri zahar
- 250 g mascarpone
- 300 ml smântână pentru frișcă
- esență de vanilie
- o banană foarte coaptă.
Mod de preparare:
- Pune căpșunile tăiate în cubulețe împreună cu zaharul la fiert, așa cum faci pentru dulceața de căpșuni. Trebuie să lași la fiert până ce se înmoaie fructele, apoi iei de pe foc și lași la răcit.
- Bate smântâna până ce devine fermă.
- Adaugă brânza mascarpone (mixată și ea puțin) și amestecă cu frișca până ce amestecul devine cremos.
- Adaugă un sfert din căpșunii fierți cu zahăr și mixăm totul bine.
- La final, după ce obținem o compoziție cremoasă, bine legată, adăugăm și restul de căpșuni cu zahar, amestecând ușor de data aceasta, nu cu mixerul.
- Compoziția astfel obținută se pune la congelator până în momentul servirii.
Înghețată de portocale
Ingrediente:
- 200 ml de suc de portocale
- 4 gălbenușuri
- 50 g de zahăr
- 50 ml lapte
- 200 ml smântână pentru frișcă
- esență de vanilie
Mod de preparare:
- Freacă bine gălbenușurile cu zahăr, poți chiar cu mixerul.
- Toarnă laptele și amestecă din nou.
- Pune vasul la baine-marie, pe foc mic, și amestecă până ce compoziție se îngroașă.
- Ia de pe foc și lasă să se răcească. Apoi adaugă smântâna, amestecând continuu, până ce se încorporează.
- Adaugă acum sucul de portocale și câteva picături de esență de vanilie.
- Dă la congelator 3-4 ore.
Înghețată de lămâie și lămâie verde
Ingrediente:
- 5 lămâi netratate
- 500 g de smântână dulce
- 100 grame miere
- coaja de la o lămâie verde ecologică
Mod de preparare:
- Dă pe răzătoarea fină coaja celor 2 lămâi și cea a lămâiei verzi și pune-le deoparte.
- Taie cele 3 lămâi în cubulețe, îndepărtând cât poți de bine stratul alb de pieliță de sub coajă.
- Pune cubulețele de lămâie în vasul mixerului, adaugă smântâna și mierea și amestecă cu mixerul.
- La final, când consistența amestecului a devenit cremoasă, adaugă coaja răzuită și mai amestecă 2 minute.
- Pune la congelator 2 ore și apoi servește cu frunzulițe de mentă proaspătă.
Înghețată de mure
Ingrediente:
- 200 g mure
- 150 g iaurt grecesc
- 200 g smântână pentru frișcă
- 100 g zahăr pudră
- esență de vanilie
Mod de preparare:
- Pune murele, iaurtul și zahărul în vasul blenderului și amestecă-le.
- Bate frișca și adaugă câteva picături de esență de vanilie.
- Pune amestecul într-un vas termorezistent și dă la congelator 4 ore.
Înghețată de caise
Ingrediente:
- 500 g piure de caise
- 500 g smântână pentru frișcă
- 400 g conserva lapte condensat
- o banană foate coaptă
Mod de preparare:
- Prepară pireul de caise: taie-le în jumătăți, adaugă opțional 2 linguri de zahăr și trage-le la foc mic într-o tigaie, până ce scade zeama și amestecul se îngroașă. Apoi dă împreună cu banana prin blender ca să obții piure. Pune la frigider până la pregătirea înghețatei.
BONUS: cu piure de fructe astfel obținut, poți prepara și înghețata de mango, de cireșe, de prune, de piersici.
- Bate smântâna până ce obții o frișcă fermă.
- Adaugă conserva de lapte condensat și amestecă cu mixerul.
- Adaugă piureul de fructe și amestecă până omogenizezi.
- Pune la congelator 1-2 ore.
Înghețată de kiwi
Ingrediente:
- 200 g de kiwi
- 250 ml smântână pentru frișcă
- 250 ml iaurt grecesc
- 3-4 linguri de zahăr
- esență de vanilie
Mod de preparare:
- Curăță fructele (cam 4 bucăți) și zdrobește-le cu robotul de bucătărie.
- Pune smântâna pentru frișcă și zahărul într-un vas pe foc și fierbe, amestecând continuu, până se dizolvă zahărul. Lasă să se răcească, dar adaugă câteva picături de esență de vanilie.
- Când e rece, adaugă iaurtul și amestecă cu mixerul.
- Apoi adaugă piureul de kiwi și amestecă.
- Dă la congelator pentru 3-4 ore, apoi servește.