Nu exista parinte care sa nu se fi plans macar o data ca micutul nu are deloc rabdare. Dar te-ai gandit vreodata ca si rabdarea trebuie antrenata? Iata cum!
Rabdarea este o virtute! E adevarat, dar nu ii caracterizeaza in nici un caz pe copii. Totusi, de atatea ori ai nevoie ca micutul sa aiba putina rabdare. E adevarat ca rabdarea se dobandeste pe masura ce copilul creste, insa exista si metode respectuoase de a-l ajuta pe acesta sa se antreneze in acest sens.
Trebuie sa intrati la medicul de familie, sa platiti cumparaturile saptamanale sau sa asteptati sa se elibereze balansoarul, iata doar cateva ocazii cu care te poti confrunta oricand si in care va trebui sa il rogi pe copil sa aiba rabdare. Ca si multe altele, rabdarea se educa si se antreneaza.
E adevarat ca unii oameni au mai multa rabdare decat altii. Este si cazul copiilor, care au fiecare alt temperament si, deci, mai multa sau mai putina rabdare. Cei mai multi dintre copii urasc cozile lungi, cinele indelungate si asteptatul in trafic, lucruri cu care tu te-ai obisnuit si care nu te mai deranjeaza. Este usor sa observi daca micutul tau pare sa aiba o rabdare sub medie: face puzzle-uri, sau devine frustrat imediat? E dispus sa investeasca timp si efort ca sa obtina rezultatul dorit?
Daca micutul tau pare sa aiba nevoie de ceva ajutor ca sa isi antreneze rabdarea, in primul rand propune-ti sa eviti sa il grabesti si sa nu fii sarcastic. Acestea doua nu sunt niciodata de ajutor.
Fii tu insuti un model de rabdare. Sa ai rabdare nu inseamna numai sa astepti. Inseamna mai ales sa astepti calm, fara sa te enervezi, fara sa dai ochii peste cap sau sa bombanesti. Probabil ca e greu sa ai rabdare dimineata, cand esti in intarziere si nimeni nu pare sa se grabeasca sa isi gaseasca pantofii dar exact acestea sunt momentele in care poti deveni un exemplu pentru copil.
In loc de nervi si reprosuri, care vor strica buna dispozitie a tuturor si nu vor avea efectul dorit, foloseste umorul, glumele, concursurile si jocurile pentru a-i anima pe copii. Orice problema ati intampina, vorbeste de una singura in timp ce ii cauti rezolvarea, copilul va invata sa creeze propriul lui demers logic si va invata strategii de cautare a solutiei cele mai bune.
Asculta si dincolo de cuvinte. Este greu pentru un copil sa stea cuminte si sa astepte, si este si mai dificil pentru el daca in loc sa ii fie apreciat efortul, este intruna cicalit si criticat. Lauda-l pentru atat cat reuseste sa stea cuminte, ajuta-l sa isi exprime emotiile in cuvinte. Fii tu insati calma, priveste-l in ochi si fii relaxata. De multe ori este suficient ca sa il faci sa se simta mai bine.
Foloseste estimari temporale precise. De nenumarate ori te-ai lasat si tu insati prinsa in capcana lui „acusi”. Acest cuvant nu are nici o semnificatie pentru copil, mai ales ca uneori inseamna un minut, alteori inseamna un sfert de ora. Incearca sa folosesti estimari de timp mai precise de atat.
Atunci cand copilul iti cere ceva si nu ii poti satisface dorinta pe loc, roaga-l sa astepte 2 minute sau 5 minute. Arata-i pe ceas cat inseamna asta. Astfel, copilul va invata sa aiba o notiune a timpului caci tu vei respecta cele 2 sau 5 minute, dupa cum ai promis. De asemenea, va invata sa astepte un pic. Si de cele mai multe ori va reusi sa isi rezolve singur problema, inainte ca intervalul de timp sa expire. Pentru un plus de eficienta, poti folosi un timer adevarat, cum e cel pentru fiert oua sau cel de la cuptor.
Invata-l ce sa faca in timpul cat trebuie sa astepte. Adultii reusesc sa isi pastreze rabdarea si calmul deoarece stiu cum sa isi umple timpul cat trebuie sa astepte. Ne folosim timpul observand ce se petrece in jur, ascultand pasarile ciripind, facand mental liste de cumparaturi sau gandindu-ne la urmatoarea vacanta.
Copiii nu au aceeasi capacitate mentala inca, si au nevoie de ajutor, sa invete ce sa faca in acest timp in care li se cere sa aiba rabdare. Poti incepe cu un joc de cuvinte de tipul TOMANAP. Puteti juca jocuri de observare a culorilor sau obiectelor, de inventare a unei povesti, de intrebari de genul „care este…..ta/tau preferat(a)” si asa mai departe.
Include in program activitati care necesita rabdare. Nu este realist sa te astepti de la copil sa astepte, fara sa va implicati amandoi in activitati care necesita rabdare. Exista proiecte in cursul carora gratificatia finala este obtinuta abia dupa putina munca. Puteti planta seminte pe care sa le ingrijiti pana cresc mari plantele, puteti face puzzle-uri, mozaicuri, puteti colora impreuna. Chiar si jocul de dame antreneaza rabdarea, avand in vedere ca piesele se muta atat de putin.
Nu mai putin important, acorda-i copilului incredere ca va sti sa isi gestioneze nerabdarea si ofera-i ocazia sa o si faca. Este firesc sa il ajuti atunci cand ti-o cere, daca poti, dupa cum este natural sa amani cateva minute daca nu este o problema urgenta si tu esti implicata intr-o activitate de moment, care se va termina in curand.
Copilul tau cand a invatat sa aiba putina rabdare? Cum l-ai ajutat sa o dobandeasca si sa si-o antreneze?