In acest secol al vitezei, supa de oase a ramas o amintire din vremea copilariei. Sau poate nici macar atat, daca faci parte dintre cei care, in ciuda ingredientelor scumpe si atent alese, nu reusesc sa recreeze gustul mancarurilor bunicii. Iata cateva motive bune pentru care supa de oase ar trebui luata din nou in calcul de mamicile preocupate sa asigure o alimentatie sanatoasa intregii familii.
Exista in prezent tendinta de a gati mancaruri care se fac usor, care nu necesita mult timp pentru preparare. Este de inteles. Insa din cand in cand ar trebui sa ne facem cu totii timp sa preparam o supa de oase veritabila, pentru multiplele ei beneficii si intrebuintari.
Ce este supa de oase?
Supa de oase este obtinuta prin fierberea indelungata, la foc foarte mic, a …oaselor de vita, oaie sau pui, impreuna cu diverse legume sau mirodenii. Ea se poate prepara si din peste, daca se doreste. Supa obtinuta este un minunat tonic, dar si o baza de nepretuit pentru mancaruri savuroase. Ea este bogata in minerale, intareste sistemul imunitar, are mari beneficii pentru dinti si oase, articulatii, unghii si par.
Care sunt beneficiile pe care le aduce supa de oase?
Supa de oase este un aliment minunat in caz de boala. Se pare ca ea stimuleaza functionarea sistemului imunitar, ajutand organismul sa se vindece mai repede. Si chiar de nu ar fi asa, supa simpla poate inlocui alimentatia solida timp de cateva zile, cat bolnavul se simte rau si nu are pofta de mancare.
Supa de oase este foarte bogata in doi aminoacizi esentiali pentru sanatatea tesutului conjunctiv. Prolina si glicina sunt elemente de baza din structura ligamentelor si a articulatiilor si din peretele organelor interne. Glicina este necesara pentru sinteza ADN-ului, pentru asigurarea sanatatii sistemului nervos si pentru vindecarea rapida a ranilor. Ea regleaza sinteza sarurilor biliare si a acidului gastric, mentine sub control nivelul de glucoza si constituie o veritabila „materie prima” pentru serina, un neurotransmitator care ne ajuta sa fim rapizi in reactii, sa avem o memorie de invidiat si sa tinem stressul sub control.
Prolina este eficienta in dizolvarea lenta a depozitelor aterosclerotice din vasele de sange, reducand astfel riscul de infarct si de atac vascular cerebral.
Supa de oase este un leac minunat pentru aparatul digestiv. Gelatina care se gaseste in supa de oase este hidrofila, sporind eficienta enzimelor din sucurile digestive.
De asemenea, ea combate eficient infectiile cauzate de virusuri gripale. S-au efectuat studii care au demonstrat eficienta supei de oase ca veritabil medicament.
Consumul regulat de supa de oase reduce durerile articulare si procesele inflamatorii de la nivelul articulatiilor. Cartilajele fierte timp indelungat elibereaza in supa condroitin sulfati, glucozamine si alti compusi cu efecte benefice asupra articulatiilor.
Supa de oase este si un foarte bun antiinflamator gratie aminoacizilor pe care ii contine: glicina, prolina si arginina. Daca despre glicina si prolina am discutat, despre arginina trebuie sa stii ca s-a descoperit ca este extrem de benefica in tratarea sepsisului.
Supa de oase este extrem de eficienta in mentinerea sanatatii sistemului osos. Ea este foarte bogata in calciu, magneziu si fosfor, care sunt esentiale pentru sanatatea scheletului. Aceste minerale, alaturi de gelatina, sunt de asemenea eficiente pentru sanatatea parului si a unghiilor.
Din ce se prepara supa de oase?
Ei bine, raspunsul ar trebui sa fie simplu: din oase. Este esential insa ca oasele sa fie de calitate, sa provina, pe cat posibil, de la animale crescute ecologic, pe pasune, sau din peste de captura. Avand in vedere ca practic lichidul obtinut este o fiertura foarte concentrata, este in interesul tau sa te asiguri ca animalele de la care provin oasele au fost cat se poate de sanatoase in momentul sacrificarii.
Ce trebuie sa stii este ca poti pastra si fierbe de exemplu oasele unui pui facut intreg la cuptor, daca este vorba despre un pui de tara. Puiul „la sticla” se prepara repede, iar oasele isi pastreaza inca cea mai mare parte a mineralelor, asadar ele sunt numai bune pentru a fi refolosite.
Cum se prepara efectiv supa de oase?
Pentru fiecare 4 litri de apa trebuie adaugat aproximativ 1 kg de oase. Pentru un surplus de gelatina, poti adauga si cate 2 gheare de pui la acest amestec. In apa care fierbe se adauga, pentru un plus de savoare, putina sare, morcov, patrunjel, pastarnac, telina taiate bucati mari, ceapa intreaga sau taiata in jumatate, cativa catei de usturoi, si ce ierburi aromatice indragesti. Un ingredient esential la acest amestec este reprezentat de 2 linguri de otet de mere, deoarece otetul va ajuta la extragerea eficienta a mineralelor din oase.
In cazul in care folosesti oase de vita, savoarea supei de oase va fi mai mare daca pui oasele la copt in cuptor timp de 30 de minute la 350 grade. Apoi, oasele se pun in apa rece in care vor fierbe si in care se adauga si otetul si se lasa sa stea asa timp de 20-30 de minute.
Dupa aceasta perioada de repaos – necesara doar in cazul oaselor de vita si inutila pentru oasele de pui sau pentru peste – se adauga legumele si se pune la fiert. Odata ce apa incepe sa fiarba, focul se da la mic, oala se trage pe o margine a ochiului aragazului si se lasa la fiert mic timp indelungat. Dupa primele 2 ore de fierbere, e indicat sa iei spuma formata. Vei vedea ca daca reusesti sa folosesti oase de la animale crescute natural, cantitatea de spuma care se formeaza este considerabil mai mica decat in cazul animalelor crescute industrial.
Manualele recomanda fierberea timp de 48 de ore a oaselor de vita, 24 de ore a oaselor de pui si 8 ore pentru supa de peste. Din motive evidente, este dificil sa mentii o temperatura aproape de punctul de fierbere un timp atat de indelungat, insa chiar si oasele de pui ar trebui fierte minim 4 ore, iar timpul de fierbere a oaselor de vita ar trebui sa depaseasca totusi 8 ore. Cu jumatate de ora inainte de a stinge focul, poti adauga usturoiul si frunzele de patrunjel, daca doresti sa pui.
Odata incheiata fierberea, supa de oase trebuie lasata la temperatura camerei, sa se raceasca lent. Apoi, o vei strecura prin tifon pentru a indeparta eventualele impuritati si resturi de legume si pentru a obtine supa limpede.
Cum se foloseste supa de oase?
Supa de oase poate fi pastrata in frigider pana la 5 zile, sau poate fi congelata. Ea poate fi folosita ca baza pentru borsuri, fripturi sau sosuri. De asemenea, poate fi bauta ca atare o data pe zi, pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar. Iar in caz de boala, poate fi singurul aliment consumat pana cand pacientul se simte considerabil mai bine, caci este extrem de nutritiva, ramanand inca usor de digerat.
Aveai idee de multiplele beneficii ale supei de oase? Era una dintre retele pe care le folosesti deja?