Increderea de sine este unul dintre cele mai importante daruri pe care un parinte i le poate oferi copilului sau, sustine autorul si psihologul Carl Pickhardt, care a scris 15 volume despre parenting. Potrivit acestuia, „marele inamic al increderii este descurajarea, care duce spre frica de a nu gresi si de a nu dezamagi”.
Odata cu aceasta frica apare si lipsa de incredere, apoi lipsa de actiune si de atitudine, iar acestea pot deveni mari probleme in decursul vietii. Ca parinte, este important sa stii cand si cum sa il ajuti pe cel mic sa capete incredere si curaj, formandu-si astfel o personalitate puternica.
5 sfaturi de urmat ca sa cresti un copil increzator in propriile forte:
Deschide-i usile pentru noi experiente
Experientele diverse imbogatesc si intaresc increderea unui copil, care va avea curajul astfel sa incerce lucruri noi si sa isi dezvolte imaginatia. Pentru cel mic, jucariile care starnesc creativitatea, precum seturile Lego mai complexe, pot fi de mare ajutor datorita faptului ca isi poate exprima ideile prin cea mai simpla activitate posibila si anume joaca.
Apreciaza-i efortul, indiferent de rezultat
Evita sa apreciezi succesul si sa critici atunci cand ceva nu ii iese. Ceea ce ar trebui sa te intereseze este efortul depus de catre cel mic, care trebuie rasplatit cu aprecieri. Gandeste-te doar la vorba clasica: cine nu munceste, nu greseste. Nu este nimic gresit in a mai da rateuri din cand in cand, e gresit insa sa nu aiba curajul sa incerce pentru ca e descurajat de critici.
Lasa-l pe el sa descopere solutiile
Aici vorbim despre un cerc vicios, in care abilitatea de rezolvare a solutiilor vine in urma increderii de sine, iar increderea de sine este un rezultat al actiunilor reusite de rezolvare a unor probleme complicate.
Ceea ce trebuie sa il ajuti pe cel mic sa aiba este curajul de a cauta solutii la problemele de care se loveste in mod constant. Il poti ghida, insa nu este recomandat sa ii dai direct un raspuns pe care sa il aplice. Procesul gandirii este in formare acum, iar fiecare provocare il va ajuta sa ia pe viitor decizii mai bune.
Bucura-te ca este curios
Curiozitatea unui copil poate fi atat de epuizanta uneori! Va pune zeci de intrebari, va incerca sa afle de ce unele lucruri sunt intr-un fel, va dori sa stie raspunsuri la lucruri firesti, iar toate acestea te pot incarca destul de mult.
Asa cum Paul Harris de la Harvard University a declarat in The Guardian, din Marea Britanie, „intrebarile puse de un copil reprezinta o cale excelenta de dezvoltare pentru ca astfel reusesc sa realizeze ca sunt lucruri de care nu aveau habar pana acum, lumi neexplorate”.
De altfel, un studiu realizat in anul 1984 de catre cercetatorii Barbara Tizard si Martin Hughes a identificat un tipar printre copiii care ajungeau la scoala. Si anume, cei care veneau din familii in care curiozitatea era hranita si dezvoltata aveau un avantaj la invatatura in fata colegilor lor carora spiritul de a descoperi fusese estompat de catre parinti.
Invata-i sa faca ceea ce stii tu sa faci
Cel putin pana ajung la adolescenta, tu vei reprezenta imaginea unui erou in ochii copilului tau. Acest rol iti va oferi posibilitatea sa il ajuti sa invete ceea ce tu stii sa faci, si anume cum sa gandeasca, modul in care trebuie sa se exprime si atitudinea pe care trebuie sa o prezinte in societate, lucruri care il vor ajuta sa isi dezvolte increderea de sine.