Unor potentiali angajati li se prezentau cerintele unui anumit job si erau intrebati daca l-ar accepta. Printre cerinte se numarau: a fi la dispozitia angajatorului 24 de ore din 24, 7 zile din 7, a nu primi niciodata zile libere sau concediu, a manca si a merge la toaleta pe fuga si multe altele si intr-un final a accepta postul fara retributie. Toti cei intervievati erau socati, mai ales cand li se spunea ca exista intr-adevar o asemenea meserie si multi oameni o au. Si desi toti considerau ca e imposibil cand auzeau despre ce e vorba erau de acord: asa este meseria de MAMA.
Intr-adevar a fi mama poate fi considerata ca o meserie, mai ales ca majoritatea mamelor isi iau ramas-bun de la cariera pentru o perioada mai lunga, mai scurta sau chiar definitiva. Dar fiecare percepe altfel aceasta “meserie”, mai usoara, mai grea, mai de invidiat, mai de compatimit…este ceva subiectiv si care depinde de o serie de factori care nu tin doar de mama si copil. Sa vedem cativa dintre acesti posibili factori:
Meseria de mamica – Cat de mult ti-ai dorit sa devii mama.
In general daca ai planuit de ceva vreme acest pas si te-ai pregatit moral, ai citit, ai studiat, vei fi mai plina de entuziasm si lucrurile iti vor parea mai usoare. In cazul mamelor pentru care sarcina a aparut la un moment neasteptat s-ar putea sa apara anumite frustrari, melancolia dupa viata anterioara, pareri de rau dupa anumite etape poate sarite: terminarea studiilor, promovarea in cariera, vacante in lumea intreaga. Dar nu este o regula generala!
Si o mama care s-a pregatit mult isi poate da seama ca practica nu se compara cu teoria si sa isi dea seama ca totul e mai greu decat si-a imaginat, la fel cum si o mama luata prin surprindere se poate replia si adapta rapid constatand ca are reale inclinatii spre “meserie”.
CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor
Meseria de mamica – Varsta la care ai devenit mama.
Aici parerile sunt diferite, unii spun ca mamele foarte tinere nu se pricep, nu sunt suficient de mature sa faca fata noului rol, regreta ca “nu si-au trait viata”. Altii spun ca cele devenite mame la o varsta mai matura nu mai au rabdare si energie pentru copil si nici nu sunt deschise la informatii noi. Deci e clar ca de fapt nu varsta are o mare importanta caci in toate segmentele de varsta se gasesc atat “mame zen” cat si “mame plangacioase”.
CITEȘTE ȘI: Prima dată MAMĂ – 5 cele mai bune sfaturi pentru o proaspătă mamă
Meseria de mamica – Ajutorul de care dispui ca proaspata mama.
Nici aici lucrurile nu sunt clare: in mod normal ar trebui sa fie mai simplu pentru cea care are mai multe ajutoare, rude disponibile sa ajute mama cu curatenia casei, gatit, ingrijit copil sau vecine gata sa dea un sfat sau o mana de ajutor.
Insa mamele se plang tocmai de acest lucru, ca se simt invadate, ca fiecare incearca sa-si impuna parerile in legatura cu cresterea copilului, ca primesc sfaturi contradictorii, ca rudele venite sa ajute de fapt “isi baga nasul” si le fac pe proaspetele mamici sa se simta neajutorate si nebagate in seama. Prin urmare uneori e bine sa ai ajutoare, alteori e mai simplu sa te descurci pe cont propriu si sa iti faci propriul program, sa aplici ce crezi tu ca e mai bine, sa te poti concentra asupra copilului fara “galerie”.
CITEȘTE ȘI: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra
Meseria de mamica – Temperamentul si obiceiurile bebelusului.
Se spune ca exista bebelusi “cuminti” desi este un termen atat de impropriu raportat la un copil atat de mic! si bebelusi “solicitanti”. Exista bebelusi previzibili, care se lasa prinsi intr-o rutina, nu plang decat foarte putin, sunt zambareti si linistiti usurand mult treaba mamei si exista bebelusi “haotici”, care plang mult, care solicita mereu atentia mamei, care nu vor sa doarma si multe altele.
Dar o mare influenta o are atitudinea mamei: in general o mama relaxata si conectata la copil, atenta la nevoile bebelusului, disponibila in mod real va avea un copil linistit, multumit. O mama mereu panicata sau plina de frustrari, agitata, va avea un bebelus solicitant fiindca ei absorb starile mamei ca niste bureti.
Iar daca o mama viseaza la calatorii sau cariera sau mult timp liber de petrecut impreuna cu sotul lucruri ingreunate pentru o perioada dupa aparitia copilului meseria de mama i se va parea dificila indiferent cat de linistit si maleabil e copilul. Iar daca o mama isi intelege copilul si ajunge sa empatizeze cu el totul ii va parea mai usor, chiar daca noptile-i sunt nedormite si nu apuca sa faca dus cu zilele.
CITEȘTE ȘI: De ce să NU fii o mamă perfectă
Meseria de mamica – Atitudinea societatii fata de statutul de mama.
Este mai simplu cand statul iti ofera anumite conditii ca proaspata mama: concediu de ingrijire copil platit pe o perioada indelungata, anumite facilitati, cand angajatorii au intelegere si iti respecta decizia de a fi o perioada mama “full-time” fara sa te preseze sa te intorci la munca sau chiar sa te ameninte cu pierderea locului de munca.
Este mai usor cand societatea iti ofera posibilitatea sa socializezi cu alte mame, cand exista locuri de intalnire speciale, facilitate pentru mama si copil, programe diverse pentru mame si bebelusi, cand mamele sunt respectate si nu privite urat ca “luand banii statului fara sa produca nimic”.
Oricum ar fi, cu timpul orice mama isi va da seama ca greul trece si satisfactiile pe care le ai din “meseria de mama” nu le-ai fi putut lua de nicaieri altundeva.
CITEȘTE ȘI:
Primul An al bebelusului pe saptamani – Primele 52 de saptamani de viata
Cea mai prețioasă resursă a unei mame? Propria MAMĂ!