Puzzle-urile sunt un joc fara varsta. Ele variaza ca grad de dificultate si complexitate. Primele puzzle-uri ale bebelusului sunt celebrele jucarii „de sortat forme”, insa exista puzzle-uri de mii de piese, considerate veritabile opere de arta, pentru care sunt necesare luni sau ani de munca.
Iata insa care este valoarea educationala a puzzle-urilor si de ce sunt ele atat de importante pentru copii.
Rezolvarea unui puzzle presupune 3 categorii de abilitati:
- Abilitati fizice, pentru manipularea pieselor
- Abilitati cognitive, pentru rezolvarea problemei pe care o constituie puzzle-ul
- Abilitati emotionale, caci rezolvarea unui puzzle implica rabdare, dar include satisfactia finala a reusitei.
Pe scurt, puzzle-urile ii ofera copilului ocazia sa se concentreze asupra unei activitati care are un final. In cazul in care puzzle-ul este rezolvat impreuna cu alti membri ai familiei, el presupune si interactiune sociala.
Care sunt beneficiile rezolvarii puzzle-urilor?
Am decis sa grupam beneficiile pe care le aduce rezolvarea puzzle-urilor din punctul de vedere al abilitatilor mentionate anterior. Astfel, din punct de vedere al abilitatilor fizice, puzzle-urile:
- Imbunatatesc coordonarea ochi-mana. Copilul dezvolta o relatie intre ceea ce vede, ceea ce face cu manutele si felul in care creierul proceseaza informatia primita de la ambele.
- Imbunatatesc motricitatea grosiera. puzzle-urile cu piese mari il antreneaza pentru a putea folosi in scurt timp motricitatea fina, cu precizie.
- Imbunatatesc motricitatea fina.
Pentru rezolvarea unui puzzle este nevoie ca cel mic sa poata apuca cu indemanare piese de dimensiuni mici, , sa isi coordoneze bine manutele in asa fel incat sa poata potrivi pieselela locul lor. Acesta este un antrenamen perfect pentru momentul in care va trebui sa invete sa scrie.
Din punctul de vedere al abilitatilor cognitive, rezolvarea puzzle-urilor aduce urmatoarele beneficii:
- Stimuleaza copilul sa inteleaga lumea inconjuratoare.
- Il invata pe copil sa recunoasca diferite forme. Primele puzzle-uri, cele de potrivire a formei in incastru, il invata sa recunoasca corespondenta intre obiect si golul pe care obiectul trebuie sa il umple.
- Stimuleaza memoria. Atunci cand o piesa nu se potriveste, copilul isi va aminti mai tarziu de forma ei si o va folosi cand ii va gasi corespondentul.
- Il stimuleaza sa invete sa rezolve probleme. Copilul observa care sunt criteriile pentru a stabili daca o piesa se potriveste intr-un anumit loc. Isi va folosi gandirea critica pentru a rezolva puzzle-ul si va invata ca…nu se poate trisa!
Si abilitatile afective ale copilului au de castigat in urma eforturilor pe care le implica rezolvarea unui puzzle:
Copilul invata sa isi fixeze scopuri pe care trebuie sa le atinga. Principalul scop, si cel mai evident, este rezolvarea puzzle-ului.
Insa pentru rezolvarea acestuia este nevoie ca el sa isi fixeze o serie de strategii. De exemplu, copilul ar putea observa ca ii este mai usor daca grupeaza piesele in functie de culoare sau forma.
Copilul isi exerseaza rabdarea. El implica rabdare si concentrare, fie si pentru a sta in acelasi loc cateva minute. Toti cei care au copii mici stiu ca acestia sunt permanent in miscare!
Copilul tau face puzzle-uri? Care au fost primele lui puzzle-uri? La ce varsta a devenit interesat de ele? La ce fel de puzzle-uri ati progresat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.