O dantura regulata, ordonata, in care dintii sunt bine aliniati, nu e doar o problema estetica ci si una de sanatate pe termen lung. Afla cum poate dantura sa ii influenteze starea de sanatate a celui mic si ce poti face daca dintisorii sai cresc stramb.
De ce dintii de lapte cresc strambi?
Dintii strambi sunt de cele mai multe ori o mostenire genetica, dar nu in sensul in care crezi. Nu este vorba ca daca unul dintre parinti a avut dinti strambi, urmasii sai vor pati la fel. Mai degraba avem de-a face cu situatia in care copilul mosteneste, spre exemplu, dintii lati ai tatalui, pe maxilarul mic al mamei.
Un alt motiv pentru care dintii bebelusului pot fi strambi este obiceiul de a suge degetul in cea mai mare parte a zilei. Suptul degetului determina exercitarea unei presiuni pe incisivi; incisivii superiori sunt trasi catre exterior, in timp ce cei inferiori sunt impinsi catre spatele gurii
Nu confunda dintii strambi cu situatia in care dintii de lapte ai bebelusului au spatii mari intre ei. Acesta este un lucru foarte bun in vederea dezvoltarii dentitiei definitive.
In alte cazuri, dintii cresc strambi ca urmare a unui defect de dezvoltare a maxilarului sau a mandibulei, care in loc sa se potriveasca perfect, au dimensiuni diferite.
De ce sunt dintii strambi o problema?
Dintii strambi nu sunt nicidecum doar o problema estetica. Chiar daca acesta este primul lucru care te-ar putea ingrijora atunci cand observi ca cel mic are aceasta problema, exista motive mai serioase pentru care merita sa consulti medicul si sa o remediezi.
Dintii strambi afecteaza procesul de masticatie. Curatarea danturii este o provocare mai mare in cazul dintilor crescuti stramb, asadar riscul de aparitie a cariilor si a gingivitei este considerabil mai mare.
Tensiunea constanta pe care o resimt dintii, muschii si maxilarul cresc riscul de fractura dentara. Tocirea dintilor se face neuniform, iar in unele situatii dantura nealiniata poate determina defecte de vorbire.
Ce poti face pentru a remedia problema dintilor strambi?
Primul pas pe care trebuie sa il faci este o programare la medicul stomatolog specializat pe probleme de ortodonie. El va examina clinic micutul pacient si va recomanda efectuarea unei radiografii.
Ulterior, va lua o amprenta a danturii copilului, punandu-l sa muste o bucata de material special asemanator unei plastiline.radiografiile ofera informatii despre pozitia dintilor si a radacinilor acestora. Radiografiile panoramice ofera informatii suplimentare despre relatia dinte-maxilar si maxilar-craniu.
Odata stabilit diagnosticul, medicul va decide care este cel mai corect tratament pentru cazul specific al micutului tau. Uneori este suficient ca cel mic sa poarte doar noaptea un aparat dentar care sa asigure pastrarea pozitiei corecte a danturii.
In rare cazuri, in care dintii cresc foarte inghesuiti, medicul poate decide ca este necesara o extractie pentru a aface loc celorlalti dinti. De cele mai multe ori, insa, se recomanda purtarea unui aparat dentar permanent, pentru o perioada de timp.
Cand ar trebui sa consult medicul stomatolog?
Ei bine, preferabil este ca vizitele la medicul stomatolog sa fie facute periodic, inca de la o varsta frageda a copilului. Astfel el are ocazia sa se obisnuiasca cu cabinetul medicului intr-o perioada in care nevoia de interventie este minima.
Daca totusi nu ai facut asta, iti recomandam sa programezi o consultatie macar atunci cand erupe dantura definitiva a celui mic.
De multe ori incisivii frontali erup in unghiuri ciudate, iar in unele cazuri asta se intampla inainte ca dintii de lapte sa fi cazut, caz in care este necesara extractia acestora, pentru a le da celorlalti sansa sa se alinieze corect.
In general, incisivii se aliniaza singuri gratie fortelor care actioneaza asupra loc din partea limbii si a buzelor, de aceea li se ofera un ragaz de 3 luni inainte de a trage concluzii in ceea ce priveste pozitia lor definitiva.
In majoritatea cazurilor, tratamentul ortodontic incepe in jurul varstei de 12 ani, cand a erupt deja dantura definitiva, insa este bine sa consulti medicul specialist inainte de aceasta varsta, caci numai el este in masura sa aleaga conduita terapeutica potrivita situatiei copilului tau.