In organismul uman, fierul joaca un rol extrem de important: el este cel care transporta oxigenul la fiecare celula din organism. Bebelusii alaptati exclusiv au nevoie de suplimentarea aportului de fier? Suplimentele de fier nu trebuie administrate fara analize. Aceasta este concluzia cercetatorilor care au demonstrat ca, contrar convingerilor unor medici, bebelusii alaptati exclusiv NU sunt expusi riscului anemiei feriprive.
Avand in vedere rolul atat de important al fierului, este usor de inteles de ce deficitul de fier reprezinta o problema care trebuie tratata cu toata seriozitatea. Anemia feripriva pe care o genereaza rezervele de fier insuficiente inseamna ca celulele corpului nu primesc suficient oxigen. Organismul este obosit, slabit, copilul nu are pofta de mancare iar inima sa munceste din greu pentru a asigura organismului oxigenul necesar. Deficienta de fier in copilarie are de asemenea efecte negative asupra emotiilor, abilitatii de invatare si a memoriei. Bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf primesc formule de lapte imbogatite cu fier. Lumea medicala afirma pana de curand ca bebelusii alaptati au un risc crescut de anemie feripriva. Asa sa fie lucrurile oare?
Lipsa de fier la bebelusul alaptat
Laptele matern este singurul aliment perfect pentru bebelus.
Mamele si-au hranit bebelusii cu lapte matern dintotdeauna, asa cum fac toate speciile de mamifere de pe planeta. Laptele matern nu este sarac in fier. Pe de alta parte, formulele de lapte praf au un continut crescut de fier.
Biodisponibilitatea fierului din laptele matern este superioara.
Asta inseamna ca fierul din laptele matern se absoarbe mult mai eficient decat cel din alte surse. Studiile au demonstrat ca 70% din fierul continut de laptele matern poate fi absorbit de corpul bebelusului. Pe de alta parte, bebelusul este capabil sa foloseasca doar 30% din fierul din laptele de vaca si doar 10% din fierul adaugat in formulele de lapte praf. Aceasta biodisponibilitate a fierului din laptele matern se datoreaza unei proteine caracteristice denumita lactoferina.
Bebelusii alaptati sunt capabili sa isi autoregleze rezervele de fier.
Cercetarile au demonstrat ca bebelusii care au rezerve scazute de fier la un moment dat, sunt capabili sa creasca absorbtia de fier din laptele matern la un procent mai mare de 70%, refacandu-si astfel rezervele. Pe de alta parte, pana la varsta de 6 luni bebelusii nu sunt capabili sa reduca absorbtia de fier din laptele matern mai jos de un anumit nivel. Asta inseamna ca daca un bebelus primeste suplimente de fier, exista riscul supradozarii.
Supradozarea fierului poate fi periculoasa pentru bebelusi.
Exista bacterii intestinale care se inmultesc necontrolat in prezenta fierului liber si care pot cauza probleme intestinale severe. Fierul din laptele matern este legat de lactoferina, proteina care il face indisponibil pentru aceste bacterii. In plus, excesul de fier interfereaza cu absorbtia zincului, agravand potentialele probleme digestive.
Exista factori de risc care ii pot face pe bebelusi sa se nasca cu rezerve de fier mai mici decat normal.
Bebelusii care au suferit de restrictie de crestere intrauterina, ca si cei ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sunt in mod deosebit expusi. De asemenea, diabetul gestational necontrolat ca si prematuritatea sunt importanti factori de risc.
Concluzia cercetatorilor este clara!
Bebelusii sanatosi nascuti la termen si alaptati exclusiv au un risc foarte scazut de anemie feripriva. In plus, amanarea clamparii cordonului ombilical pana dupa momentul in care a incetat sa pulseze este de mare ajutor in sporirea rezervei de fier cu care se naste bebelusul. Studiile au aratat ca doar 3% dintre bebelusii care s-au nascut indeplinind aceste conditii: nastere la termen, sarcina normala, clampare tarzie a cordonului ombilical sufera de deficit de fier.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE