Otita este una dintre bolile copilariei, care vine cu un intreg cortegiu de neplaceri: febra, durere si antibiotice. Ce este otita, care sunt cauzele otitei, cum se trateaza si cum poate fi prevenita otita? Otitele sunt printre cele mai frecvente boli ale copiilor. In functie de localizare, ele pot fi de mai multe tipuri, pot avea diferite cauze si impun tratament diferit.
Ce este otita la copii?
Otita este inflamatia urechii. Deoarece urechea are 3 componente, urechea externa, medie si interna, si otita poate fi de mai multe tipuri. Cele mai frecvente sunt otitele medii si cele externe.
Otita externa afecteaza conductul auditiv extern. Este de asemenea afectata fata externa a timpanului. Cele mai frecvente cauze ale otitei externe sunt unele micoze, unele virusuri sau diferiti corpi straini ajunsi in ureche. Copilul va acuza durere, urechea poate fi rosie in interior, iar din ea se poate scurge lichid cudiferite aspecte.
Otita medie afecteaza urechea medie, iar infectia se propaga prin intermediul Trompei lui Eustache, care reprezinta comunicarea intre nas, ureche si gat. Infectiile localizate la nas sau gat determina inflamarea tesutului; eventualele secretii nazale necuratate si infectate blocheaza trompa lui Eustache, facand ca microbii sa se cantoneze in urechea medie.
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Care sunt simptomele otitelor la copii?
Cel mai comun simptom al otitelor este reprezentat de durere. Aceasta este continua, dar se diminueaza usor dupa inghitit sau supt. In general, otitele sunt insotite si de febra, moderata sau ridicata. Starea generala a copilului este afectata, el poate refuza mancarea, este abatut, plange, e nervos, doarme prost si duce mana la urechea afectata. In cazul otitelor medii se intampla des ca ambele urechi sa fie afectate.
Cum se pune diagnosticul de otita?
De cate ori copilul are cate o raceala, medicul de familie sau medicul pediatru ar trebui sa ii verifice si urechile. Ei pot utiliza un instrument special denumit otoscop, iar examinarea urechii nu este dureroasa. In cazul in care timpanul este rosu sau opac, ei vor pune diagnosticul de otita. In functie de evolutia bolii si de cum raspunde copilul la tratament, ei pot lua in calcul consultarea unui medic specialist ORL.
Cum se trateaza otitele la copii?
In caz de otita orice medic pregatit iti va spune ca este esential sa nu aplici nici un fel de picaturi in ureche fara sa se fi verificat integritatea timpanului. In cazul in care timpanul este fisurat, este interzisa aplicarea vreunui tratament in ureche!!
In cazul otitei externe, medicul va efectua toaleta urechii, indepartand secretiile acumulate, cerumenul si eventualul corp strain. De asemenea va recolta secretie si o va trimite la laborator pentru analize, pentru a identifica agentul patogen si pentru a solicita antibiograma. Intre timp, daca timpanul este intact, iti va recomanda picaturi antiinflamatoare si analgezice si un antiinflamator pe cale generala.
In cazul otitei medii, aspectul vizualizabil cu otoscopul va determina conduita terapeutica. Daca s-a efectuat deja un exsudat nazal sau faringian care a identificat o bacterie si antibioticele la care este sensibila, se va recomanda antibioticul potrivit. Asociat, se vor administra antiinflamatoare si secretolitice, care sa lichefieze secretiile nazale si pe cele acumulate in ureche si sa stimuleze eliminarea lor. CITEȘTE ȘI: E răcit? Ce trebuie SĂ ȘTII și mai ales ce SĂ NU FACI în caz de răceală la copii?
Uneori, in urechea medie sunt acumulate atat de multe secretii, incat timpanul este bombat si ameninta sa se rupa din cauza presiunii. In acest caz, medicul ORL-ist va recomanda efectuarea unei punctii timpanice. Ea se efectueaza sub anestezie. Cu un ac, medicul va intepa timpanul, extragand colectia din urechea medie. Astfel se evita sfasierea timpanului, mica perforatie inchizandu-se singura in cateva zile. Din lichidul extras se pot insamanta culturi si efectua antibiograma.
In cazul oricarei otite, este esential pentru procesul de vindecare ca nasul sa fie mentinut curat si desfundat. Despre toaleta nasului bebelusului poti citi aici. Dupa varsta aproximativa de un an si jumatate, copilul poate fi invatat sa sufle nasul dupa spalaturile cu ser fiziologic sau apa de mare. Curatarea nasului de 4-5 ori pe zi sau la nevoie este esentiala pentru permeabilizarea trompei lui Eustache, „aerisirea” urechii si vindecarea acesteia.
In cazul otitelor repetate, medicul ORL-ist va incerca sa vizualizeze dimensiunea polipilor si sa masoare gradul de reactivitate a acestora. Polipii de dimensiuni mari, sau care se maresc foarte puternic in timpul racelilor, favorizeaza aparitia otitelor, asadar medicul iti poate recomanda operatia de extragere a polipilor. Tehnica moderna face ca interventia sa fie nedureroasa, si apoi cine va fi mai bucuros decat piciul tau, cand va avea voie sa manance, la sfatul medicului, o multime de inghetata?
Daca urechile sunt mai sever afectate, medicul ORL-ist iti va recomanda sa accepti montarea in una sau ambele urechi a unor aeratoare. Acestea sunt niste tuburi de plastic de grosimea unui fir de par, care se monteaza in timpan, cu scopul de a asigura o ventilare permanenta a urechii medii. Medicul iti va recomanda cateva masuri de precautie in cazul in care cel mic are aeratoare, dar in mare ele se refera la a impiedica patrunderea apei in urechi. Aeratoarele raman fixate intre 3 si 12 luni, dupa care se scot, iar timpanul se reface de la sine. Citește și despre: Administrarea greșită a dexametazonei îi poate face mult rău copilului
Cum prevenim aparitia otitelor la copii?
Cea mai buna masura de prevenire a otitelor este reprezentata de curatarea temeinica a nasului in perioada racelilor. Chiar daca urechea se poate inflama usor, odata cu toate tesuturile din jur, mentinerea igienei nasului contribuie esential la pastrarea trompei lui Eustache deschisa si la limitarea inmultirii microbilor. Vaccinul antipneumococic reduce incidenta otitelor cu pneumococ, germene destul de agresiv si de rezistent la numeroase antibiotice uzuale.
Desi este o problema pe care trebuie sa o tratezi cu seriozitate, o otita nu reprezinta un capat de lume. Ea se poate vindeca relativ repede si complet, fara a lasa sechele. Pe de alta parte, otitele repetate sau otitele nediagnosticate la timp pot duce la complicatii severe, mergand pana la meningite sau pierderea auzului la urechea afectata. De aceea este important sa te asiguri ca la fiecare raceala, medicul verifica si starea urechilor copilului tau. In plus, tu trebuie sa fii atenta la orice indiciu pe care ti-l da cel mic cum ca l-ar supara ceva in zona urechilor.
Micutul tau a avut vreodata otita? Cum s-a manifestat, cat a durat si cum ai tratat-o?
Citește și despre: Otita de piscină la copii, o afecțiune extrem de comună în sezonul cald