Infectiile urinare la copii apar destul de frecvent. Ele pot reprezenta un episod pasager de boala, sau pot fi semnul unei probleme mai grave. Iata ce trebuie sa stii despre infectiile urinare la copii.
Infectiile urinare nu sunt deloc rare la copii. Inainte de a implini 5 ani, 8% dintre fetite si 1-2% dintre baieti au experimentat macar un episod de infectie urinara. Daca la copiii mai mari infectiile urinare pot evolua cu simptome specifice, cum e jena la urinare sau nevoia de a urina frecvent, la bebelusi si copiii mici simptomele sunt mai putin specifice. De multe ori, singurul indiciu ca ceva ar fi in neregula este febra, in lipsa absentelor simptomelor in sfera respiratorie.
Infectie urinara la bebelusi si copii – Ce sunt infectiile urinare?
Infectiile urinare apar atunci cand bacteriile ajung in tractul urinar. Tractul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, iar infectiile pot aparea la orice nivel. La copii, cele mai frecvente infectii apar la nivelul uretrei si al vezicii urinare. In acest caz infectia poarta denumirea de cistita. Atunci cand infectia avanseaza la uretere si rinichi, este vorba de o afectiune mai grava denumita pielonefrita. In mod normal, urina este sterila. Totusi, bacteriile din fecale pot contamina uretra, de aceea cel mai frecvent implicat agent patogen este Escherichia coli. Exista insa numeroase alte bacterii si o serie intreaga de virusuri care pot provoca infectii ale tractului urinar. INFECTIILE URINARE NU SUNT CONTAGIOASE!
Dintre factorii predispozanti pentru infectii urinare amintim:
- Sexul: din motive anatomice, uretra fetelor este mai scurta si mai apropiata de anus decat cea a baietilor, de aceea infectiile urinare apar mai frecvent la fetite
- O anomalie de dezvoltare a tractului urinar
- Refluxul urinei din vezica urinara catre rinichi. Afectiunea se numeste reflux cistouretral, bebelusul se naste cu aceasta problema. Un procent de 30-50% dintre copiii cu infectii urinare sufera de aceasta problema
- Toaleta deficitara
- Folosirea spumanetelor de baie care pot irita uretra
- Antecedente familiale de infectii urinare repetate.
Care sunt simptomele infectiei urinare la copii?
Simptomele infectiilor urinare variaza in functie de varsta copilului si de segmentul tractului urinar afectat. La copiii foarte mici simptomele pot fi vagi sau foarta generale. Copilul poate fi nervos, mananca prost, varsa.
Unii copii fac doar febra, fara nici un alt simptom. La copiii ceva mai marisori, simptomele pot indica ce segment al tractului urinar este afectat. In cazul cistitelor simptomele includ senzatie de usturime sau de arsura la urinare, nevoia de a urina frecvent, febra, durere de spate sau de burta in zona vezicii urinare.
Copilul poate incepe sa faca in pat noaptea, iar urina are adesea un miros urat, este tulbure sau poate contine sange. Aceleasi simptome pot aparea si in cazul pielonefritei, dar in acest caz febra apare in toate cazurile, iar copilul are si o stare generala proasta.
Cum se pot preveni infectiile urinare la copii?
Prevenirea infectiilor urinare la copiii mici se face prin schimbarea frecventa a scutecului si schimbarea cat mai repede dupa ce a defecat. Odata ce copiii renunta la scutec, trebuie deprinsi cu metode corecte de igiena locala. De exemplu, fetitele trebuie invatate sa se stearga mereu din fata spre spate, pentru a evita raspandirea bacteriilor dinspre anus spre uretra.
Copiii trebuie invatati sa urineze atunci cand simt nevoia. Retentia de urina este o cauza frecventa a infectiilor urinare. Lenjeria intima din bumbac, consumul de lichide sunt alte metode de evitare a infectiilor urinare.
Diagnosticul infectiilor urinare are mai multe etape
Dupa consultul clinic, medicul iti poate cere sa recoltezi urina pentru o analiza a acesteia. Sumarul de urina va cauta sa identifice modificarile de compozitie a urinei care ar putea indica evolutia unei infectii urinare.
Urocultura urmareste identificarea antibioticelor la care este sensibila bacteria patogena care a determinat infectia. In unele cazuri medicul poate suspecta existenta unei probleme anatomice care sa favorizeze aparitia infectiilor urinare. Este cazul copiilor la care prima infectie apare la o varsta foarte frageda, sau al copiilor care fac infectii urinare repetate.
In acest caz medicul poate solicita efectuarea unei ecografii renale sau a vezicii urinare, sau poate solicita efectuarea unor radiografii speciale. Ti se poate recomanda sa mergi cu copilul la un medic urolog, care este specializat pe acest tip de probleme.
Infectie urinara la bebelusi si copii – Tratament
Tratamentul infectiilor urinare la copil se face cu antibiotic. Antibioticul este ales in functie de rezultatul uroculturii. La terminarea tratamentului cu antibiotic medicul va solicita repetarea examenului de urina. Dupa 1, 2 si 3 saptamani de la vindecare este bine sa repeti analiza de urina, deoarece multe infectii urinare pot fi tratate incomplet si pot cauza complicatii serioase.
Este esential sa ii dai copilului sa consume multe lichide. Extractul de merisor pare sa fie de asemenea foarte eficient in tratarea infectiilor urinare si poate fi folosit pe termen lung si pentru preventie. Monitorizeaza drumurile pe care le face copilul la baie si verifica aspectul urinei pentru a observa modificarile survenite. In 2-3 zile de la inceperea antibioticului ar trebui sa apara imbunatatiri evidente.
Adesea antibioterapia orala este suficienta. Exista cazuri in care este necesara spitalizarea copilului:
- Daca copilul face temperatura foarte mare, cu frisoane si are stare generala proasta, caci in acest caz este vorba probabil de o infectie care afecteaza rinichii
- Daca copilul are mai putin de 6 luni
- Daca copilul este deshidratat si varsa, astfel ca nu poate fi hidratat prin consum de lichide.
In cazul copiilor diagnosticati cu reflux cistouretral, este esential ca ei sa fie supravegheati atent de medic. Multi dintre ei depasesc problema atunci cand cresc, dar in unele cazuri este necesar sa se intervina chirurgical. Exista riscul ca, in cazul infectiilor urinare repetate, copilul sa dezvolte insuficienta renala mai tarziu in viata.
Citește și despre:
Cand scapam de pampers si cum incepe antrenamentul la olita
De ce să nu-l pui prea devreme pe bebe să folosească oliță
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Probleme ale mamei dupa nastere care necesita tratament imediat