Laptele matern este cea mai completa sursa de hrana pentru copil deoarece isi modifica compozitia pentru a raspunde nevoilor acestuia. Este important sa il hranesti pe cel mic exclusiv cu lapte matern pana la varsta de sase luni.
In cazul in care din diverse motive nu poti alapta, folosirea biberonului pentru hranirea copilului este o optiune. Hranirea cu biberonul nu trebuie sa insemne ca bebelusul nu va beneficia de toata atentia si dragostea sau nu se va putea apropia la fel de bine de mama.
Hranirea cu biberonul. Avantaje si dezavantaje:
Printre avantajele hranirii cu biberonul se numara:
- Poti combina alaptarea cu hranirea cu biberonul, mai ales daca nu ai posibilitatea de a fi mereu langa copil atunci cand trebuie hranit
- Ofera mamei flexibilitate in hranirea copilului. Alte persoane vor avea posibilitatea de a-l hrani pe bebe si de a forma legaturi speciale cu el.
- Bebe nu va mai trebui hranit atat de des, pentru ca formulele de lapte praf sunt mai greu de digerat decat laptele matern, ofera satietate, ceea ce inseamna ca lui bebelusul nu i se va face foame atat de repede
- Poti controla mai bine cantitatea de lapte pe care o consuma bebelusul
- Hranind copilului cu biberonul cu formula de lapte mamicile nu trebuie sa isi mai faca griji cu privire la dieta si influienta acesteia asupra copilului.
Principalele dezavantaje in folosirea biberoanelor se numara:
- Un timp mai mare acordat pregatirii meselor, care va include curatatea si sterilizarea biberoanelor si a tetinelor
- Un timp mai mare necesar si pentru pregatirea formulei de lapte
- In vreme ce laptele mamicii nu costa nimic, formula poate avea costuri destul de ridicate
- In formulele de lapte nu se vor gasi anticorpii existenti in laptele matern, care sunt deosebit de importanti pentru dezvoltarea si protejarea sanatatii bebelusului
- la sugarii hraniti cu formula de lapte pot aparea mai des probleme cu constipatia si gazele intestinale decat cei care sunt hraniti la san.
Cum alegem si folosim corect biberonul?
Alegerea unui biberon care sa fie potrivit pentru bebe nu este simpla. Exista nenumarate variante de biberoane si o mamica va sta mult sa aleaga intre toate optiunile. Ele pot fi: din sticla sau din plastic, cu o varietate de forme, dimensiuni si culori. Tetina este in special cea care face diferenta intre multitudinea de optiuni. Pentru o trecere usoara de la alaptarea la san, la hranirea cu biberonul, trebuie avuta in vedere alegerea unei tetine cu forma anatomica, care sa imite cat mai fidel forma sanului mamei.
La fel de importanta ca forma tetinei este folosirea uneia cu flux potrivit pentru varsta copilului. Copilul va avea probleme si s-ar putea ineca daca se foloseste o tetina cu deschidere prea mare sau cu prea multe gauri sau ar putea sa depuna un efort prea mare, daca fluxul nu este suficient de mare.
De mare importanta sunt si sistemele anticolici care reduc riscul aparitiei colicilor pentru ca scad cantitatea de aer care poate fi ingerata in timpul hranirii. In primele luni de viata ale copilului, fluxul tetinei trebuie sa fie lent pentru ca hranirea cu biberonul sa se apropie cat mai mult de alaptarea naturala si, pe masura ce copilul creste, fluxurile tetinelor trebuie schimbate conform ritmului de dezvoltare si hranire al copilului. Nici aici nu exista o reteta care sa poate fi aplicata, dar iti vei putea da seama in timp daca nevoile copilului s-au schimbat.
Sfaturi pentru folosirea corecta a biberonului
Ce este recomandat in hranirea cu biberonul
- Alegerea unei pozitii confortabile in timpul hranirii copilului.
- Copilul trebuie asezat intr-o pozitie culcata, inclinat la aproximativ 45 grade, pentru a reduce cantitatea de aer pe care copilul o poate inghiti cand este hranit.
- In timpul hranirii, nu uita sa interactionezi cu acesta: uita-te in ochii lui, vorbeste-i, canta-i si bucura-te de aceasta experienta impreuna cu el.
- Foloseste biberoane noi pentru fiecare nou-nascut.
- Verifica temperatura laptelui din biberon inainte de a-i da (de sters) de mancare.
- Inainte de sterilizare, spala biberoanele si tetinele in apa calda cu (detergent pentru vase) cu ajutorul unei perii speciale, ca sa fii sigura ca sunt curatate bine.
- Nu uita sa sterilizezi biberoanele si tetinele inainte de fiecare folosire.
- Biberoanele si tetinele trebuie sterilizate mai ales in primele sase luni de viata ale bebelusului, dar pot fi sterilizate in continuare pana la 1 an. Renunta la sterilizare treptat.
- Verifica biberoanele si tetinele dupa hranire pentru a vedea daca acestea s-au uzat sau deteriorat.
- Arunca laptele nefolosit dupa fiecare hranire a copilului.
- Nu uita sa citesti instructiunile de pe pachetul formulei de lapte pentru a pregati corect cantitatea de lapte. Nu folosi niciodata mai mult sau mai putin lapte praf decat este specificat pe cutie deoarece acest lucru ii poate dauna bebelusului.
Ce NU este recomandat in hranirea cu biberonul
- Copilul nu trebuie lasat nesupravegheat cu biberonul in mana, nici chiar atunci cand invata sa il tina singur.
- Nu tine biberonul drept, ci inclinal pentru ca tetina sa se poata umple cu lapte.
- Nu folosi biberoane uzate sau zgariate.
- Nu incalzi biberoanele cu lapte in cuptorul cu microunde. Acest lucru poate duce la incalzirea prea puternica a laptelui si la distrugerea nutrientilor din el.
- Nu depozita biberoanele in compartimentele din usa frigiderului, deoarece temperatura din acea zona se modifica de fiecare data cand usa e deschisa sau inchisa.
- Nu dezgheta laptele matern in cuptorul cu microunde. Lasa-l sa se dezghete incet, la frigider sau prin asezarea biberonului sub un jet de apa calda (max. 37°C). Inainte de hranire agita usor biberonul pentru omogenizarea grasimilor care s-au separat.
- Nu amesteca formula de lapte cu laptele matern. Laptele matern poate fi pastrat mai multa vreme, dar formula trebuie aruncata dupa ce bebe a terminat de mancat. Amestecarea formulei cu laptele matern duce la o risipa inutila.
- Nu pregati formula de lapte praf cu mult timp inainte de a-l hrani pe bebe, pentru ca acesta poate dezvolta bacterii periculoase pentru sanatatea copilului.
- Nu lasa mult timp copilul cu biberonul in gurita dupa ce a terminat de mancat, pentru ca acest lucru ii poate afecta dintii si ar putea dezvolta carii.
Daca este cazul sa faceti trecerea la biberon, e important sa aflati daca marca de biberoane aleasa are toate produsele si accesoriile care sunt necesare pentru sterilizarea acestora, recoltarea si stocarea laptelui matern si incalzirea hranei. E important ca toate produsele folosite pentru hranirea celui mic sa fie de buna calitate si sa se potriveasca intre ele, nu numai pentru siguranta bebelusului, dar si pentru confortul celor care il vor hrani.