Saptamana viitoare aveti petrecerea de un an. Acum un an pe vremea asta, abia te mai puteai misca si abia asteptai intalnirea cu fiul sau fiica ta, intrebandu-te in ce fel ti se va schimba viata. Acum, aproape un an mai tarziu, nu iti poti imagina viata ta fara el sau ea.
Ca intotdeauna cand ai de facut pregatiri pentru un eveniment important, probabil ca e un moment in care faci si o multime de reflectii asupra anului care tocmai a trecut. Au fost momente de mare bucurie, dar si clipe de ingrijorare. Inca te trezesti noaptea si inca ai momente in care nu reusesti sa linistesti bebelusul care plange suparat.
Acum, acesta este mult mai mobil, iar noile provocari carora trebuie sa le faci fata te tin in priza mereu. Acele zile de demult, in care stateai jos aproape intreaga zi, alaptand, par atat de indepartate. Aproape ca ti-e dor de ele, avand in vedere ca in prezent pari sa alergi tot timpul.
Alimentatia copilului este pusa sub semnul renuntarii la tetine si biberoane, si probabil ca intampini greutati in legatura cu portia de dinainte de culcare. Bebelusul este atat de obisnuit cu senzatia de calm si relaxare pe care le castiga in urma acestei mese, incat probabil ca nu vrea sa renunte la ea, asadar, de ce sa insisti sa o faca?
Nu continutul biberonului de dinainte de culcare e problema, poti trece de acum la laptele de vaca. Dar adormitul cu biberonul in gura nu e deloc bun, caci creeaza un mediu favorabil formarii primelor carii dentare. E important ca bebelusul sa nu adoarma sugand din biberon. Acesta ar trebui indepartat de catre parinte de indata ce micutul a adormit. Laptele care picura continuu in gura micutului este cel mai important factor de risc pentru distrugerea timpurie a dentitiei de lapte. Stomatologii insista ca gura bebelusului sa fie cel putin clatita cu apa, daca nu se poate sa fie spalat pe dinti chiar inainte de culcare. Din pacate, aceasta este suficienta sa elimine complet sentimentul acela placut de relaxare pe care abia il creasesi.
Daca nu reusesti sa faci tranzitia catre o cana cu pai sau alt tip de recipient de baut, in afara de biberon, nu iti ramane decat sa incerci sa diluezi treptat laptele pana la inlocuirea acestuia cu apa. Limitand folosirea biberonului cu apa pentru momentul somnului, scapi si de grija unui copil care se plimba peste tot cu suzeta sau tetina in gurita, obicei care interfereaza cu dezvoltarea dentitiei si a limbajului.
Apa este singura bautura obisnuita pe care ar trebui sa o primeasca bebelusul. Laptele si sucul de fructe trebuie privite ca alimente. Laptele integral este recomandat pana la varsta de doi ani, o portie la un an inseamna 125 ml, sau jumatate de cana. Sucul de fructe nu este o bautura adecvata pentru copii din cauza nivelului crescut de zaharuri. Daca micutul consuma prea mult lapte sau suc de fructe, apetitul sau pentru alimentele solide va descreste.
Somnul va fi din nou deranjat de exercitiile pe care le desfasoara bebelusul pentru a deprinde mersul independent. In loc sa stea culcat in patut pe timp de noapte, el va descoperi ca barele de protectie reprezinta un sprijin minunat, asa ca il vei gasi exersand ridicatul in picioare si mersul. Iar daca doarme cu tine in pat, il vei gasi in picioare tinandu-se de tablie…
In stadiile de somn superficial, preocuprea copilului va fi sa identifice noi metode de deplasare, fara sa tina seama de paturele, saci de dormit sau alte asemenea accesorii. Odata ce si-a satisfcut acest impuls, de a merge, il vei gasi stand in picioare si plangand, pentru ca prin somn nu a reusit sa isi aminteasca si cum sa se aseze. Si e destul de probabil sa fie nevoie sa repeti intregul ritual de culcare in miez de noapte, ca sa il convingi sa adoarma la loc. Bebelusii alaptati isi sporesc frecventa meselor de noapte in aceasta perioada.
Odata ce reuseste sa se deplseze singur, aceste treziri nocturne vor disparea, dar eruptia dentara va continua sa produca un inalt grad de disconfort, asa ca un somn agitat este caracteristic pentru saptamana 55, si mai tarziu, la un an si o luna si pe la un an si jumatate.
Joaca si dezvoltarea sunt in sfarsit marcte si de interes pentru multele jucarii pe care probabil ca le ai deja. La aceasta varsta, cele mai potrvite sunt cuburile, sortatoarele de forme si alte jucarii care antreneaza motricitatea fina si atentia. Toate acestea au ca scop sa il incurajeze pe micut sa urmeze cateva procese simple ca sa isi atinga scopul. Sa aseze doua sau trei cuburi unul peste celalat, doar pentru ca mai apoi sa le darame, este o activitate complexa care necesita o buna coordonare mana-ochi, capacitatea de a apuca in pensa si un plus de precizie cand vine vorba de asezare. Toate aceste abilitati vor fi de mare ajutor peste ceva timp, cand va veni timpul sa invete sa scrie.
Poti profita de faptul ca bebelusul incepe sa inteleaga principiile de baza ale sortarii si sa il deprinzi sa strangeti jucariile la sfarsitul jocului. Cosurile usoare si cutiile in care poate sa priveasca sunt ideale, caci il vor incuraja sa isi stranga lucrurile doar ca sa le rastoarne ulterior.
Atunci cand rastoarna si imprastie toate jucariile, bebelusul nu e rautacios sau obraznic. Dupa ce varsa fiecare dintre cutii, o sa il observi ca le strange constiincios la loc. Este o etapa importanta din punct de vedere al dezvoltarii, vei vedea asta atunci cand incepe sa atenteze si la continutul dulapurilor tale.
Iata ca primul an al bebelusului se apropie de final. Si se spune ca varsta de doi ani este cea mai grea, iti imaginezi in acest moment ca asta ar fi posibil?