Masa de Craciun este o traditie care aduna laolalta intreaga familie, indiferent in care colt al tarii sau chiar al lumi ar trai. Iata cateva idei de a va uimi oaspetii si de a-i face pe cei mici sa ia o pauza de la jucarile aduse de Mosul, pentru a sta la masa cu toata lumea.
In timpul mesei de Craciun e greu sa convingi o mana de copii, exaltati de bucuriile aduse de Mos Craciun, sa stea cuminti la masa. Cel mult ii poti lamuri sa ia cateva imbucaturi in treacat. Iata insa cateva idei de preparate care ii vor tine pe cei mici la masa si ii vor distra deopotriva si pe cei mari.
Gata cu mancarea plictisitoare. Oala cu sarmale, castronul cu salata boeuf,carnatii de langa platoul cu muraturi si feliutele de sunculita si muschiulet aliniate langa cascaval si masline. Nu, nu te speria, nu iti spunem sa renunti la toate astea ! Doar iti dam cateva idei despre cum le-ai putea prezenta altfel.
Antreurile sunt felul de mancare care se preteaza cel mai bine la …joaca. Gustarile reci si cele calde pot fi prezentate intr-un milion de moduri amuzante, care sa ii dea gata pe cei mici. Iata cateva idei.
Mos Craciunii – pot fi facuti din fructe (capsuni, banane) cu frisca sau crema de branza. Foarte simplu de realizat si cu siguranta spre deliciul celor mici.
Pinguinii. Simplu de facut din crema de branza pe care o poti pregati tu insati in casa, cu cate o bucatica de rosie si masline. Aseaza-i pe o rondea de morcov din care ai decupat un triunghi. Vezi aici modul de preparare al pinguinilor
Omul de zapada – Daca nu ati iesit inca afara sau daca nu a nins si nu ati facut omul de zapada nu-i nimic il facem direct in farfuria micutului. Ia cateva lingurite de branza proaspata de vaca si orneaza un om de zapada. Pregates-te si doua fasii de castravete proaspat, o fasie subtire de morcovel, cateva bucatele mici de masline negre pentru ochi si nasturei si gata distractia.
Stim ca e iarna, dar buburuzele sunt frumoase oricand, si sunt atat de usor de pregatit! Vezi aici reteta de buburuze cu rosii cherry si crema de branza pentru copii
Reni din telemea sau din urda. Ce poate fi mai simplu decat sa tai cateva triunghiuri de branza pe care sa le aranjezi cu mini-covrigei si rondele de masline umplute cu gogosar?
Bradul de Craciun – este de nelipsit si poate fi realizat usor din fructe sau cubulete de diverse sortimente de cascaval si masline sau legume. Afla de aici cum se realizeaza un bradut de Craciun din fructe.
Oua umplute cu maioneza sau crema de branza si verdeturi sub diverse forme: puisori, ciupercute, soricei, porcusori sunt o incantare vizuala si gustativa si cu siguranta un motiv de distractie pentru cei mici. Pestru mai multa culoare poti orna ouale umplute cu rondele fine de ridichi rosii.
Salata boeuf poate fi cu usurinta ornata de Craciun sau facuta sub forma un om de zapada. Daca vrei sa faci o schimbare in meniul traditional, o poti inlocui cu o mult mai sanatoasa salata de telina si morcov, cu putina maioneza de casa in care eviti sa adaugi galbenus crud.
O varianta de bruschete de sarbatoare. Le poti face fie din paine taiata festiv, fie din aluat de pizza. Sau le poti spune simplu mini-pizza. Marele avantaj e ca poti folosi multe ingrediente in multe combinatii, pe placul tuturor. Evita salamul si orneaza cu rosii cherry pentru globulete.
Pateul de casa nu e pe lista alimentelor preferate ale copilului? Incearca sa il prezinti altfel. Poate un arici ar fi de ajutor. Poti realiza asta cu jumatati de masline negre fara sambure.
Poti de asemenea pregati niste „frigarui” vesele cu piftelute mici rotunde din carne de pui si bucati de rosii, castraveti, ardei. Sau le poti pastra ca desert, punand pe ele bucati colorate de fructe.
Tu cum te-ai gandit sa prezinti mancarea de Craciun? Vei face ceva simplu sau mai degraba inedit?
Sursa foto pinterest.com