Toate mamicile se intreaba ce ar trebui sa faca pentru a stimula dezvoltarea copilului. Exista pe piata o gama foarte larga de jocuri si jucarii care li se adreseaza copiilor. Exista insa cateva jocuri ieftine si la indemana tuturor, care par sa aiba cel mai mare succes.
De multe ori, in incercarea de a le oferi copiilor totul, mamele uita ca exista o varsta a explorarii, la care totul se invata prin observare, atingere, manevrare, prin observarea consecintelor si asa mai departe. Jucariile scumpe din magazine au defectul de a fi ultraspecializate, adresandu-se unui anumit gest, demonstrand o singura actiune cu o singra consecinta. Iata cateva idei de jocuri pe care expertii de la Baby Center le recomanda si pe care le poti pune in practica impreuna cu cel mic, din care va invata o multime de lucruri fara sa isi dea macar seama.
Cuburile sunt o jucarie clasica si fara varsta
Sa nu uitam ca exista variante ale jocului cu cuburi care li se adreseaza si adultilor! Cuburile ii ajuta pe copii sa experimenteze, sa testeze, sa reincerce daca au esuat. Copilul va descoperi ca daca aseaza un cub mai mare peste un altul mai mic, turnul devine instabil si se prabuseste. Cand va descoperi ca asta se intampla de fiecare data, va formula o concluzie si va incerca o alta metoda de a obtine turnul cel mai inalt. Specialistii spun ca acesta este inceputul dezvoltarii gandirii stiintifice. In plus, in timpul acestui joc simplu, copiii invata si notiuni de raportare spatiala: alaturi, deasupra, dedesubt, in stanga, in dreapta, mai sus, mai jos. Ce au parintii de facut? Sa ii ofere copilului cuburi de diverse marimi si culori, pentru ca joaca sa fie mai interesanta.
Activitati care dezvolta inteligenta copilului – Lasa copilul sa te indrume!
Lasa-l pe copil sa aleaga ce doreste sa faceti, ce joc sa jucati, in ce activitate sa va implicati. S-ar putea sa fii uimita de cum inventeaza propriul joc, cu noi reguli pe care stie sa le adapteze la fiecare situatie nou creeata. Doreste sa plimbe o frunza intr-o baltoaca timp de zece minute? Sa sape o groapa cu un betisor? Sa alinieze firele de iarba? Sa urmareasca un gandacel prin tot parcul? Nici o problema! Nu il intrerupe, nu te plictisi tu inaintea lui, insoteste-l, observa-l, ajuta-l din cand in cand cu cate o intrebare. Se pare ca cei mici invata mai multe cuvinte atunci cand sunt secondati in timpul jocului decat cand le cerem sa ne urmeze.
Costumati-va in diverse personaje
Astfel se va imbunatatiti imaginatia, stimulati gandirea creativa, invatati sa va controlati impulsurile, lucru esential pentru copil. Atunci cand cei mici se costumeaza, ei devin altcineva, fapt ce ii obliga sa se controleze si sa se comporte altfel, conform personajului care au devenit.
Activitati care dezvolta inteligenta copilului – Gatiti impreuna
Nu te speria, daca cel mic e inca prea mic, nu e neaparat nevoie sa il lasi sa se bage in vesela din bucatarie, desi cu siguranta ar fi foarte amuzant pentru el. Va puteti preface impreuna. Ofera-i o cratita sau un castronel de plastic, o lingura de lemn si invita-l sa gateasca. Este o alta activitate abstracta, in care lucruri reale devin altceva, capata o noua identitate.
Jucati de-a v-ati ascunselea
Acest joc vechi de cand lumea este probabil metoda cea mai amuzanta de a-i dezvolta celui mic simtul orientarii in spatiu. Jucatorul trebuie sa vizualizeze locul de joaca: parcul, curtea, casa si sa se gandeasca care ar fi cel mai bun loc in care sa se ascunda, cum poate ajunge acolo, apoi sa recreeze o „harta” pornind de la noua sa locatie, calculand cum sa ajunga la locul din care s-a numarat. Ce poti face ca parinte? Daca cel mic nu reuseste sa inteleaga notiunea de ascuns, incearca sa incepeti prin a ascunde un obiect si cerandu-i sa il gaseasca. Chiar daca jucaria de plus a fost ascunsa sub o perna chiar in fata lui, copilul va fi surprins si mandru cand va afla de ce este in stare.
Apa si nisipul sunt de asemenea doua instrumente minunate pentru invatare
Un lighean de nisip si cateva cani de apa, cu lingurite de diverse marimi si forme de umplut cu nisip, si copilul va fi fascinat timp indelungat. In timp ce se joaca fericit, copilul va invata despre lichide si solide, texturi si…fizica. Isi va dezvolta rabdarea pe masura ce va observa ca apa pe care o tot toarna in groapa din nisip continua sa dispara. Va invata sa puna in forme exact cata apa trebuie pentru a putea creea „castele” din nisip. Ce poti face ca parinte? Observa-l cu atentie si adreseaza-i din cand in cand cate o intrebare: vad ca betele alea stau singure in nisip, ma intreb de ce?
Nu uita niciodata ca ceea ce noi, adultii, numim joaca, pentru copil este un continuu proces de invatare
Chiar si jocurile care sunt 90% imaginatie, pentru copil reprezinta o sursa de stimulare a gandirii creative, de formulare de ipoteze si metode de rezolvare. Nu lua in ras joaca celui mic, oricat de banala ti s-ar parea, ci observa-l de la distanta sau implica-te alaturi de el. Nu ii arata „cum e mai bine” sau „cum e mai usor” ci mai degraba, daca il vezi in impas, pune-i intrebari care sa il ghideze treptat la identificarea solutiei.
Tu ce activitati care dezvolta inteligenta copilului ai identificat, ce jocuri joci cu copilul tau? Ii place sa petreaca timp in astfel de activitati statice? Iti solicita participarea alaturi de el, sau se multumeste sa te stie in apropiere?