Din momentul in care te-ai hotarat sa devii mama, iti ramane de luat apoi o decizie destul de dificila – intoarcerea la munca dupa terminarea concediului de crestere a copilului. Acest lucru este o adevarata incercare pentru multe mamici care se vad nevoite sa faca acest pas, fie pentru ca situatia lor economica nu le permite altfel, fie ca vor sa isi continue cariera.
Pe de alta parte, cele care au posibilitatea de a alege, incearca sa gaseasca varianta cea mai buna intre un job full-time si unul part-time. Fie ca ocupi un post mai putin important intr-o companie sau unul esential, problemele cu care te vei confrunta sunt aceleasi. Catalog-Cursuri iti ofera cateva sfaturi care te-ar putea ajuta.
Planifica si structureaza timpul in mod eficient
Azi suntem intr-o postura in care ne putem face planuri pentru aproape orice si acestea pe termen lung. Putem sa ne planuim maternitatea, putem sa ne planuim cariera, intemeierea unei familii si chiar durata acestor evenimente, insa nu putem face asta cu toate aspectele din viata noastra. Vei avea nevoie de timp pentru a te obisnui cu rolul de mamica si in acelasi timp si cu rolul de parinte activ in mediul profesional. Daca esti nevoita sa te intorci la munca imediat dupa nastere, incepe planificarea inca din timpul sarcinii. E adevarat ca vei trai cu impresia ca niciodata nu vei avea suficient timp sa termini tot ce ai de facut. Este vorba de organizare si planificare pentru a evita orice conflict interior.
Pozitioneaza-te inainte sa pleci
Trebuie sa constientizezi foarte bine pozitia ta in companie si sa-i faci si pe ceilalti sa o cunoasca. Gandeste-te apoi ce anume ai de gand sa faci pentru pentru a-ti usura tranzitia din momentul plecarii de la job si pana la intoarcerea la el. Cand va fi momentul sa te intorci? Ce volum de munca poti face singura? Cat de mult poti face impreuna cu colegii sau cu seful tau? Cu cat acorzi mai multa atentie acestui aspect si reflectezi asupra lui, cu atat facilitezi aceasta tranzitie, si iti poti pozitiona intoarcerea asa cum ti-o doresti a fi. Nu vrei ca atunci cand te vei intoarce sa fii nepregatita sau sa devii o persoana pe care ei o pot inlocui usor.
Tine legatura cu oamenii din companie
Vei fi plecata o perioada destul de mare de timp, de aceea trebuie sa mentii legatura cu organizatia sau compania din care faci parte, mai ales cu oamenii care sunt de referinta pentru tine. Fie ca aceste persoane sunt colegii din echipa sau seful tau, conteaza sa ii ai aproape si e recomandabil sa tii legatura cu ei. Daca se intampla sa ai si prieteni printre colegi este minunat si este la fel de recomandabil sa tii legatura si cu acestia. Cu siguranta vor fi foarte interesati sa auda oricum vesti de la tine.
Transfera-ti energia si echilibrul
Muncesti de cand te stii, iar bebelusul iti ocupa 100% din timp. In curand va trebui sa-ti transferi o parte din aceasta energie catre intoarcerea la serviciu. Gandeste-te bine inainte la felul in care vei reveni, cum iti vei intra inapoi in ritm si cum le vei echilibra jobul cu rolul de mamica. Vei trece prin multe stari, de la stres pana la neliniste si ingrijorare, insa sentimentul de vina va fi cel mai pregnant. Te vei simti usor vinovata pentru ca ti-ai lasat copilul in grija altcuiva sau pentru ca te simti usurata atunci cand te afli la serviciu, departe de agitatia de acasa.Trebuie sa-ti aduci aminte insa de ce te afli la job si care sunt avantajele pe care le aduce faptul ca lucrezi. Nu trebuie sub nici o forma sa te compari cu alte mamici pentru ca acest lucru va atrage dupa sine frustrari. Chiar daca viata unora dintre ele pare perfecta, nu ai de unde sa stii prin ce trec. Mai degraba, le poti cere sfaturi utile.
Cere sprijin din partea anagajatorului
Managerul tau direct trebuie sa fie constient ca oricat de mult ti-ar placea munca pe care o faci si oricat de valoroasa te-ar considera, acum ai o alta prioritate – copilul. Daca aceasta constientizare nu are loc din partea lui atunci e nevoie sa ii explici ca spatiul de munca are nevoie de aranjamente pentru noul tau rol. Incearca sa afli care sunt orele de munca flexibile si care sunt politicile companiei cu privire la concediul de sanatate, concediul personal si alte zile libere. Nu-i da insa impresia ca nu ai fi doritoare sa mai continui lucrul la companie. Gaseste o punte eficienta de comunicare intre tine si conducerea firmei.
Obisnuieste-te cu noul stil de viata
Cand te intorci la serviciu, vei trece printr-o serie de tranzitii de natura psihologica, fizica si emotionala. Inainte de a te intoarce la lucru, construieste-ti o „echipa forte” care sa includa partenerul de viata, o bona, alte mamici care lucreaza si carora le poti face, la randul tau, mici servicii, un parinte sau un prieten care este dispus sa te ajute in aceasta perioada. Trebuie sa te pregatesti emotional sa lasi copilul cu o bona sau cu alte persoane si trebuie sa faci asta cu ceva timp inainte sa te intorci practic la birou.
Ar fi indicat sa incepi sa lucrezi cu jumatate de norma inainte sa te intorci la programul full-time. Daca nu ai cum sa stai acasa un an intreg, sau 2 cum este cel mai potrivit, atunci incearca sa stai acasa cu copilul un numar suficient de luni, pentru ca relatia parinte-copil sa aiba timp sa se contureze. Atasamentul este cel care il ajuta pe copil sa se simta iubit si protejat. Asadar, intoarcerea la locul de munca dupa nastere nu este usoara, dar nici imposibila si stim o multime de femei de succes care au reusit acest lucru.