Sarcina, alaptare sau primii ani de viata. Iata 3 momente din viata in care este esential sa acorzi o grija sporita starii de sanatate a oaselor tale. Stii ca oasele puternice pot fi garantate si de o alimentatie sanatoasa fara lactate?
Exista mereu tentatia de a consuma suplimente medicamentoase de calciu, fosfor si magneziu, insa ele se asimileaza mai greu decat mineralele existente in alimente, iar cand sunt absorbite exista riscul sa se depoziteze in cu totul alta parte decat la nivelul scheletului, formand mult temutii calculi, de exemplu.
Realitatea este ca e posibil sa iti asiguri necesarul de minerale pentru un schelet puternic exclusiv din alimentatie. Iar acest lucru este extrem de important, mai ales in timpul sarcinii si alaptarii, cand nevoie organismului cresc substantial. Se pare de altfel ca o alimentatie necorespunzatoare in aceste doua perioade din viata unei femei pun bazele unei osteoporoze severe mai tarziu.
De asemenea, bebelusii si copiii mici trebuie sa aiba asigurate toate substantele nutritive pentru ca si nevoile lor sunt crescute, viteza cu care se dezvolta scheletul in acesti primi ani ai copilariei fiind de neegalat.
Iata care sunt cele mai importante alimente pentru a avea oase sanatoase:
Pe primul loc se afla, suprinzator, legumele! Asta pentru ca ele sunt foarte bogate in calciu, magneziu, potasiu, fier si multe alte minerale.
Pentru sanatatea oaselor, cele mai valoroase sunt legumele cu frunze verzi, cum sunt kale, varza, mustarul, rucola, bok choy (varza chinezeasca), patrunjelul, nasturelul, hatmatuchiul (asmatui, cum mai este numit in unele zone), salata verde, andivele, spanacul, frunzele de papadie.
La lista legumelor bogate in calciu se adauga broccoli, morcovi, zucchini si ghinda. Varza chinezeasca este cea mai buna sursa de calciu raportat la numarul de calorii (790 mg de calciu pentru fiecare 100 calorii). Prin comparatie, laptele degresat ofera doar 351mg calciu/100calorii.
Atentie! unele dintre aceste legume, desi renumite pentru continutul mare de calciu, contin de asemenea oxalati, care pot incetini sau impiedica absorbtia calciului. Se pare insa ca persoanele care nu consuma produse lactate au o capacitate sporita de a absorbi calciul din aceste surse.
Pe locul doi in lista alimentelor esentiale pentru oase puternice se afla alimentele bogate in proteine. Proteinele sunt cele care asigura flexibilitatea oaselor, prevenind aparitia fracturilor.
Contrar opiniei populare, proteinele de origine vegetala sunt mai valoroase decat proteinele de origine animala. De aceea, cercetarile au demonstrat ca poti avea o dieta sanatoasa si perfect echilibrata din punctul de vedere al aportului de proteine si daca, dintr-un motiv personal, alegi sa nu mai consumi carne.
Pe locul trei in aceasta lista se afla o metoda traditionala de gatit pe care, din pacate, am pierdut-o in stilul de viata mereu aglomerat si pe fuga pe care il avem.
Poate iti amintesti ca, atunci cand avea de pregatit o mancare cu zeama sau sos, bunicile noastre foloseau supa de carne sau de legume in loc de apa de la robinet. Aceasta supa concentrata se obtine prin fierberea indelungata, la foc mic, a ingredientelor. Astfel, valoarea nutritiva a supei respective creste, caci in ea se dizolva mineralele din ingrediente.
Pe locul patru regasim tot lumea vegetala. Mai precis, este vorba despre cerealele integrale.: orez integral, grau integral, orz, ovaz, secara, mei, malai, amaranth, quinoa si hrisca, iata surse excelente de carbohidrati, fibre si vitamine B.
Consumul cerealelor integrale are de asemenea darul de a reduce necesarul zilnic de proteine. In plus, cerealele integrale sunt foarte bogate in magneziu, esential pentru absorbtia calciului din alimente.
Pe locul 5 se afla alimentele bogate in oligoelemente. Printre ele se afla algele, diversele sortimente de nuci si seminte. Desi oligoelementele sunt necesare organismului in cantitati foarte mici, asigurarea unui aport corect este adeseori mai importanta decat ingerarea unei cantitati foarte mari de calciu.
Un echilibru hidromineral corect la nivelul organismului garanteaza si o absorbtie corespunzatoare de calciu, cu depozitarea lui la nivelul matricii osoase, nu in alte locuri. Se pare ca persoanele care consuma alge de minim 2 ori pe saptamana sunt protejate de efectele osteoporozei.
In plus, algele sunt o buna sursa de iod, esential pentru functionarea optima a tiroidei si a paratiroidelor, glande endocrine care joaca si ele un rol esential in metabolismul calciului. Nucile si semintele sunt surse perfecte de acizi grasi esentiali si de proteine. De asemenea, ele sunt o sursa sigura de fier, seleniu, fosfor si magneziu.
Pe locul 6 in lista noastra se afla…oasele. Exista metode de preparare a oaselor care le fac comestibile !
Pe ultimul loc se afla grasimile de calitate. Ele sunt reprezentate de 2-3 linguri zilnic de ulei de origine vegetala, sau 1-2 linguri de grasime de origine animala. Dupa cum stii deja, prima varianta este cea preferata!
Tu ce alimente bogate in calciu consumi in dieta ta zilnica? De cate ori pe saptamana se regasesc aceste alimente in alimentatia ta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.