Daca in primul an de „parinteala” majoritatea mamicilor si taticilor sunt ceva mai reticenti fata de ideea de a calatori cu micutul, dupa prima aniversare a primului bebelus, lucrurile se mai schimba. Iar daca dupa primul copil urmeaza un al doilea, sau un al treilea, experienta isi va spune cuvantul, asadar probabil ca vei cauta din vreme o alternativa convenabila pentru a petrece vacanta de iarna. Iata cateva dintre alternativele pe care le ai la dispozitie.
Cabana „Plapumioara”
Este una dintre cele mai accesibile variante, cel putin aparent. Inseamna ca veti sta cumintei acasa, veti petrece probabil sarbatorile cu familia si prietenii pe care i-ati invitat sa va viziteze si veti beneficia de confortul si caldura propriei locuinte. Puteti juca jocuri de societate pentru care nu aveti timp in restul anului, puteti decora locuinta dupa bunul plac si va puteti implica in diverse proiecte, puteti vizita muzeele deschise, puteti merge la patinoar sau la sanius, iar daca sunteti in pana de idei, puteti invita colegi de scoala sau gradinita, sau copii din vecini, pentru un plus de distractie.
Nu trebuie sa faci bagaje, nu iti bati capul cu gasirea unei variante de cazare adecvate, nu sunteti nevoiti sa va schimbati obiceiurile alimentare, dar e posibil ca vacanta sa fie doar pe jumatate vacanta, avand in vedere ca treburile casnice nu se lasa asteptate.
La bunici
Este una dintre cele mai simple variante, pentru multa lume. In primul rand, tu esti scutita de cheltuiala legata de cazare, desi reusiti sa schimbati decorul. Exista o posibilitate semnificativa sa scapi si de bataia de cap legata de gatit, avand in vedere ca de cele mai multe ori bunicele au toata situatia sub control, si nici nu accepta prea usor ajutorul. Daca ai noroc ca „la bunici’ sa fie sinonim cu „la tara” sau, si mai bine, „la munte”, ai parte si de distractie ca in vremea propriei copilarii.
Micutul se va bucura de rasfatul pe care numai bunicii stiu sa il ofere, pe care insa tu trebuie sa il platesti cu cateva kilograme bune in plus, dupa sarbatori. De asemenea, trebuie sa fii pregatita pentru mici divergente de opinie intre tine si soacra, sau intre tatal tau si ginere, trebuie sa accepti ideea ca micutul va manca exact ce, cand si cat doreste si ca regulile de acasa par sa fie doar niste amintiri.
In excursie
Vacantele petrecute in statiunile montane creeaza, in general, amintiri pe viata. Daca le rezervi din timp, poti beneficia de o iesire relativ ieftina din monotonia zilnica, iar daca aveti si prieteni cu copii care sa va insoteasca, distractia e garantata. Copilul poate deprinde din secretele de baza ale skiatului sau snowboarding-ului, sau se poate bucura de zile intregi de sanius si de bulgareala cu zapada care nu se stie daca si cand va cadea in oras. Tu te poti relaxa, caci nu e nevoie nici sa gatesti, nici sa faci curatenie, trebuie doar sa te distrezi impreuna cu restul familiei.
Totusi, e bine sa fii pregatita cu multe haine groase, cu un echipament adecvat pentru joaca in zapada si cu o trusa de prim ajutor, in cazul unui guturai neprevazut. De asemenea, e bine sa ai in vedere care sunt optiunile alimentare disponibile in cazul copiilor mici, sau care trebuie sa respecte anumite restrictii. In unele situatii, e posibil sa preferi mai degraba varianta unei pensiuni cu bucatarie, in care sa poti sa si prepari in viteza retete usoare si rapide, care ii sunt sigur pe plac copilului.
De ce sa tii cont cand planifici vacanta de iarna
Se stie ca toata lumea care planifica o vacanta se informeaza in legatura cu optiunile de cazare disponibile, cu conditiile exacte puse la dispozitie (numar de paturi, posibilitatea aducerii unui pat suplimentar, existenta unei bucatarii sau a unui restaurant) si cu perioadele disponibile pentru rezervare. Putina lume, insa, manifesta prudenta atunci cand vine vorba despre drum, de exemplu.
Daca programezi vacanta voastra de iarna intr-o destinatie cu un aflux mare de vizitatori, sau intr-o perioada in care toata lumea are liber si pleaca la relaxare, trebuie sa te astepti ca drumurile sa fie foarte aglomerate, si sa iti programezi calatoria corespunzator, avand suficient combustibil, ca si diverse chestii de rontait la indemana.
Poti, de asemenea, sa ai in vedere care sunt posibilitatile de distractie in zona. Poate dupa doua zile pe partie, vei prefera o a treia zi petrecuta mai la caldura, sau poate un viscol puternic va impiedica sa petreceti timpul afara. E bine sa te inarmezi cu ceva jocuri de societate pe care sa le testati impreuna, fie adulti si copii la un loc, fie separat, in functie de componenta grupului in care mergeti. Si, sub nici o forma, nu uita de necesarul minim de haine: copiii nu sunt atenti, se uda si au nevoie de un numar mare de schimburi in fiecare zi. Asigura-te ca dispuneti de echipamentul potrivit, ca sa va bucurati de o vacanta reusita.
Voi unde ati petrecut cea mai memorabila vacanta in formula „cu copilul/copiii”?