Refluxul gastric este frecvent intalnit la bebelusi. In unele cazuri insa, el poate fi atat de sever incat sa transforme mesele intr-un veritabil chin atat pentru mama cat si pentru cel mic. Iata ce semne ar trebui sa te duca cu gandul la refluxul gastric si care sunt solutiile la care poti apela pentru a ameliora situatia.
Ce este refluxul gastric la bebelusi?
Atunci cand medicii vorbesc despre reflux gastric, se refera la momentul in care mancarea din stomac ajunge inapoi in gura. Refluxul gastric este frecvent intalnit la bebelusi, insa uneori el poate deveni o problema.
Refluxul gastric la bebelusul sanatos
Avand in vedere dimensiunile mici ale bebelusului si faptul ca esofagul, care face legatra dintre gura si stomac, este scurt, refluxul apare frecvent la bebelusi. Inghitirea de aer in timpul suptului, ca si manipularea bebelusului in timpul sau dupa masa, pot determina regurgitarea unei cantitati mici de lapte.
Daca bebelusul nu pare deranjat de asta si daca regurgitarile nu sunt insotite de nici un fel de simptome, pregateste servetele la indemana si impaca-te cu ideea ca la varsta de 18 luni aceste regurgitari vor deveni o amintire duioasa. Daca insa bebelusul tau pare sa aiba si alte simptome legate de ora mesei, e bine sa consulti medicul, deoarece este posibil ca el sa sufere de boala de reflux gastroesofagian.
Care sunt simptomele bolii de reflux gastroesofagian?
Bebelusii diagnosticati cu reflux gastroesofagian prezinta simptome evidente:
- ei varsa frecvent dupa fiecare masa in cantitate mare.
- pot avea o tuse persistenta determinata de iritarea gatului de catre acidul gastric.
- alti bebelusi refuza sa suga, incep sa suga si se opresc plangand, se ineaca des in timpul suptului.
Toate aceste simptome sunt insotite de balonare si de dureri abdominale. In cazuri severe, bebelusii cresc incet, sau pot avea chiar probleme respiratorii si pneumonii determinate de aspirarea continutului gastric in plamani.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale bolii de reflux gastroesofagian?
De cele mai multe ori, cauzele constau in lungimea redusa a tubului digestiv sau imaturitatii valvei care ar trebui sa inchida stomacul si sa tina continutul acestuia inauntru. Uneori, poate fi vorba despre o alergie, cel mai adesea la proteina laptelui de vaca. In cazuri rare insa, copiii pot avea si alte probleme care afecteaza nervii sau musculatura. La copiii ceva mai mari, obezitatea, constipatia cronica, bauturile acidulate, excesul alimentar pot determina reflux gastric.
Semne ca bebe sufera de reflux – Cand sa consulti medicul?
Este important ca cel putin in primele luni de viata ale bebelusului sa ii povestesti medicului cat mai in detaliu cum decurg momentele importante ale zilei. Exista insa simptome care ar trebui sa te faca sa soliciti o intrevedere cat mai curand cu medicul pediatru:
- Daca bebelusul nu ia in greutate
- Daca vomita in jet
- Daca vomita un lichid galben sau verde, sange sau un continut negricios care seamana cu cafeaua rasnita
- Daca refuza sa manance
- Daca apare sange sau firisoare de sange in fecale
- Daca respira cu dificultate
- Daca incepe sa vomite dupa implinirea varstei de 6 luni.
Semne ca bebe sufera de reflux – Ce poti sa faci?
Uneori, refluxul gastroesofagian este suficient de sever incat medicul sa iti recomande folosirea de medicamente. Alteori insa, poti aplica unele trucuri pentru a-i face celui mic viata mai usoara, pana cand va depasi problema:
- Hraneste bebelusul mai des, cu cantitati mai mici de lapte.
- Tine bebelusul cat mai aproape de verticala in timpul mesei si minim 30 de minute dupa fiecare masa
- Insista ca cel mic sa elimine cat mai bine aerul dupa masa. Este recomandat sa faci pauze si in timpul mesei, pentru a-l ajuta sa elimine aerul.
- Ridica salteaua pe care doarme bebelusul la un unghi de 30 de grade fata de orizontala.
Unii medici recomanda, pentru bebelusii hraniti cu lapte praf, folosirea unei formule speciale antireflux.
In cazul bebelusilor alaptati, adaugarea in laptele de mama muls a unei mici cantitati de cereale de orez poate fi de ajutor, insa trebuie sa consulti neaparat medicul pediatru in legatura cu asta, avand in vedere ca recomandarea generala este ca pana la 6 luni bebelusii sa primeasca exclusiv lapte.
Tu te-ai confruntat cu problema refluxului cu bebelusul tau? Ce recomandari a facut medicul pediatru? Ce trucuri te-au ajutat sa depasesti aceasta perioada? Ai facut analize speciale pentru diagnosticarea refluxului?