Soia este poate unul dintre cele mai controversate alimente care s-au raspandit in ultimii ani pe piata. Usor de cultivat, producatoare de cantitati mari de proteine, buna fixatoare a azotului in sol, soia reprezinta o sursa de proteina foarte ieftina. Este ea si sanatoasa pentru copii?
In prezent, cel mai mare producator de soia la nivel mondial sunt Statele Unite ale Americii. Producta crescuta este pe de o parte rezultatul terenurilor intinse cultivate, dar si folosirii in agicultura a soiurilor modificate genetic.
Soia se foloseste la obtinerea a diverse alimente. Cele mai raspandite pe piata romaneasca sunt laptele de soia si tofu, produse nefermentate in care ajunge o cantitate destul de mare din toxinele naturale ale plantei.
Sosul de soia, frecvent consumat si el, este un produs fermentat, toxinele fiind denaturate, insa contine o cantitate uriasa de sare.
De ce este soia apreciata?
Unele studii releva ca suprafetele cultivate cu soia furnizeaza mai multe proteine decat daca aceeasi suprafata de teren ar fi folosita pentru cresterea vitelor. Soia este de asemenea bogata in fier, fosfor si fibre. Ea contine toti aminoacizii esentiali si vitaminele complexului B. Este de asemenea bogata in calciu si magneziu, si o buna sursa de lecitina.
De ce e mai bine sa fii retinuta cand vine vorba de a-i administra soia copilului tau?
Primul motiv este acela ca soia este foarte bogata in fitoestrogeni. Acestia sunt hormoni vegetali asemanatori estrogenilor secretati in organismul uman, iar consumul regulat de soia este capabil sa declanseze in organism un dezechilibru hormonal important.
Se stie ca efectele unui dezechilibru hormonal sunt serioase la adulti, insa la copii ele pot fi de-a dreptul devastatoare, afectand inclusiv dezvoltarea normala si creierul.
Departamentul de Sanatate Elvetian a declarat ca formulele de soia destinate bebelusilor contin echivalentul hormonal al 3-5 pilule contraceptive pe zi! Nu este chiar ceea ce ti-ai dori sa ii oferi copilului tau, nu-i asa?
Fitoestrogenii din soia pot afecta dezvoltarea testiculara, pot favoriza subdezvoltarea organelor sexuala, intarzierea in aparitia caracterelor sexuale masculine secundare, criptorhidismul, dezvoltarea sanilor. Pe termen lung, s-a constatat ca bebelusii hraniti cu formule pe baza de soia au probleme de fertilitate determinate de o proasta calitate a spermei.
La fetite, fitoestrogenii favorizeaza pubertatea precoce, probleme de reproductie la varsta adulta (amenoree, ciculuri anovulatorii, subdezvoltare foliculara).
Consumul de cantitati mari de fitoestrogeni le expune pe fete unui risc crescut de a dezvolta cancer mamar si a fost, de asemenea, asociat cu tulburari de dezvoltare cognitiva si comportamentala.
Asadar, optiunea aprintilor de a inlocui laptele praf cu lapte de soia este una neinspirata, mai ales cand bebelusul este mic si consuma cantitati importante de lapte.
Al doilea motiv este legat de faptul ca soia este un alergen destul de puternic. Daca ai in familie un istoric de alergii sau daca copilul tau are o alergie diagnosticata deja, introducerea produselor din soia ar trebui amanata.
Chiar daca nu exista un istoric de alergii in familie, administrarea de soia la varste fragede, cand permeabilitatea intestinului este mare, poate favoriza aparitia ulterioara a alergiei la soia si derivati.
Nu in ultimul rand, se pare ca peste 95% din productia mondiala de soia este modificata genetic. Desigur ca si aici exista dispute legate de acest subiect si de eventualul sau impact asupra sanatatii. Problema este nu atat ca soia este modificata genetic, ci ca produsele alimentare obtinute din ea contin cantitati mari de aluminiu.
Asadar, ii dau sau nu soia copilului meu?
Daca discutam despre a trece bebelusul pe o dieta bazata pe lapte de soia, raspunsul este NU raspicat.
Daca ne referim la includerea soiei si a produselor din soia in alimentatie cu o frecventa de 1-2 portii pe saptamana, probabil ca este in regula sa faci asta.
Chiar si asa, iti recomandam sa alegi soia-boabe pe care o poti prepara dupa numeroase retete (ca idee, se pregateste asemanator fasolei boabe sau a mazarei) sau produse fermentate.
De asemenea, alege produsele de soia de pe rafturile cu produse BIO ale supermarketurilor, acestea fiind, conform reglementarilor internationale, obtinute din soia nemodificata genetic.
La tine acasa se consuma soia? Cat de des? Copilului tau ii place?