In seara de 5 spre 6 decembrie în fiecare an vine Moș Nicolae, iar cei mici abia așteaptă să-și găsească cizmulițele doldora de dulciuri. A mea știa că „Moș Nicolae aduce dulciuri și portocale pentru că nu are sanie, vine cu sacul în spinare, de aceea aduce mai puține cadouri“. Nu știu de unde auzise asta, dar așa zicea când era mică. Tu ce aștepți în cizmulițe?
Născut într-o familie bogată, este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primește această demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. A păstorit într-o vreme când învățăturile greșite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevărate. Omul, însă, s-a dovedit a avea duh sfânt în el. Dus la școală pentru a studia Sfânta Scriptură, Nicolae a rămas dintotdeauna în mințile și în sufletele celor care l-au cunoscut ca un om milostiv, iubitor de săraci.
Rămas de tânăr fără părinți Sfântul Nicolae și-a folosit averea de la părinți pentru a-i ajuta pe cei săraci și pentru a ridica o biserică. Mai târziu, încărcat și mai mult duhovnicește, a plecat să se călugărească la o mănăstire. Doar că Dumnezeu avea alt plan cu el…
De ce se pun cizmulițele la geam?
Dintre faptele sale, atrage atenția un episod, relatat în scrierile religioase. Se zice că erau trei surori foarte sărace, care nu reușeau să se mărite pentru a scăpa de traiul lin de lipsuri. Tatăl se gândise deja să le împingă spre prostituție ca să se salveze de la moarte sigură, dar Sfântul Nicolae aude despre necazul lor și le ajută. Merge la casa omului și lasă pe pervaz o punguță cu bani, o sumă care o salvează pe fata cea mare, care se căsătorește în acel an. Apoi repetă fapta încă doi ani la rând, pentru a le ajuta să se căsătorească și pe surorile ei. Sfântul Nicolae devine simbol al blândeţii şi bunătăţii.
În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, ascultați o poveste despre viața minunată a acestui sfânt blând și iubitor de fapte bune. „Povestea minunată a Sfântului Nicolae” este o carte scrisă de Petru Vornic, publicată la Editura Via.
Flori dalbe, flori de măr – sau rolul nuielușei primite de la Sfântul Nicolae
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu joardă în semn de avertisment.
Tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. De aceea, în colindele românești, se cântă „Flori dalbe, flori de măr“.
Schimbă obiceiurile de Moș Nicolae!
Ghetuțele se lustruiesc, se așază la geam și apoi se așteaptă până a doua zi dimineața. De regulă, cei mici primesc dulciuri, fructe sau alte cadouri micuțe. Și nuielușa – pentru cei care n-au fost cuminți.
Dar cum ar fi ca de anul acesta, să faceți altfel? Este vorba despre a oferi și a primi, nu-i așa? Cum ar fi ca anul acesta, într-una dintre ghetuțe să pună el, o jucărie, o cărticică, ori o hăinuță care nu-i mai vine? Cum ar fi dacă toți ați face asta? Cealaltă ghetuță ar rămâne liberă să primească ceea ce-și dorește, însă oferind și el, la rândul său, învață despre compasiune, despre nevoile celorlalți și poate descoperi cât de bine e să ajuți atunci când poți. Lucrușoarele de oferit se pot duce la biserica din cartier. Părintele de acolo sigur va știi ce să facă cu ele…
Dacă cel mic a fost năzdrăvan, lasă-l să găsească printre cadouri și nuielușa. Încearcă să găsești o nuielușă de măr și spune-i povestea acesteia, punând nuielușa în apă. Ajută-l să aibă grijă de ea în fiecare zi – să-i schimbe apa zilnic, să o pună la lumină și să o ferească de frig. Dacă va înflori până de Crăciun, când Domnul nostru Iisus Hristos se naște, va înțelege că i-au fost iertate greșelile. Va învăța să nu mai greșească sau, dacă se va mai întâmpla, va învăța să aibă grijă de o plantă.
CITEȘTE ȘI: Venirea lui Moș Nicolae în noaptea de 5 spre 6 decembrie își are originea într-o fapta bună a Sfântului