Pentru majoritatea proaspetelor mame doctorul de familie sau doctorul pediatru este foarte important, fiind figura de referinta cand vine vorba despre sanatatea copilului, inclusiv in ceea ce priveste alaptarea si/sau diversificarea. Exista si mame care isi gasesc din alta sursa informatiile actualizate despre aceste doua subdomenii ale cresterii copilului si bine fac insa pentru multe dintre ele cuvantul doctorului este litera de lege.
Doctorul de familie sau pediatrul te poate ajuta mult in demersul alaptarii sau, dimpotriva, te poate sabota. Iata cum recunosti un medic cu adevarat pro-alaptare.
Din pacate alaptarii i se aloca extrem de putin timp in cursurile facultatilor de Medicina si unele cadre medicale nu au notiuni prea vaste in legatura cu acest aspect atat de important astfel incat de multe ori alaptarea esueaza, paradoxal, tocmai “la sfatul medicului”.
Pentru ca doctorul se bucura de incredere in general este foarte important ca mamele sa gaseasca persoana potrivita care sa incurajeze alaptarea. Iata care ar fi diferentele dintre un medic intr-adevar pro-alaptare si unul care doar in aparenta este asa si care de fapt saboteaza actul alaptarii:
Identifica de la inceput diverse piedici in calea alaptarii. Un doctor pro-alaptare nu va stabili de la inceput ca nu vei putea alapta deoarece “sanii nu au conformatia necesara/ sunt prea mici/ mameloanele sunt ombilicate/copilul s-a nascut prea mare sa se sature numai cu lapte matern/ esti vegetarian/esti prea slabuta” sau orice alt motiv care in realitate nu este o piedica in calea alaptarii.
Nu recomanda alaptarea la program. Doctorul pro-alaptare recomanda alaptarea la cerere, atat ziua cat si noaptea, in nici un caz la program, la minimum 3 ore pe motive absolut neintemeiate sau mituri precum “stomacul copilului trebuie sa se odihneasca/ mama trebuie sa se odihneasca/alaptand prea des nu se reface productia de lapte”.
Un doctor care este informat cu privire la alaptare nu-i va spune mamei ca are laptele “prea slab” sau prea ”prea gras”, nu-l va caracteriza drept “obez” pe un sugar alaptat exclusiv si va sti ca la copiii alaptati exlusiv nu e un motiv de ingrijorare nici un numar mare de scaune zilnic, nici un scaun o data la cateva zile.
Medicii pro-alaptare cunosc directivele OMS si recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni si continuarea alaptarii pe parcusul a doi ani si mai mult, atat timp cat isi doresc copilul si mama.
In niciun caz nu va recomanda inceperea diversificarii la 4 luni, intarcarea la maximum un an ci va incuraja mama sa alapteze pe cat de mult posibil.
De asemenea va sti ca laptele matern continua sa aiba beneficii enorme si valoare nutritionala pe tot parcursul alaptarii, chiar si dupa 1-2-3 ani si nu va da “verdicte” de genul “dupa 1 an laptele e doar apa chioara, e alint, trebuie intarcat ca e mare”.
Suplimentul de lapte praf. Un doctor pro-alaptare nu recomanda suplimentarea cu lapte praf decat in cazurile cu adevarat necesare si extrem de rare, cand mama chiar are o problema de ordin fiziologic care nu-i permite sa isi alimenteze copilul asa cum ar trebui. Faptul ca un bebelus nu ia “suficient” in greutate dupa anumite tipare irelevante prin faptul ca nu toti copiii sunt la fel, faptul ca bebelusul nu doarme toata noaptea sau ca plange mult NU sunt argumente pentru suplimentarea cu lapte praf!
Cunoaste cazurile cand alaptarea Nu trebuie intrerupta. Un doctor bine informat si preocupat sa tina pasul cu noutatile va sti sa prescrie mamei, daca este cazul, un tratament compatibil cu alaptarea si nu o va indemna sa intrerupa, chiar si temporar.
Din pacate multi medici nu cunosc studii despre modul in care o substanta sau alta se excreta in laptele matern si atunci recomanda “preventiv” intreruperea alaptarii pentru orice medicamentatie banala ii prescrie mamei;
Doctorul pro-alaptare stie ca in cazul in care mama sau/si copilul raceste, face vreo boala a copilariei sau diaree alaptarea este cel mai bun lucru si trebuie continuata asigurand anticorpii necesari, prevenind deshidratarea, refacand flora intestinala.
Un medic care recomanda intreruperea alaptarii in vreuna dintre aceste situatii da dovada ca este total neinformat si face un imens deserviciu atat copilului cat si mamei.
Exista numeroase indicii mai mult sau mai putin subtile cu privire la pozitionarea doctorului fata de alaptare de aceea este foarte important ca mama sa fie documentata in ceea ce priveste alaptarea pentru a nu fi deturnata din drumul sau din false motive.