Anemia este periculoasa pentru bebelusi, iar suplimentele de fier nu sunt intotdeauna bine asimilate. Iata alimentele care, introduse in dieta, tin anemia departe!
Considerata ca fiind fiziologica la o anumita varsta de catre pediatria moderna, anemia bebelusului si a copilului trebuie remediata, pentru a evita eventualele complicatii pe care le poate declansa. Iata care sunt cele mai eficiente alimente in combaterea anemiei!
Top alimente care tin anemia departe
Anemia este una dintre cele mai frecvent intalnite boli ale sangelui. Se considera ca o persoana are anemie daca fie numarul de globule rosii, fie nivelul de hemoglobina este mai mic decat normal. Hemoglobina este o proteina care se gaseste in globulele rosii si care ajuta la transportul oxigenului catre fiecare celula din organism.
Care sunt simptomele anemiei?
Mai ales la copii, o anemie usoara poate trece lesne neobservata, fiind diagnosticata doar prin analize de sange. Totusi, o anemie moderata sau severa poate determina o senzatie permanenta de oboseala, senzatia de lipsa de aer, ameteli sau dureri de cap.
Care sunt principalele cauze care determina aparitia anemiei?
La bebelusi, anemia este considerata fiziologica. Clamparea si sectionarea prematura a cordonului ombilical determina o scadere a rezervelor de fier pe care nou-nascutul ar trebui sa le preia de la mama. Laptele matern este destul de sarac in fier, iar absorbtia fierului in timpul alaptarii exclusive este redusa.
Asadar, la varsta de 6 luni, majoritatea bebelusilor sufera de o usoara anemie. Avand in vedere ca diversificarea se face cu pasi mici si ca sunt in general necesare macar 2 luni pana cand in alimentatia bebelusului sa fie introduse suficiente alimente bogate in fier, anemia devine practic comuna tuturor micutilor.
Care sunt cauzele anemiei?
Principalele cauze ale anemiei sunt aportul insuficient de fier, aportul insuficient de vitamina B12 si aportul insuficient de acid folic.
La bebelusi si copii, aportul insuficient de fier este cel mai frecvent intalnit, totusi pentru o absorbtie optima a fierului din alimente, este necesara asigurarea unui aport potrivit de vitamina B12, acid folic si vitamina C.
Care sunt alimentele care combat cu succes anemia?
Spanacul. Este o sursa minunata de calciu, vitaminele A, B9 si C, fier si beta caroteni. O jumatate de ceasca de spanac fiert contine 3.2mg de fier!
Sfecla rosie. Sfecla rosie are de asemenea un continut mare de fier, asadar este o idee buna sa o adaugi in meniul zilnic, fie sub forma de suc, fie in salate.
Carnea rosie, in special vita si oaia, la copii este o sursa de fier usor absorbabil in organism. Inima, rinichiul si ficatul sunt deosebit de bogate in fier si in B12. Pentru a combate anemia, este indicat sa se consume carne rosie de 2-3 ori pe saptamana.
Rosiile contin o cantitate mare de vitamina C, care este indispensabila pentru absorbtia fierului in organism. In absenta vitaminei C, corpul uman nu are acapacitatea de a absorbi fierul.
Ouale sunt bogate in fier, dar contin de asemenea o cantitate mare de antioxidanti, care ajuta la asimilarea vitaminelor care, la randul lor, influenteaza pozitiv absorbtia fierului.
Mandarinele incluse in dieta zilnica te feresc de anemie. Ele sunt o buna sursa de fier si contin de asemenea o cantitate optima de vitamina C.
Soia boabe este o alta sursa perfecta de fier si vitamine. Totusi, pentru a putea beneficia de toate beneficiile consumului de soia boabe, este indispensabila hidratarea corespunzatoare a acestora. Atentie, soia granulata sau „snitelele” din soia nu sunt sanatoase!
Painea integrala este o alta sursa buna de fier datorita cerealelor integrale din compozitia ei se spune ca o felie de paine inegrala contine pana la 6% din necesarul de fier al unui adult!
Nucile sunt o alta sursa buna de fier. Fisticul este de asemenea foarte eficient!
Mierea este o alta sursa buna de fier, iar beneficiile mierii pentru intregul organism sunt incontestabile. In afara de fier, mierea contine cupru si magneziu, ambele de mare ajutor in combaterea anemiei. Adaugarea de miere in limonada, de exemplu, creeaza asocierea perfecta intre o sursa de fier si vitamina C necesara absorbtiei acestuia. Citeste aici si afla de la ce varsta se recomanda mierea la bebelusi.
Piersicile, prunele si stafidele sunt o alta sursa buna de fier. Piersicile deshidratate contin 6mg de fier/100 grame, iar un mix din aceste fructe deshidratate poate inlocui cu succes un mic dejun!
Untul de arahide este de asemenea o sursa minunata de fier. Daca nu iti place untul de arahide, poti consuma zilnic cate o mana de alune neprajite.
Care sunt alimentele bogate in fier pe care bebelusul tau le accepta in dieta?