Nasterea, unul dintre cele mai firesti si imbucuratoare evenimente din viata societatii, a fost, ca multe alte evenimente marcante ale vietii umane, subiectul a numeroase obiceiuri si traditii, in functie de zona geografica si de perioada istorica. Iata ce trebuie sa stii despre cum decurgeau nasterile, din cele mai vechi timpuri pana la tendintele actuale.
In trecut, nasterea era un eveniment inconjurat de misticism
La nastere asistau in general femeile. In trecutul indepartat, vrajitoarele erau responsabile de asigurarea asistentei la nastere. Ulterior, cand rolul vrajitoarelor in comunitate s-a diminuat, iar vrajitoria a fost interzisa, femeile erau asistate la nastere de moase. „Meseria” se „fura” din mama in fiica, moasa fiind doar o femeie care asistase numeroase nasteri. Prima scoala de moase din Europe de Vest a fost infiintata abia spre sfarsitul anilor 1700, si daca ne gandim bine care erau cunostintele medicale din acea perioada, trebuie sa admitem ca priceperea moaselor se referea mai degraba la experienta si la intuitie decat la stiinta.
Intr-o perioada, rolul moaselor a fost preluat de asa-zisii medici
Ei erau reprezentati de barbieri, al caror panaceu era luarea de sange. Ei au preluat rolul moaselor, fiind insa insotiti de acestea sau de femei in varsta din familia gravidei, care mai asistasera si la alte nasteri. In continuare, barbatii nu erau acceptati in incaperea in care sotia lor dadea viata pruncului, nasterea fiind considerata indecenta.
Aparitia primelor spitale este inregistrata in Europa de vest in secolul 18
Cu toate acestea, abia mult mai tarziu s-a considerat oportun ca nasterile sa aiba loc in alta parte decat acasa. Nasterea la spital a devenit ceva comun abia in secolul 20, cand progresele medicinii au facut ca medicii sa poata interveni eficient si prompt pentru salvarea vietii mamei sau a bebelusului in cazul in care lucrurile mergeau prost. De altfel, nasterea a fost mult timp un eveniment temut de femei, mortalitatea fiind estimata la 8% in cazul gravidelor si la 1 din 8 copii in cazul nou-nascutilor.
Si felul in care se nasterea s-a schimbat mult de-a lungul timpului
Odata cu mutarea nasterii din dormitorul de acasa pe patul de spital, au intervenit numeroase restrictii impuse viitoarei mame. Odata cu trecerea timpului, gravidele au fost obligate sa isi rada parul pubian, sa suporte travaliul in pat, sa treaca de faza de expulzie stand intinse pe spate. A existat o perioada in care gravidele erau legate de maini si de pat pentru ca se credea ca si-ar putea face rau singure din cauza durerilor.
Si atitudinea fata de nou nascut s-a modificat. Nu cu mult timp in urma, acesta trebuia sa isi petreaca primele 12 ore de viata separat de mama sa, pentru a fi monitorizat de catre cadrele medicale. Citeste despre prima ora de viata a nou nascutului
In prezent, atitudinea fata de gravida, de nastere si de nou-nascut este in schimbare
Este adevarat ca in Romania exista spitale in care se pastreaza obiceiurile anilor 80-90, in care nou nascutii sunt separati de mame imediat dupa nastere. Insa trendul actual este cel care promoveaza sistemul rooming-in, in care bebelusul nu este despartit de mama, iar nasterea este un proces tratat cu ceva mai multa relaxare. Citeste mai multe despre nasterea intr-o maternitate de stat si una privata
Chiar si asa, exista numeroase persoane, inclusiv moase, care promoveaza beneficiile nasterii acasa. Exista studii care demonstreaza ca patul de spital, aparatura medicala, du-te-vino-ul strainilor in salonul gravidei nu fac decat sa inhibe pana la blocare decursul firesc al travaliului. Eliminarea acestor factori de stress, siguranta oferita de mediul familiar si de apropierea persoanelor dragi (sot, mama, copiii mai mari) par a influenta in bine procesul nasterii.
Totusi, subiectul ramane controversat si disputat, deoarece confortul propriului camin prezinta marele dezavantaj de a limita interventia medicala in caz de urgenta. Asadar, nasterea acasa sau oriunde in alta parte decat la spital ramane un subiect de disputa. Probabil ca cel mai avantajos este compromisul pe care il ofera spitalele private, in care gravida are rezerva proprie si poate fi inconjurata de familie, mediul recreeat fiind unul ceva mai intim si mai relaxat decat cel obisnuit de spital.
Tu cum vei naste?