Având cunoștințe elementare despre laptele matern, despre alăptare și beneficiile acesteia asupra bebelușului tău, vei putea să te bucuri de fiecare moment în care îți hrănești și protejezi bebeluşul.
Schimbările laptelui matern
Colostrul, cunoscut și sub numele de primul lapte, are mai multe beneficii decât cred oamenii. Primele tale picături de colostru oferă un impuls în crearea unei imunități puternice pentru copilul tău. Fiecare alăptare din următoarele 3 și până la 5 zile vor fi bogate în proteine, vitamine, probiotice și acizi grași speciali, special concepuți pentru un nou născut. Colostrul are o culoare gălbuie sau cremoasă și este mai gros decât „următorul lapte”.
Colostrul se transformă în lapte tranzițional ce durează aproximativ 2 săptămâni. Are mai multe calorii, mai multe vitamine, este mai gras și ține pasul cu nevoile nutriționale în continuă creștere.
„Laptele matur” este laptele final, care va rămâne și cu care îl vei hrăni pe bebeluş. Are un conținut de apă mai mare pentru hidratare, însă și un echilibru corect între proteine, grăsimi și carbohidrați necesari creșterii bebeluşului. Cantitatea de lapte matern diferă la fiecare sân, iar nutrienții conținuți se adaptează nevoilor bebeluşului.
Câteva informații despre proteine
Proteinele sunt foarte importante pentru bebeluşul tău. El are nevoie de aminoacizi, cea mai mică parte din proteine, pentru creștere, dezvoltare și sănătate. De fapt, proteina este componenta cea mai abundentă din corpul său. Proteinele sunt necesare pentru sănătatea sistemului imunitar, a dezvoltării mușchilor, a creierului și a altor organe. Personalul medical este de acord că proteinele au un rol critic în sănătatea și dezvoltarea copilului pe termen lung. Din fericire, laptele matern poate oferi combinația perfectă de proteine pentru micuțul tău.
Sfaturi pentru poziții de alăptat
Dacă plănuiești dinainte câteva poziții confortabile pentru alăptare, vor face acest proces mai plăcut pentru amândoi.
• Poziţiile în care alăptezi bebeluşul pot fi influenţate dacă eşti dreptace sau stângace. Acest lucru înseamnă că vei folosi diferite poziții în funcție de ce braț folosești ca să ții bebelusul. Dacă îl ții cu o singură mână poate deveni obositor, așa că ține minte o poziție pe care o preferi și o a doua cu care să o schimbi dacă este necesar.
• Așează-te confortabil sau întinde-te înainte de a așeza bebeluşul în poziția de alăptat. Acest lucru îi va permite să înceapă să sugă imediat, fără a mai fi nevoie să îl așezi mai bine.
• Capul bebeluşului nu ar trebui să fie prea în jos sau prea pe spate; aceste poziții fac înghițirea laptelui mai dificilă.
• Așează bebeluşul în poziția de alăptat la primul semn că i-ar fi foame. Dacă este gata să mănânce, este agitat și țocăie buzele. Nu aștepta să plângă și să se agite.
Laptele matern are 3 etape diferite, fiecare oferind nutrienții de care copilul are nevoie în acel moment.
Ajută copilul să râgâie
Deși sânii tăi nu conțin aer, bebeluşul poate înghiți aer în timp ce suge sau dacă plânge.
• Lasă bebeluşul să sugă până când dă drumul singur la sân și apoi profită de ocazie pentru a vedea dacă este gata să râgâie.
• Este important să ajuți bebeluşul să râgâie, însă nu te îngrijora dacă nu o face. Bebeluşii alăptați înghit mai puțin aer și, de obicei, simt mai puțin nevoia de a râgâi.
Citeste aici mai multe sfaturi despre alaptare