Tu stii care sunt bolile impotriva carora ne protejeaza vaccinurile? Dar cum evolueaza aceste boli grave in absenta vaccinarii? Citeste pana la sfarsit pentru a lua o decizie informata!
In lumea moderna, in care vaccinurile sunt un subiect atat de dezbatut, consideram ca este bine ca toti parintii sa stie care sunt bolile impotriva carora sunt vaccinati copiii, conform schemei de vaccinare nationale recomandate.
Inainte de a intra in panica despre posibilele reactii postvaccinale, fiecare mama ar trebui intai sa stie impotriva caror boli sunt efectuate vaccinurile, care sunt simptomele acestor boli si care pot fi consecintele lor in lipsa vaccinarii.
Vaccinul pentru Hepatita B
Din pacate, Romania ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste numarul de cazuri de hepatita diagnosticate an de an. Hepatita B este o infectie virala care afecteaza ficatul. La copii, exista un risc crescut ca boala sa se cronicizeze, determinand leziuni ireversibile ale ficatului.
Cele mai frecvente simptome ale hepattei B sunt dureri abdominale, febra, urina inchisa la culoare, dureri articulare, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, slabiciune si oboseala, icter.
Mai grave decat simptomele din faza acuta de boala sunt complicatiile. Ele pot aparea atat in cazul infectiei acute cat si in cazul infectiei cronice, dar riscul de aparitie in cazul infectiei cronice este mult mai mare.
Este o problema cu atat mai mare, cu cat infectia se cronicizeaza mai ales in cazul in care victimele sunt copii. Hepatita de tip B conduce, in timp, spre ciroza, cancer hepatic, insuficienta hepatica, boli renale si anemie
Vaccinul pentru Tuberculoza
Tuberculoza este o alta boala infectioasa pentru care suntem renumiti, ca tara, in Europa si in lume. Incidenta tuberculozei in Romania este extrem de mare, iar turistii veniti din tari europene sunt sfatuiti sa se vaccineze impotriva tuberculozei.
Tubeculoza este o boala infectioasa pulmonara care se transmite de la bolnav la persoana sanatoasa prin intermediul micilor stropi de saliva din aerul expirat, prin tuse si prin stranut.
Desi teoretic un organism puternic si sanatos poate face fata germenului si nu dezvolta boala, copiii, care au un sistem imunitar imatur si care, in decursul copilariei, dezvolta numeroase carente temporare datorate vitezei mari de crestere, sunt in mod deosebit expusi si trebuie protejati.
Simptomele tuberculozei includ tuse pentru perioade lungi de timp, tuse cu sputa cu sange, dureri in piept, pierdere in greutate, oboseala, febra, frisoane, transpiratii nocturne, lipsa pofeti de mancare.
Tuberculoza poate afecta si alte parti ale coprului, nu doar plamanii. Cele mai frecvente localizari extrapulmonare sunt rinichii, coloana sau creierul.
Netratata corespunzator, tuberculoza este mereu mortala. Tratamentul impotriva tuberculozei este unul agresiv, constant in administrarea de antibiotice timp de mai multe luni, iar una dintre problemele majore de sanatate publica este aparitia tulpinilor rezistente la antibiotice.
Vaccinul pentru Difteria
Difteria este o boala infectioasa cauzata de o bacterie care afecteaza mucoasa nazala si mucoasa gatului. Din pacate, rata mortalitatii in cazul copiilor de sub 15 ani care se imbolnavesc de difterie este de pana la 10%, in ciuda tratamentelor efectuate.
Ca orice infectie a cailor respiratorii superioare, difteria se raspandeste prin picaturi de saliva sau sputa infectate si prin intermediul obiectelor contaminate, care pot ramane infectioase timp de pana la 6 saptamani.
Simptomele difteriei sunt reprezentate de durere in gat, raguseala si aparitia unui material cenusiu care acopera integral gatul si amigdalele. Depozitul este atat de abundent incat el blocheaza caile respiratorii. Bolnavilor le curge nasul, au ganglonii mariti in volum, febra si frisoane si o stare generala de rau. Chiar si sub tratament, difteria poate cauza probleme respiratorii pana la insuficienta respiratorie si deces, leziuni cardiace ireversibile si leziuni nervoase cauzate de toxina pe care bacteria o secreta.
Citeste mai departe despre tetanos, tusea convulsiva, poliomielita si haemophilus influenzae tip B
Vaccinul pentru Tetanos
Tetanosul este o boala bacteriana grava cauzata de o baterie a carei toxina afecteaza sistemul nervos, ducand la contractura dureroasa a musculaturii. Nu exista in prezent nici un tratament pentru boala, medicii rezumandu-se la a incerca sa mentina functiile vitale pana ce toxina se elimina din organism.
Bacteria care provoaca boala este gasita pretutindeni, mai ales in sol, praf sau in fecale. Sporii patrunsi intr-o rana adanca, inchisa, elibereaza bacteriile care se multiplica si elibereaza o toxina puternica denumita tetanospasmina, care afecteaza neuronii care controleaza muschii.
Simptomele tetanosului debuteaza cu un maxilar inclestat, intepenirea muschilor gatului, dificultati la inghitire, spasme musculare dureroase care dureaza pana la 10 minute.
Paralizia de tip spastic avanseaza pana cand cuprinde muschii respiratori, facand imposibila respiratia. Spasmele musculare pot fi atat de puternice incat sa determine fracturi. La copii, tetanosul lasa sechele nervoase care variaza intre deficite cognitive minore pana la paralizie cerebrala.
Vaccinul pentru Tusea convulsiva
Tusea convulsiva, denumita si pertussis, este o afectiune puternic contagioasa a tractului respirator superior.
Mortalitatea in cazurile de tuse convulsiva apare indeosebi la copiii prea mici pentru a fi fost vaccinati integral impotriva bolii, de aceea este important ca adultii care intra in contact cu bebelusii, si care pot fi purtatori sanatosi, sa fi fost vaccinati impotriva bolii.
Simptomele apar la aproximativ 10 zile dupa infectie si sunt reprezentate de probleme in sfera respiratorie. Boala debuteaza cu nas infundat si cu secretii, febra si tuse, dar dupa o saptamana simptomele se agraveaza.
Tusea este atat de puternica incat declanseaza voma si episoade in care corpul nu mai este oxigenat suficient. Dintre complicatiile tusei convulsive se numara fracturile costale, hernia abdominala sau spargerea vaselor de sange oculare.
La copii apar pneumonii, episoade de apnee care pot determina leziuni cerebrale, deshidratare si pierdere in greutate din cauza imposibilitatii de a se hrani, convulsii si leziuni nervoase.
Vaccinul pentru Poliomielita
Poliomielita este o boala virala contagioasa, care determina paralizie, dificultati de respiratie si moarte. Oamenii sunt singurele rezervoare de virus, iar virusul se transmite pe cale fecala-orala.
Boala se poate transmite prin apa si alimente sau prin contact direct si este atat de contagioasa incat toate persoanele care au intrat in contact cu bolnavul sunt infectate. Persoanele infectate elimina virusul prin fecale timp de mai multe saptamani la rand.
Boala poate evolua intr-o forma mai usoara sau mai severa. In forma neparalitica boala evolueaza cu febra, dureri in gat, dureri de cap, varsaturi, oboseala, intepenirea muschilor gatului si ai spatelui, slabiciune musculara si meningita.
Forma paralitica a bolii debuteaza cu pierderea reflexelor, dureri musculare severe, slabiciune musculara, paralizie flasca.
Chiar daca boala initiala se vindeca total sau partial, sindromul post-poliomielitic apare la aproximativ 35 de ani dupa declansarea initiala a bolii si evolueaza cu durere si slabiciune musculara si articulara progresiva, atrofie musculara, probleme de respiratie si inghitire, apnee de somn, toleranta crescuta la temperaturi scazute, probleme cognitive si depresie.
Complicatiile bolii constau in paralizie definitiva, deformari ale soldurilor, gleznelor si picioarelor.
Vaccinul pentru Haemophilus influenzae tip B
Boala este declansata de o bacterie anaeroba care afecteaza doar oamenii si este in mod particular agresiva in cazul copiilor.
Ea se transmite ca orice alta infectie a tractului respirator si debuteaza cu febra. Evolutia bolii se agraveaza in zilele urmatoare catre o bronsita cu wheezing.
Sputa verzuie, este dificil de expectorat. Boala poate evolua catre pneumonii severe si meningite, mai ales in cazul in care infectia s-a produs cu una dintre tulpinile rezistente la antibioterapie.
Citeste mai departe despre hepatita A, infectia cu pneumococi, varicela, rubeola, rujeola, oreion.
Vaccinul pentru Hepatita A
Hepatita A este o infectie hepatica foarte contagioasa. Boala se poate contacta in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu virus, sau prin contact cu cineva infectat.
Cele mai frecvente simptome includ oboseala, greata si varsaturi, durere abdominala in special in zona ficatului, lipsa poftei de mancare, febra mica, urina inchisa la culoare, dureri articulare si icter. In general hepatita A nu lasa sechele pe termen lung, insa exista cazuri rare in care se instaleaza brusc insuficienta hepatica.
Vaccinul pentru infectia cu pneumococi
Infectia cu Streptococcus pneumoniae poate fi asimptomatica, poate produce simptome usoare, dar se asociaza si cu complicatii severe.
Tulpinile rezistente la antibiotice sunt frecvente in cazul acestei bacterii, fapt ce face dificila tratarea infectiei. Infectiile cu pneumococ pot evolua cu simptome in sfera aparatului respirator, insa mai ales in cazul copiilor mici, de varsta prescolara, ele se asociaza cu otite rebele la tratament, cu riscul de pierdere a auzului, cu pneumonii severe complicate s cu cazuri de meningita.
Vaccinul pentru varicela
Varicela sau varsatul de vant este o infectie bacteriana caracteristica varstei copilariei. Boala este extrem de contagioasa, chiar inainte de aparitia simptomelor.
Boala debuteaza cu febra, care este urmata de aparitia eruptiei caracteristice, sub forma unor mici vezicule pline cu lichid, care se sparg lasand in urma cruste, sub care se produce procesul de vindecare.
Veziculele apar in valuri, timp de 3-4 zile. Dincolo de disconfortul asociat bolii, varicela poate evolua cu diverse complicatii: infectii bacteriene ale pielii, tesuturilor moi sau articulatiilor, pneumonie, encefalita, soc toxic sau sindrom Reye.
Vaccinul pentru Rubeola
Rubeola este o infectie virala contagioasa caracterizata prin aparitia unei eruptii caracteristice. Boala debuteaza cu febra, dureri de cap, nas infundat, ganglioni mariti si durerosi la ceafa.
Ulterior apare eruptia care debuteaza pe fata, apoi se extinde pe trunchi, brate si picioare. Desi boala are in general o evolutie blanda, ea este extrem de periculoasa pentru nou nascuti si pentru gravide.
Contactata in perioada sarcinii, rubeola poate determina aparitia restrictiei de crestere intrauterina, cataractei, surditatii, anomaliilor cardiace si retardului mental.
Vaccinul pentru Rujeola
Rujeola este o infectie virala rar intalnita in tarile care au introdus vaccinarea. Cu toate acestea, la nivel mondial, mor in urma infectiei aproximativ 100.000 de oameni, in special copii mai mici de 5 ani.
Boala debuteaza cu febra, tuse seaca, nas infundat, durere in gat, conjunctivita. In gura apar mici puncte albicioase, inconjurate de un fond rosiatic. Pe piele apare o iritatie sub forma de pete mari, care se suprapun.
Din pacate, exista numeroase si frecvente complicatii asociate bolii: otite, bronsite, laringite, pneumonii uneori fatale, encefalite si tulburari de coagulare sangvina.
Vaccinul pentru Oreion
Oreionul este o infectie virala care afecteaza glandele parotide. Boala debuteaza cu febra si dureri de cap, lipsa poftei de mancare, durere la mestecare si inghitit, slabiciune si oboseala.
Glandele parotide sunt marite si dureroase si se pot observa cu ochiul liber de o parte si de alta a gatului, sub mandibula. Complicatiile care apar pot afecta testiculele, determinand o inflamatie denumita orhita, pancreatita, mastita, encefalita sau meningita.
Tu ti-ai vaccinat copilul cu vaccinurile din schema nationala de sanatate?