Problemele de somn ale bebelusilor preocupa intens pe toti parintii. Oboseala pe care o acumulezi zi dupa zi te face sa fii mai putin rabdatoare, sa ai mai putin randament si sa cazi in depresie. Iata cele mai frecvente greseli pe care le fac cele mai multe mamici cand vine vorba de somnul bebelusului. Aproape toate mamicile se plang de oboseala intr-un moment sau altul in primul an de viata al copilului. Bebelusul nu doarme destul, nu doarme cand trebuie, nu doarme pentru ca nu e destul de obosit, nu vrea sa doarma. Suna cunoscut?
Care este cea mai frecventa greseala a mamelor?
Cele mai multe mame pornesc de la ideea ca cel mic trebuie sa fie „bine obosit” ca sa doarma mai bine la noapte. Si de aici porneste marea dezamagire si „lupta oarba” pentru somn. Desi pica de oboseala, bebelusul refuza sa adoarma, plange cand stingi lumina, cand canti sau il legeni sau aplici orice ritual legat de somn. Atunci, te gandesti ca nu ii este somn si te intorci la joaca. Joaca degenereaza in curand in nervi si plans si cand, in sfarsit, reusesti sa il adormi, descoperi ca se foieste, are un somn superficial, se trezeste de o suta de ori. Iti promiti ca maine o sa ai grija sa fie cu adevarat obosit la culcare, ca sa doarma „lemn”. Iti este cunoscut scenariul?
De ce bebelusii obositi nu vor sa doarma?
Suprastimularea este caracteristica primelor luni de viata ale bebelusului. Nu este adevarat! E drept ca in primele 3 luni de viata bebelusul suprastimulat are un comportament mai spectaculos, manifestat prin crize de plans violent si de neconsolat. Unii psihologi si pediatri merg pana acolo incat spun ca nu exista colici ci doar bebelusi suprastimulati. Insa suprastimularea ii afecteaza pe copiii de toate varstele. Copiii nu stiu sa se opreasca atunci cand fac ceva ce ii intereseaza.
Nu e musai sa fie cine stie ce jucarie noua si sofisticata si cu siguranta nu e descoperirea secolului! insa pentru ei este incitant faptul ca au aflat ca pot pune formele in incastru. Sau ca se pot ridica in picioare. Sau ca au inceput sa comunice cu adultii si sa se faca intelesi. Indiferent care este motivul surescitarii lor, este rolul parintelui sa fie atent la semnele subtile pe care le da cel mic. CITEȘTE ȘI: 5 Soluții atunci când copilul se culcă prea târziu sau se trezește prea devreme
Copiii obositi adorm mai greu!
Cu siguranta ti s-a intamplat si tie sa fii atat de obosita incat sa nu poti adormi. Acelasi este si cazul bebelusului tau. Daca vei fi atenta, vei observa ca daca il pregatesti pe cel mic de culcare la primele semne discrete ca bateriile ii sunt pe terminate, acesta va adormi mai usor si va dormi mai linistit. Pe de alta parte, atunci cand te miri cat de in verva este si te intrebi cu ce combustibil „functioneaza”, ai surpriza ca momentul mersului la culcare sa fie un chin pentru amandoi.
Cum sa faci ca mersul la culcare sa fie un moment placut?
Despre ritualurile asociate momentului mersului la culcare ai citit deja. Stii de ce sunt importante. Insa mai exista un truc care iti garanteaza succesul deplin. Acesta este alegerea momentului potrivit pentru a merge la culcare. In principiu, poti creea o rutina in ceea ce priveste ora de culcare, dar bebelusul creste repede iar aceasta ora de culcare va suferi numeroase modificari pana la implinirea varstei de 2 ani si chiar si dupa aceea. Mai important de atat este sa inregistrezi primele semne de oboseala pe care le da cel mic si sa intervii prompt. Vei observa ca cel mic se va odihni mai bine, va avea somnul mai linistit si va fi mai bine dispus si pe timpul zilei.
Bebelusul tau cand se odihneste mai bine? Cum alegi momentul in care il duci la culcare? CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde