Câte știi despre Rh-ul negativ? Când e periculos să ai acest Rh și, mai ales, ce e de făcut ca să fie bine pentru toată lumea?
Când nu ești gravidă, starea Rh-ului nu-ți afectează sănătatea. Însă când aștepți un copil, Rh-ul tău negativ poate deveni incompatibil cu Rh-ul pozitiv al copilului care îl poate moșteni de la tată. Dacă ai Rh pozitiv, nu trebuie să îți faci griji nici în timpul sarcinii.
Dacă ai însă Rh negativ, iar copilul tău are Rh pozitiv, fapt probabil dacă partenerul are Rh pozitiv, apare o problemă numită incompatibilitate de factor Rh. Sângele tău identifică factorul Rh pozitiv din sângele copilului ca fiind un corp străin. Dacă este expus la proteina Rh pozitiv, organismul tău începe să producă anticorpi care să o distrugă.
Consecința este, în acest caz, distrugerea globulelor roșii ale copilului. Dacă nu este tratată, incompatibilitatea va cauza complicații fetale, care pot fi de la ușoare până la grave. În foarte puține cazuri, duce la deces.
De obicei, este suficientă o sarcină cu incompatibilitate de Rh pentru ca organismul tău să acumuleze suficienți anticorpi încât să dăuneze copilului. Dacă ai Rh negativ, partenerul are Rh pozitiv, iar aceasta este prima sarcină, este puțin probabil ca incompatibilitatea de Rh să fie o problemă pentru tine.
Riscul va fi mai mare la sarcinile următoare. Din fericire, problema poate fi prevenită aproape întotdeauna.
Cum se previne incompatibilitatea de Rh
Cheia prevenirii incompatibilității factorului Rh o reprezintă un medicament care constă din anticorpi împotriva celulelor Rh pozitive, numit imunoglobulină anti-D. O injecție cu imunoglobulină anti-D va proteja toate celulele cu Rh pozitiv din sângele tău. Fără un factor Rh de combătut, nu vor fi formați anticorpi.
Consideră injecția ca o ofensivă preemptivă împotriva formării anticorpilor Rh. Datorită apariției imunoglobulinei anti-D și siguranței acesteia, boala hemolitică a nou-născutului este în prezent rară.
Dacă în urma testului efectuat la începutul sarcinii rezultă că ai Rh negativ, va trebui să faci o analiză de sânge ca să verifici existența anticorpilor Rh în săptămânile 28-29 de sarcină. Dacă rezultă că nu produci încă anticorpi Rh, medicul îţi va face o injecție cu imunoglobulină anti-D.
Dacă ești una dintre puținele femei care au anticorpi Rh, este bine să faci analize de sânge de mai multe ori, cu regularitate, în al doilea trimestru, pentru a stabili nivelul de anticorpi din sânge. Este posibil să ţi se recomande continuarea testelor pentru monitorizarea sănătății fătului.
Dacă nivelul anticorpilor devine prea ridicat, se pot lua măsuri pentru a nu-i dăuna copilului. Printre acestea se numără transfuzii de sânge către fetus în timp ce acesta se află încă în uter sau, în anumite cazuri, la începutul nașterii. După naștere, copilul are uneori anemie și dezvoltă icter sever, care necesită tratament.
S-ar putea să fi auzit teorii ciudate legate de persoanele cu Rh negativ. Circulă povești cum că ar avea un anumit ADN, teorii care sunt cu atât mai greu de infirmat, cu cât este foarte dificil de explicat de ce aproximativ 15% din populația planetei are acest tip de sânge.
Un factor care merită luat în considerare este acela că maimuțele nu au sânge cu Rh negativ. De aici rezultă simplu că maimuțele nu sunt extratereștri sau că, eventual, nu ne tragem din maimuță? Dacă erau strămoșii noștri n-ar fi trebuit să aibă același sânge?
Cele mai multe persoane care au Rh negativ trăiesc în Țara Bascilor din Spania, unde 30% din populație este Rh negativă.